Készíts saját szappant citromfűvel

Szappan hibás és vegyes bőrre

Szappan citromfűvel
Szappan citromfűvel és zöld agyaggal

A citromfű szappan kellemes citrus illatú. Élénkíti és felfrissíti a bőrt. Citromfű szappanunkat kizárólag természetes citromfű illóolajjal illatosítjuk. A mogyoróolaj, a sheavaj és az olívaolaj a szappannak a kívánt hidratáló hatást és kellemes textúrát adják. A babassuolaj és a ricinusolaj bőséges habot biztosít, amely hosszú ideig stabil marad. Ennek a szappanreceptnek a középpontjában a meglehetősen zsíros bőr tisztítása áll, ezért nem komedogén lipideket, zöld agyagot és természetesen friss citromfű illóolajat használunk.

Szappan citromfűvel és növényi lipidekkel zsíros bőrre

Tisztítsa és kényeztesse bőrét egy lépésben: friss és élénkítően illatos citromfű szappannal. Természetesen könnyedén elkészítheti saját szappanját citromfűvel. A naturseife-und-kosmetik.de oldalon és az ebookunkban részletes lépésről-lépésre történő útmutatót talál.

Ehhez a szappanhoz növényi olajokat és zsírokat használunk citromfű illóolajjal. A sheavaj és az olívaolaj vitaminokkal és más értékes összetevőkkel kényeztetik a bőrt. Ezek biztosítják, hogy a citromfűvel készült szappan tápláló és kíméletes legyen a bőrhöz.

A repceolaj és a mogyoróolaj stabil alapolajok, amelyek hosszú eltarthatóságot és kellemes érzetet biztosítanak a szappannak. A babassu olaj nem komedogén habzó zsír, amely bőséges habzást biztosít, de védi a bőrt a szennyeződésektől . Jó alternatívája a népszerű habzó zsírnak, a kókuszolajnak.

Citromfű szappan a tiszta bőrért és a nagyszerű illatélményért

Egy házi készítésű szappannak természetesen jó illatúnak kell lennie. A friss citrusillat különösen kellemes, aktivizálja a kedélyeket és feldobja a hangulatot.

Csak egy bökkenő van: az illó citrusolajok sajnos nem stabilak a szappanban. Gyorsan elpárolognak, ezért a citrom-, narancs- vagy limeolajat nem szívesen használjuk házi készítésű szappanokban. Hiszen kár, ha a kezdetben remek illatú házi szappan már néhány nap vagy hét után elveszíti az illatát .

A citrom illóolaj remek alternatívája a citromfűolaj. A citromfűolaj az édesfű leveleiből kivont olaj. Ez egyébként ugyanaz a növény, mint a citromfű, csak itt két különböző kifejezést használunk az azonos növényre.

Az esszenciális citromfű friss és citromos illatú a szappanban. A citromolajjal ellentétben azonban az illata stabil. Ezért nagyon sokáig megmarad a citromfű szappanban, és a házilag készített szappanrúd még több hónapos tárolás után is citromos és friss illatú.

Szappan receptje a citromfűvel készült szappanhoz

Zsiradék teljes mennyisége 1000 g (igény szerint természetesen egyedileg növelhető vagy csökkenthető)

Kérjük, mindig tartsa be a biztonsági előírásokat , és olvassa el a szappankészítéssel kapcsolatos tudnivalókat, mielőtt először NaOH-val készítene szappant. Ajánlom a naturseife-und-kosmetik.de ebook Kreative Seifen einfach selber machen. 

A gyártási útmutató mindazoknak szól, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal a szappankészítésben, vagy legalábbis alaposan megismerkedtek a témával. Mivel itt nem közölnek NaOH mennyiségeket, a NaOH pontos mennyiségét szappankalkulátorral kell kiszámítani. A NaOH mennyisége mindenesetre attól függ, hogy a kész szappannak milyen mértékű szuperzsírosodással (lúghiány) kell rendelkeznie, és ezért személyenként változik.

Szappanrecept citromfű szappanhoz

A szappan a szokásos módon készül: Készítsen elő minden szükséges eszközt. Ide tartozik a grammra pontos mérleg, botmixer, edény a zsírok és olajok összekeveréséhez, egy stabil edény a lúg keveréséhez, keverőpálcák, kanalak, finom szita, a kívánt szappanforma és természetesen az egyéni védőfelszerelés, amely erős gumikesztyűből és védőszemüvegből áll.

Készítse el a lúgot. Ehhez mérje ki a jéghideg vizet. Most adjuk hozzá a NaOH kristályokat a vízhez. A legegyszerűbb, ha előzetesen egy külön pohárba mérjük ki őket, majd hagyjuk, hogy lassan és óvatosan a vízbe csepegjenek.

Fontos ennél a lépésnél: Mindig védőszemüvegben és kesztyűben dolgozz.

A következő lépésben mérjük ki a babassu-olajat, majd alacsony hőfokon olvasszuk fel egy vízforralóban vagy mikrohullámú sütőben. A kimért shea vajat most már beleolvaszthatod a meleg, folyékony babassuolajba.

 

Fontos ennél a lépésnél: Mindig csak annyi hőt használj, amennyi szükséges. A sheavajat nem szabad túlságosan felmelegíteni.

Miután a sheavaj is megolvadt, megfelelő mennyiségben hozzáadható a mogyoróolaj, az olívaolaj és a repceolaj. Óvatosan keverjük össze a keveréket.

A lúg kihűlt? Tapintsa meg a lúgtartály külsejét a kezével, vagy használjon hőmérőt, hogy ellenőrizze, hogy a lúg még mindig forró-e. Ha körülbelül langyos, akkor folytathatja.

Fontos ebben a lépésben: Mindig ügyeljen arra, hogy ne érintkezzen a lúgoldattal, mivel az erősen maró hatású.

Amint a lúg és a zsír lehűlt, a következő lépés a kesztyű és a védőszemüveg felvétele. Adja a lúgos folyadékot a fazékban lévő zsírokhoz, és egy nagy kanállal vagy fakanállal keverjen össze mindent alaposan. Most folytassa a munkát a botmixerrel, és sűrítse be az egész keveréket. Most öntse a citromfű illóolajat a lábosba, és keverje jól össze.

Ha márványozni akarsz az agyaggal, vedd ki a kissé besűrűsödött szappankeverék körülbelül felét, és öntsd egy külön edénybe. Adja hozzá az agyagot, és keverje össze röviden, de alaposan botmixerrel. Amikor az agyag eloszlott, a szappanragasztó színes részét hozzáadhatja az edényben maradt részhez, és egy kanállal röviden átfuttathatja a keveréket.

A szappankeveréket most már beleöntheti az előkészített szappanformába. Fedjük le, és hagyjuk állni a formában jó 24 órán keresztül. Ha a szappanformát törölközővel letakarja, még több hő keletkezik, a szappan gélfázison megy keresztül, ezért általában gyorsabban vágható.

24 óra elteltével vegye ki a szappant a formából, és vágja rudakra. Ezeket a szappandarabokat hagyja pihenni és érlelődni a szokásos módon legalább 4 hétig, mielőtt felhasználná őket. A hosszabb érlelési idő még jobb. A citromfűvel készült szappan ugyanis még több vizet veszít, így szilárdabbá és termékenyebbé válik.

A szappan érlelési ideje

Köztudott, hogy a friss szappant vágás után néhány hétig kell tárolni. Ez lehetővé teszi, hogy a szappan összetevői szappanosodjanak. Ezért csak idővel lesz belőle enyhe, jól tisztító citromfűszappan. Ökölszabályként feltételezhető, hogy körülbelül négy hét elteltével elérkezett az idő a szappan használatára. A hosszabb érlelési idő azonban mindig jobb, mivel a szappanrudak ekkor még enyhébbek és kevésbé zsírosodnak mosáskor. A házi készítésű szappannak időre van szüksége ahhoz, hogy alaposan megszáradjon. Ettől szilárdabbá válik, és mosáskor is jobban érezhető.

Ezt úgy érhetjük el a legjobban, ha a tömbszappant kezelhető darabokra vágjuk. Ezután a szappanrudakat kis távolságra egymástól elhelyezheti, és szellős helyen hagyhatja száradni.

Gélfázis a citromfüves szappanhoz – igen vagy nem?

Ha a szappanformában lévő szappant jól bebugyoláljuk törölközőbe, gyorsabban és erősebben melegszik fel. Ezt nevezzük szigetelésnek. A szigetelt szappanformában a szappan egy úgynevezett gélfázison megy keresztül, amelynek során nagyon felmelegszik, és áttetsző, vazelinszerű megjelenést vesz fel. Ez a megjelenés kihűlés után eltűnik.

Agélfázis előnyei:

  • A szappan gyorsabban megszilárdul, ezért hamarabb vágható
  • Simább és finomabb
  • Az érlelési idő valamivel rövidebb
  • A természetes színek intenzívebbé válnak

A gélfázishátrányai:

  • A szappan krémszínű vagy bézs színű, ami nem mindig kívánatos
  • Ha a szappan cukrot vagy mézet tartalmaz, a szappan könnyen túlmelegedhet a gélfázis alatt

A citromfűszappannál ezért érdemes ösztönözni a gélfázist. A benne lévő természetes szín intenzívebb, és a szappan a gélfázis után szilárdabbá és simábbá válik.

Mire használható a citromfűszappan?

A citromfűszappan egy enyhe szappan, amely a benne lévő olívaolajnak és sheavajnak köszönhetően táplálja a bőrt, puhává és simává teszi. Mivel a felhasznált olajok és zsírok többsége nem komedogénnek minősül, a szappant arctisztításra is használhatja. Még akkor is, ha a bőre zsíros vagy kombinált bőrű, a citromfűszappan jó arcszappan. A citromfűolaj a szennyeződések ellen is hatékony, és gyengéden hidratálja a bőrt.

Természetesen a citromfűszappant klasszikus kéz- és testszappanként is használhatod. Mivel a szappan a babassuolajnak és a ricinusolajnak köszönhetően jól habzik, és a hab stabil marad, a citromfűszappan kiváló mindenes szappan az arc és a test tisztítására.

A szappan tulajdonságai

Szín és illatKeménységHabképző viselkedésTartósság
Friss és citromos illat, amely hosszú ideig stabilan megmarad a szappanban. A szín a felhasznált agyag mennyiségétől függ, zöldes matt.Kellemesen kemény szappan, amely jó 8 hét tárolás után is szilárd és könnyen kezelhető.A babassu olaj és a ricinusolaj kellemesen habzó szappanná teszi, gazdag, stabil habzással.A szavatossági idő mindig az összetevők frissességétől függ. Mivel azonban alig használnak olyan zsírokat és olajokat, amelyek gyorsan megromlanak, a szappan eltarthatósági ideje biztosan egy évre vagy annál hosszabb időre tehető.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*