Milyen valójában szappanokat árulni? Interjú a Schaumkrone manufaktúrával

Készíts és adj el szappant magadnak

Szappant készíteni magadnak, majd eladni? Ami a legtöbb „kezdő szappanfőző” számára meglehetősen furcsán hangzik, az sok hobbiszappankészítőt foglalkoztat. Lehetséges-e házi készítésű szappanokat eladni és egy kis plusz pénzt keresni? Mindannyian ismerjük a gyönyörű szappanboltokat és a különböző kézműves és karácsonyi vásárokon fellelhető, kézzel készített természetes szappanokat kínáló fantasztikus piaci standokat. Sokan, akik saját maguk készítik a szappanokat, elgondolkodnak azon, hogy kipróbálják magukat a szappanok eladásában, amikor meglátnak egy ilyen piaci standot.

A„Szappanok és egyéb kozmetikai termékek értékesítése” című cikkünkből láthatjuk, hogy ez a téma valóban sok szappanfőzőt foglalkoztat, amihez különösen gyakran nyúlnak hozzá! Ezért nemrég felhívást tettünk közzé a Facebookon , hogy keressünk egy olyan kis szappangyártót, aki hajlandó lenne válaszolni a „Szappankészítés és szappanértékesítés saját magad” témában feltett kérdéseinkre. A választásunk Jenniferre esett, aki 2013 augusztusa óta a Manufaktur Schaumkrone tulajdonosa:

A Schaumkrone-i Jenniferrel készült interjú

  1. Szia Jennifer, miért nem mutatkozol be röviden olvasóinknak?

Nos – nem hiszem, hogy olyan sok mindent kellene mondanom. A nevem Jennifer, és 33 éves vagyok (nos, bevallom – 36 éves). Teljes munkaidőben dolgozom, egy 15 éves lányom anyukája vagyok, vezetem a 2 lányunk házát, és részmunkaidőben én vagyok az „egyszemélyes show” a www.schaumkrone.net mögött.

  1. Mióta készítesz szappanokat és egyéb kozmetikumokat, és hogyan kezdtél bele ebbe a hobbiba?
Jennifer von der Seifenmanufaktur Schaumkrone
Jennifer a Schaumkrone szappanmanufaktúrából

Valamivel több mint 2 éve főzök szappant. Ott kezdtem el. De ahogy ez a hobbival lenni szokott … egyre jobban elterjed … egy ponton elkezdesz egy kis shea krémmel, testápolókkal vagy akár krémmel … elkészíted a saját dezodorodat és lassan, de biztosan rájössz, hogy szinte már nem is maradtak szupermarketes flakonok a fürdőszobaszekrényben. 2013 augusztusában nyitottam meg a Schaumkrone-t – egy kis „egyszemélyes manufaktúrát”, amely hobbiból mellékállássá vált.

Valójában akkor kezdtem el szappant készíteni, amikor egy piacon láttam kézzel főzött szappanokat, és azt gondoltam magamban: remek hobbi. És valahogy felébredt bennem az ambíció, hogy legalább megpróbáljam. Így hát elkezdtem olvasgatni, kutatni… és sok hónappal később összeszedtem minden bátorságomat, és magam főztem meg az első szappant.

  1. Miért döntött úgy, hogy hobbijából szakmát csinál?

Nem a főállásom lett a szappanfőzés – bár persze ez lett volna az álmom. A döntő tényező az egyre növekvő szappanhegyek voltak – az egész házban minden ablakpárkány tele volt szappanokkal, és még a szekrényeken is voltak szappanok száradni. Családtagok, barátok és ismerősök mind megajándékoztak szappanokkal …. Nos, a szappankészlet egyre csak gyarapodik, de az ember mindig ki akar próbálni valami újat. Ezért úgy gondoltam, hogy belevágok ….

4. Hány termékkel kezdted és melyikkel?

Kizárólag szappanokkal kezdtem, és jelenleg is „csak” szappanokat árulok. Más termékek már biztosan vannak valamilyen tervezési fázisban. A biztonsági értékelés (amire szükség van ahhoz, hogy kozmetikumokat árulhassunk) azonban költséges és időigényes vállalkozás. Sajnos a testvajak, krémek és testápolók jelenleg csak otthoni használatra kaphatók. A legelső árusító piacomat akkoriban 5 szappannal kezdtem. Nem sokkal a piac időpontja előttig beteg voltam, és sajnos néhány hónapig egyáltalán nem tudtam főzni. Így tényleg csak egy ricinus, egy gyógynövényes szappan, 2 különböző mézes szappan és levendulás juhtúró volt. Még emlékszem, hogy azt mondtam az akkori páromnak: „Egyetlen rudat sem adok el biztosan!” – De az első két szappan már azelőtt elfogyott, hogy a piac hivatalosan megnyílt volna.

Imádom a piac nyüzsgését. És mivel a párom méhész, van értelme, hogy a mézét és a méhviaszgyertyáit a szappanjaimmal együtt áruljam.

  1. És hány termék van most a kínálatában (és melyek)?

Mint mondtam, jelenleg még csak szappanokra korlátozódom. De természetesen a szappanok száma a kínálatban nőtt. Azt hiszem, most már körülbelül 30 különböző szappan van. Az ember szeretné, ha minden orrnak vagy ízlésnek lenne valami megfelelő. Feltételezem, hogy időről időre mindig lesz új szappan. Sütőként az ember a kreativitását is ki akarja élni – amit sajnos a kötelező biztonsági értékelésnek köszönhetően már nem tud teljes mértékben megvalósítani.

  1. Összefoglalnád röviden, hogy milyen előírások, vizsgálatok stb. szükségesek ahhoz, hogy saját kozmetikumokat árulhass?

Hogy valóban megteheted-e dióhéjban, az egy ilyen dolog. Amikor annak idején belevágtam, valahogy csöpögősen kaptam az információkat, és minden alkalommal arra gondoltam, hogy ha ezt előre tudtam volna ….

Schöne Seifenideen auf dem Markstand
Gyönyörű szappanötletek a piaci standon

Először is fontos, hogy legyen egy külön főzőkonyha – amit az egészségügyi hatóságnak is ellenőriznie és engedélyeznie kell. Az előírások, hogy ezt a főzőkonyhát hogyan kell kialakítani, államonként eltérőek. Ezért érdemes előre tájékozódni, hogy pontosan mit írnak elő. A mosható – esetleg rozsdamentes acélból készült – munkafelületek stb. alapvető követelmény.

Ezután tisztában kell lennie azzal, hogy milyen nyersanyagokat kíván feldolgozni, és azokat melyik beszállítótól kívánja beszerezni. Minden egyes nyersanyagot el kell küldeni biztonsági értékelésre a megfelelő adatlappal együtt – a gyártani kívánt szappankészítményekkel együtt. Csak akkor lehet biztonságosan „forgalomba hozni” a készítményeket, ha azokat ily módon jóváhagyták (ó, milyen szép a hivatalos nyelvünk).

A tényleges gyártási folyamatnak szigorúan be kell tartania a GMP-t (Good Manufacturers Policy) – egyes szövetségi államok ragaszkodnak a további GMP-tanúsítványhoz.

És végül, de nem utolsó sorban kötelező a késztermék minden összetételét, csomagolását és képét a CPNP-n (Cosmetic Products Notification Portal) keresztül regisztráltatni.

Soha nem gondoltam volna, hogy a forralás mögötti bürokrácia ennyire összetett, mielőtt belevágtam volna. A szükséges dokumentáció tételenként és a CPNP önmagában négyszer annyi időt vehet igénybe, mint egy tétel kifőzése.

  1. Mielőtt az önállósodás ötlete felmerült, tudott már arról a számos követelményről, amelyet a kereskedelmi szappanfőzőknek teljesíteniük kell?

Ahogy már említettem, mindig többé-kevésbé „apránként” tanultam meg – ó, ezt is, azt is meg kell még csinálnom, és ezt sem szabad elfelejtenem. Azt hiszem, hogy ha tényleg sejthettem volna, hogy mi mindenre lesz szükség a szappanfőzéssel kapcsolatban, akkor soha nem gondoltam volna arra, hogy a hobbimat kereskedelmi céllal folytassam. Úgy értem, egyszerűen csak bejegyeztetni egy vállalkozást, az még korántsem minden.

8. Ön szerint megérte az egész?

Minden bizonnyal attól függ, hogyan értelmezzük. Ha a főzés iránti szenvedély szempontjából nézzük, akkor biztosan igen. Pénzügyi szempontból – nos – az önfoglalkoztatással járó költségeket szeretné visszanyerni. És tisztán pénzügyi szempontból azt kell mondanom, hogy ez határozottan nem egy nyereséges vállalkozás. A biztonsági felmérés költségei, a főzőkonyha felállítása, a piacokra való felszerelés, a webshop költségei, a nagyobb tételekhez szükséges alapfelszerelések: ….. Nem feledkezve meg a standdíjakról, amelyeket a piac után le kell vonni az eladásokból. És semmiképpen sem szabad megfeledkezni a befektetett időről. Ha órabért fizetnék magamnak, akkor gazdasági szempontból már rég be kellett volna zárnom.

De a Schaumkrone alapfeltevésem soha nem a pénzügyi szempont volt. A szappanfőzés iránti szeretetből indultam el – és még mindig szeretem! Még ha a saját kreativitásom rendkívül korlátozott is a követelmények miatt (mint például a biztonsági értékelés), akkor is nagyszerű szórakozás. Kis tételekben, otthoni használatra még mindig kreatív lehetek.

Szóval ha tényleg eljátszik a gondolattal, hogy anyagi okokból önálló szappankészítő legyen, akkor erősen ajánlom, hogy alaposan számoljon át mindent.

  1. Hogyan és hol árulod a termékeidet, és melyik értékesítési csatornát élvezed jobban és miért?
Fleißige Helferinnen auf dem Markt
Keményen dolgozó segítők a piacon

Mindig is azon a véleményen voltam, hogy több értékesítési csatornára kell támaszkodni. Különösen napjainkban elengedhetetlen egy webáruház – még akkor is, ha a szappan bizonyára nehezen eladható termék az interneten. A szifon szempontjából valószínűleg hamarosan fel kellene találni egy szaginternetet. Mert nyilvánvaló, hogy a vásárló a webshopon keresztül soha nem tudja igazán megérinteni vagy megszagolni a szappanokat.

Ezért szeretem annyira a piacokat. A közvetlen kapcsolatot a vásárlóval, a beszélgetéseket és a „szappanjaimra” adott reakciókat.

A webshop ideális azok számára, akik már ismerik a szappanjaimat, és újra szeretnék megrendelni őket.
Van néhány üzlet is, ahol a szappanjaimat árulják.
Talán kicsit furcsán hangzik, hogy a pfalzi erdőben lévő Szent Mária kolostor is árulja a szappanjaimat és a társam mézét. A kolostor a Szent Jakab-úton található, és éjszakai szállást kínál zarándokoknak és nyaralóknak. Találkozókra és konferenciákra is lehet ott szobákat foglalni. A kis kolostorbolt pedig nagyon népszerű.
És persze, mint a legtöbb kereskedelmi bográcsos, én is arról álmodozom, hogy egy nap saját kis boltom lesz, és a bográcsozás lesz a főállásom.

  1. Hol látja a „Schaumkrone” manufaktúráját néhány év múlva?

Ez természetesen attól függ, hogy vágyálmokból vagy reális lehetőségekből indulok ki. Természetesen szeretném, ha lenne egy saját kis boltom, és a szappanfőzésből tudnék megélni. A bennem lévő realista azonban azt mondja, hogy ezt valószínűleg nagyon nehéz lesz elérni. Szerintem néhány év múlva ugyanúgy fog menni, mint eddig. A Schaumkrone lesz az éltető melléktevékenységem. Továbbra is piacokat fogok csinálni, és esetleg egy kicsit bővíteni fogom a meglévő értékesítési hálózatot.

Remélhetőleg egyre többen fogják felismerni, hogy mi is az a kézzel készített szappan, és értékelni fogják a termékeket. Különösen a piacokon a vásárlókkal folytatott beszélgetések során látom újra és újra, hogy az emberek többsége azt sem tudja, hogy milyen alapanyagok vannak a drogériás vagy szupermarketes szappanokban és tusfürdőkben. Minden piac felvilágosító munkát végez – a „kézzel készített és természetes” trend már megérkezett Amerikába – ki tudja, talán nálunk is működni fog.

Ezért is örülök mindig a legjobban a „visszatérőknek”, azoknak, akik újra rendelnek, vagy akik a 2. vagy 3. piaci napon jönnek és azt mondják: „Ez a szappan olyan jó volt, hogy azonnal akarok még egyet!”
Ez megerősít engem – még akkor is, ha nagyon hülyén hangzik. És ez az egyik ok, amiért mindenképpen folytatni fogom. És talán még ki is bővítem a termékpalettát fürdőkozmetikumokkal, krémekkel és testápolókkal. De apró lépésekben!

  1. Van valami, amit tanácsolna egy szappankészítőnek, aki önállósulni szeretne?

Seife_Webshop A Schaumkrone webshopban is gyönyörű szappanokat találsz[/kaptatúra]

Nem szeretnék senkit eltántorítani attól, hogy belevágjon! Magam is ilyen vagyok: ha valamit a fejembe veszek, azt jóban-rosszban meg kell valósítani.

Ezért is fáj egy kicsit a gyomrom ettől a kérdéstől. Ha teljesen őszinte akarok lenni, azt mondanám:
1. Tudja meg pontosan, milyen követelményeknek kell megfelelnie, és ez milyen költségekkel jár (főzőkonyha, biztonsági értékelés, alapanyagok, tételenkénti költségek, piaci standdíjak, reklámanyagok, csomagolás és így tovább és így tovább)

2. Gondolja át, hogy valóban van-e ideje és energiája egy ilyen „mellékálláshoz”. Mint már említettük – SOHA ne számítsd bele az összes órát, amit valóban befektetsz. Ellenkező esetben ez tényleg egy teljesen kiütéses üzlet. Már csak a szappanok csomagolása is hosszú éveket vesz igénybe, a címkéket vagy a banderollákat pontosan a kozmetikai előírásoknak megfelelően kell megtervezni, az összes összetevő teljes részletezésével. Ebbe tényleg órákat lehet befektetni.

3. Gondold át alaposan, hogy van-e időd és kedved a hétvégéidet a piacokon tölteni, és hogy el tudod-e viselni a kockázatot, ha a piaci hétvégéből 0-0 vagy akár mínuszos üzlet lesz!

4. A legjobb, ha előre tisztázod, hogy a családod támogatni fog-e a vállalkozásodban. Az én családom eleinte több mint szkeptikus volt. Tényleg eltartott egy darabig, amíg egyáltalán elkezdték használni a szappanokat. Most már egyértelműen más a helyzet. A lányom, az unokahúgom és az unokaöcsém néha segítenek a szappanok csomagolásában, mérlegelésében és címkézésében!
Egyedül is nagyon nehéz megszervezni egy piaci hétvégét – már a felállítás is nagyon fárasztó lenne. Szerencsére a párommal is megosztom a piacokat, így legalább ketten vagyunk. Mindig különösen örülök, ha a lányom és az unokahúgom segít! Szerencsére a lányok általában még élvezik is, mert a segítségük nélkül sokszor teljesen elveszett lennék. Tényleg azt mondom, hogy egyedül szinte lehetetlen.

5. És a folyamatosan növekvő „konkurencia” sem elhanyagolható. Gyakran előfordul, hogy egy piacon van egy másik szimulátor – aki nem feltétlenül örül, hogy van egy „kolléga, akivel lehet beszélgetni”. És például a Dawandán is egyre több az ajánlat. Az, hogy ezek közül az eladók közül hányan mentek végig ténylegesen a teljes regisztrációs folyamaton, mindig kérdéses. Sok „nem kereskedelmi szappankészítő” is van, aki a piacokon árulja szappanjait – természetesen nem kis bírságot kockáztatnak – de ahogy a mondás tartja: „ahol nincs felperes, ott nincs bíró”. Bevallom, bosszant, amikor látom, hogy egy kolléganőm az én szappanjaim árának feléért árulja a szappanjait. Másrészt – a verseny is serkenti az üzletet, és az ember folyamatosan dolgozik magán, a termékein és a megjelenésén.

Mint oly sok dolognak az életben – mindennek két oldala van!

Szappankészítés és szappanértékesítés

Köszönjük Jennifernek a kérdéseinkre adott részletes válaszokat. Biztos vagyok benne, hogy sok leendő szappanértékesítőnek és mindazoknak, akik hobbiból folytatják a szappanfőzést, tudtunk segíteni. Ha szeretnéd kipróbálni a Schaumkrone szappanokat, akkor látogass el a Schaumkrone online boltjába, és vedd fel a kapcsolatot Jenniferrel a következő piaci időpontokkal kapcsolatban. További információkat a szappankészítő Facebook-oldalán is találsz.

További sok sikert és jó szórakozást kívánunk Jennifernek!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API