Nasturtium – dekoratív és gyulladáscsökkentő

Nasturtium a kozmetikumokban

Kapuzinerkresse in Seifen
© Ruckszio - stock.adobe.com

A nasturtium népszerű a kertben, mert a növény gyorsan nő és szépen néz ki. Ehető virágai egy másik fénypontot jelentenek.

Naspolya (Tropaeolum majus)

A nasturtium sokoldalú gyógy- és dísznövény, amelyet könnyű a kertben termeszteni. A természetgyógyászatban és a konyhában is gyakran használják.

Kerti dísznövényként rendkívül népszerű. Különlegessége azonban az, hogy virágai habozás nélkül fogyaszthatók. Ezért olyan népszerű a konyhában a naspolya. De a virágok és a levelek nem csak a főzéshez használhatók. Azok, akik foltos és zsíros bőrben szenvednek, szintén hasznát vehetik a nasturtiumnak.

Egy másik tipp: a virágágyásban lévő naspolya vonzza a levéltetveket. Emiatt a nasturtium ideális a kártevőfertőzéstől védendő növények mögé ültetésre is.

Botanikai név

Közép-Európában elsősorban a nagyobb nasturtiumot, a Tropaeolum majus-t ültetik. Létezik a kisebb nasturtium, Tropaeolum minus is. Ma már több termesztett formája is forgalomban van, de ezek gyógyászati célokra nem alkalmasak.

A naspolya megjelenése

A zamatos szárakon váltakozó, gömbölyded levelek ülnek. Színük a kékeszöldtől a fűzöldig terjed. A szárak a fajtól függően 45-200 cm hosszúak, és hajlamosak a kocsányosodásra. A tölcsér alakú virágok fehér, sárga, narancssárga vagy piros árnyalatban ragyognak ki a lombozatból.

A naspolya eredete és elterjedése

A lágyszárú növény eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származik. Magjait a 16. században a spanyolok hozták Európába, ahol széles körben elterjedt.

Gondozás és termesztés a kertben

Egynyári növény, amely fagyérzékeny, ezért csak a jégszentség után szabad vetni, vagy szobanövényként termeszteni. Szereti a kissé nedves és tápanyagban gazdag talajt, és mind napos, mind félárnyékos helyen jól érzi magát. Nagyon jól mutat virág- és zöldségágyásokban, mivel „levéltetűfogónak” is alkalmas.

Betakarítás és felhasználás

A virágok és levelek egész nyáron szedhetők és felhasználhatók. A szárakat és a leveleket szárítják vagy levét préselik.

A konyhában a növény saláták és túró ízesítésére alkalmas. A növény leveleit és szép virágait egyaránt felhasználják. A virágokat díszítésre használják, a magkapszulákat pedig „hamis kapribogyóként” lehet savanyítani.

A naspolya sok C-vitamint, valamint antibakteriális, gombaölő és köptető hatású anyagokat tartalmaz. Ezért alkalmas légúti betegségek, gyulladások kezelésére és hosszú betegségek utáni erősítésre.

Felhasználás kozmetikumokban

A növény segít a hajhullásnál. Akár frissen préselve, akár hajerősítőként.

Nasturtium természetes szappanban

A legtöbb gyógynövényhez hasonlóan a virágos zsurló is felhasználható a szappankészítésben. Mind a virágok, mind a levelek felhasználhatók. A levelek zöld színt adnak a natúr szappannak, ami teljesen természetessé és kissé rusztikussá teszi a szappant.

Ha a naspolyát szeretné felhasználni a házi szappanban, használhat olajkivonatot , főzhet erős teafőzetet, vagy száríthatja a leveleket, majd finomra őrölve hozzáadhatja a szappanmasszához. Különösen jól alkalmazható a hibás bőrre, foltokra és pattanásokra. A nasturtiumnak összehúzó (pórusösszehúzó) és gyulladáscsökkentő hatása van, és szabályozza a faggyútermelést is. Ideális esetben a szappanban a hibás, zsíros bőr ellen különböző agyagokkal, sóval és egy jól átgondolt olaj/zsír kombinációval kombináljuk.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Comment

Comments are closed.