Spa szappan – készítsen saját hámlasztó szappant

Készítsd el saját szappanodat tengeri sóval a feszes és sima bőrért

Spa Peeling seife

Közeledik a nyár, és itt az ideje a szép, táplált és sima bőrnek. A Peeling Spa szappannal a bőr már zuhanyzás közben táplálható és kisimulhat. A szappan elkészítése gyors és egyszerű. A szappan mindössze négy hét alatt használható, éppen időben a nyár kezdetére. Szóval készítsd elő a tégelyeket, hogy elkészíthesd a saját hámlasztó szappanodat. Ebben a cikkben találsz egy kipróbált és bevált szappanreceptet és természetesen a saját szappankészítéshez szükséges útmutatót, valamint rengeteg szappankészítési tippet.

Készítse el saját hámlasztó szappanját

Bőrápolás, wellness és kikapcsolódás. Az én hámlasztó szappanom igazi wellness érzést ad. Mivel a szappan mennyei illatú, a lúggal való alá- vagy fölérzékenyítéssel táplálja a bőrt, valamint ledörzsöli a bőr laza hámlásait. Az eredmény különösen puha és sima bőr. A hámlasztó szappanhoz hozzáadott durva tengeri só azonban nem csak a laza bőrpihéket távolítja el. A tengeri só különösen gazdag ásványi anyagokban, és segít a gyulladások és bőrirritációk ellen is. Ez néhány jó ok arra, hogy elkészítse saját gyógyfürdői hámlasztószappanját.

Miért érdemes saját hámlasztószappant készíteni?

A hámlasztó szappan mindenekelőtt praktikus. A hámlasztószappannal egy lépésben tisztíthatod és hámlaszthatod a testedet. A testradírnak a rendszeres testápolási rutin részévé kell válnia. Ez ugyanis eltávolítja a laza, elhalt hámsejteket. Ennek az az előnye, hogy a bőr simábbá és puhábbá válik. Emellett megakadályozza a szőrszálak benövését a lábakon. A rendszeres testradírozás másik előnye a bőr fokozott vérkeringése. Ennek oka, hogy a bőr erősen vérrel van ellátva, különösen a durva hámlasztó szemcsékkel történő súroláskor. Ezáltal a bőr feszesebbé válik, és sokkal egészségesebbnek tűnik. Az ezt követő bőrápoló termékek közvetlenül a hámlasztás után még jobban be tudnak hatolni a bőrbe.

Erről bővebben a feszesítő testradír saját magad elkészítése című cikkben írtam.

Saját hámlasztó szappan készítése – mi kerül bele?

A hámlasztó szappanomban babassuolajat, ricinusolajat és sztearinsavat használtam, hogy a só hozzáadása ellenére is jól habozzon a szappan. A mandulaolaj és a repceolaj simává teszi a szappant, és biztosítja, hogy ne legyen túl kemény és törékeny. A sheavaj az egyik kedvenc összetevőm a házi szappanokban. Kiválóan lehet vele dolgozni, nagyon táplálóvá teszi a szappant, és biztosítja a jó tapadást és a szappanrúd kevésbé lágyulását. Magas, 15 %-os szuperzsírosítást választottam. A szappan magas szuperzsírsűrűsége rugalmasan tartja a bőrt és nem szárítja ki. A durva tengeri sókristályok intenzíven hámlasztják a bőrt, és állítólag még feszes, jól átjárható bőrt is biztosítanak. A rozmaring, kakukkfű és narancs illóolajok segíthetnek a bőr méregtelenítésében és serkentik a vérkeringést. A bőr fokozott keringését a cellulit elleni kezeléshez is ajánlják. A szappan tehát ideális a bőr felkészítésére a bikiniszezonra. Sok jó okunk van tehát arra, hogy elkészítsük a saját spa-borotvaszappanunkat.

Ez az én DIY hámlasztószappan receptem, de természetesen nem kell, hogy ugyanolyan legyen!

A szappan bármilyen szappanrecept felhasználásával elkészíthető. A Kreative Seifen einfach selber machen című természetes szappan- és kozmetikai ebookban megtudhatja, hogyan fejlesztheti ki saját szappanreceptjeit.

Sztearinsav a szappanban

A sztearinsav valójában egy nagyszerű összetevő a barkácsszappanokhoz. Szilárddá teszi a szappant, és nagyon stabil szappanhabot biztosít. Ezért gyakran használják borotvaszappanokban. Hiszen a borotválkozáshoz elengedhetetlen a stabil hab. Sajnos azonban a sztearinsavat nem olyan könnyű feldolgozni a szappanokban. Az alapanyag hatására a szappanragasztó nagyon gyorsan besűrűsödik. Emiatt a szappanreceptben általában nem szabad túl nagy mennyiséget használni. Egyszerű szappanoknál a teljes zsírtartalomhoz viszonyítva 2-3 százalékos sztearinsavtartalmat feltételezünk. A borotvaszappanoknál lehet egy kicsit több sztearinsav, hogy ki tudják fejleszteni a nagyszerű habzó tulajdonságaikat.

A sztearinsavat ugyanúgy dolgozzák fel a szappanokban, mint más szilárd zsírokat. A zsírfázisba olvasztják. A zsírok és a lúg egyesítése után azonban a szappanragasztó a sztearinsav miatt gyorsabban megszilárdul, és ki is fodrozódhat, amit folyamatos keveréssel, botmixerrel való folyamatos keveréssel lehet orvosolni.

Készítsd el saját magad a hámlasztó gyógyszappant – szappanrecept

Ezt a szappanreceptet természetesen magam is kipróbáltam és teszteltem a szappant.

Bármilyen más szappanrecept plusz 50% durva tengeri só is használható a szappanhoz. Ha még nem készítettél saját szappant és szeretnél többet megtudni a szappankészítésről, akkor nézd meg a rövid útmutatót és töltsd le az e-bookot.

Körülbelül 1000 g szappanhoz (10 darab szappan)

Tipp: Illóolajok, zsírok, növényi olajok és szükség esetén gyógynövények vagy kozmetikai pigmentek rendelhetők a Dragonspice-tól.

Szappankészítés magunknak – a lépések

A szappan a szokásos módon készül. Mint mindig, most is be kell tartani a biztonsági előírásokat.

Ha nincs tapasztalata a szappankészítésben, akkor előzetesen alaposan meg kell ismerkednie vele. A saját szappankészítés során ugyanis maró lúggal kell dolgozni, ami a szappanosításhoz szükséges. Ezért kérjük, először tájékozódjon a naturseife-und-kosmetik.de oldalon a szappankészítésről, vagy töltse le a szappankészítésről szóló ebookot.

Előállítás a biztonsági szabályok betartásával:

A szappan a szokásos módon készül. Mint mindig, most is be kell tartani a biztonsági előírásokat:

 1. Mérje ki a babassu olajat és a sztearinsavat egy lábasban, majd olvassa fel a tűzhelyen. Csak ezután adjuk hozzá a sheavajat, és hagyjuk, hogy a forró zsírokban megolvadjon. Csak ezután szabad hozzáadni a növényi olajokat. Ehhez mérje ki az olívaolajat, a mandulaolajat és a repceolajat egy külön edényben, majd öntse őket a zsírokkal együtt a serpenyőbe. Keverjen össze mindent alaposan, majd tegye félre a serpenyőt.
 2. Vegyen fel védőszemüveget és kesztyűt, és a biztonsági szabályok betartásával készítse el a lúgot hideg vízből (vagy jégkockából) és NaOH-ból. A legjobb, ha a víz jéghideg vagy részben fagyott, így a lúg gyorsabban lehűl. Ez a módszer megakadályozza az erős gőz kialakulását is. Tipp: A lúgot mindig a mosogatóban keverjük össze, mivel ez a legbiztonságosabb hely. Véletlen kiömlés esetén a lúg egyszerűen leöblíthető bő hideg vízzel.
 3. Mérje ki a tengeri sót egy külön tálba, és színezze be a rózsaszín agyaggal . Ez később szépen fog kinézni a szappanban. Természetesen ezt a lépést el is hagyhatja, vagy más színűre is festheti a sót.
 4. Készítse elő a szappanformákat. A szappanformákba most egy réteg sót tehetsz. A maradék sót tegye félre.
 5. Amikor a zsírok és a lúg elérik a 30 °C körüli hőmérsékletet, a lúgot hozzáadhatjuk a zsírokhoz. A legjobb, ha a lúgot egy finom szemű szitán keresztül adja a zsírokhoz. Így a nem teljesen feloldódott NaOH-kristályok összegyűjthetők.
 6. Keverjük össze a lúgot és a zsírokat, és botmixerrel sűrítsük be a szappanragasztót. Mivel itt sztearinsavat használunk, a szappanragasztó gyorsan besűrűsödik. Ha a ragasztó egy kissé kiütközik, csak keverjük tovább. Az összetevők újra összeállnak, és a szappanragasztó homogénné válik.
 7. Illatosítja a szappanragasztót a kívánt intenzitású illóolajokkal. Tipp: Ha néhány nappal korábban elkészíti az illóolajok keverékét, akkor azok még jobban összeállnak, és az illat kerekebb és intenzívebb lesz.
 8. Öntse a maradék tengeri sót a szappanragasztóba, és egy kanállal röviden keverje bele. Ne keverje túl sokat, hogy az agyag ne oszoljon szét a szappanragasztóban.
 9. Öntse a szappanragasztót a formákba, és fedje le a szappanformákat fóliával.
 10. A szappan jól szigetelhető. Mindenképpen zselésednie kell.
 11. Másnap formázza a szappant, és hagyja érlelődni további három-négy hétig.

Miből készül a szappan?

A hámlasztó szappan tengeri sóval egy különösen szilárd szappan, amely kiválóan alkalmas a zuhany alatt történő hámlasztásra. Mivel a szappan szilárd, és nem lágyul meg olyan gyorsan, jól ül a kézben, és nyugodtan, erőteljesen súrolhatja az egész testét. A hámlasztó részecskék nagyon durva szemcsések, és intenzíven hámlasztják a bőrt. Ezáltal eltávolítja a bőr laza hámlásait, és fokozza a bőr vérellátását. Ezért zuhanyzás után különösen rózsásnak és dúsnak tűnik, és nagyon puha és bársonyos érzetet ad.

Mit tegyek a barkácsszappan használata után?

Az intenzív hámlasztás után bőrének jót tesz egy könnyű hidratáló krém. A cellulit elleni ápolás most is jól működik. Nézze meg a cellulit elleni olaj receptemet.

A szappant mindenképpen vedd ki a zuhany alól, és hagyd megszáradni egy szappantartón. Ha teljesen megszáradt, akkor egy dobozban tárolható.

Milyen gyakran használhatom a szappant?

Hetente körülbelül két-három alkalommal használhatja a testradírt. Ennél gyakrabban nem hámlasztanám a bőrt, hogy ne irritálja azt. Ideális, ha borotválkozás előtt dörzsöljük át a bőrt a szappannal. A durva hámlasztó részecskék ugyanis már eleve eltávolítják a laza bőrpikkelyeket és a szabaddá tett benőtt szőrszálakat. Ha rendszeresen borotválja a lábát, a rendszeres testradírozás mindig legyen része a szépségápolási rutinjának. A borotválkozás ugyanis gyorsabb szőrnövekedést okozhat, amit a bőrpelyhek eltávolításával megelőzhetsz.

Használható a szappan az egész testen?

Testtisztításra és testradírként is használható. Ezért kérjük, ne használja az arcon. A nyak, a dekoltázs és a mellkas szintén nem hámozható a szappannal. A hámlasztó részecskék túl durvák az ezeken a területeken található vékonyabb bőrhöz.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API