Petrezselyem szappanadalékként és a konyhában

Hogyan használjuk a petrezselymet a természetes szappanban?

© Mi Ha - stock.adobe.com

A petrezselyem különösen népszerű szappanadalékként a gyógynövényes szappanokban. Tudja meg, mi az a petrezselyem, hogyan használhatja és hogyan termesztheti.

Petrezselyem mint szappanadalék

A petrezselyem (Petroselinum crispum) tipikus konyhai fűszernövény, és a metélőhagyma mellett talán a legismertebb fűszernövény, amely kellemes ízt ad a salátáknak, leveseknek és mártásoknak. Nem csoda, hiszen a petrezselymet már régóta ismerjük gyógynövényként is. A petrezselymet állítólag már a középkorban is ültették kolostorkertekben.

A petrezselyem az ernyősvirágúak családjába tartozik, ezért jellegzetes osztott levelei is vannak. A petrezselyem, amely a mediterrán térségben még vadon is terem, a konyhában fodros petrezselyemként vagy lapos petrezselyemként használható. A legtöbb ember azonban különösen a fodros változatot ismeri, és még a gyerekek is ismerik a fodros petrezselyem ízét és megjelenését.

A petrezselyem kétéves növény, amely akár 90 cm magasra is megnőhet. Az a nagyszerű benne, hogy különösen könnyen termeszthető a kertben, sőt még az erkélyen is. Kevés gondozást igényel, és nem feltétlenül kell a jól ismert „zöld ujjakkal” rendelkező emberek közé tartoznia ahhoz, hogy sikerrel járjon. A betakarítás után a sötétzöld levelekkel rendelkező szárak gyorsan visszanőnek, így még ősszel is bőségesen élvezheti a petrezselymet. A petrezselyem még ellenálló is, és védett helyen a szabadban is tartható.

Ha a petrezselymet szappanadalékként vagy a konyhában hozzávalóként szeretné használni, otthon is könnyen termesztheti és gondozhatja.

Seife selber machen mit Gurke
Szappan gyógynövényekkel

A petrezselyem felhasználása

A petrezselymet mindenki ismeri, mint tipikus konyhai fűszernövényt. Salátákban és – röviden felmelegítve – számos más ételben is használják. A hesseni „zöld mártás” jellegzetes összetevője is. A gyorsan elkészíthető zöldfűszermártás mindössze néhány összetevőből áll:

  • 200 g vegyes fűszernövény (petrezselyem, cseresznye, zsázsa, borsikafű, bürök, metélőhagyma és sóska egyenlő arányban)
  • 800 g teljes zsírtartalmú joghurt
  • 150 g tejföl
  • 5 keményre főtt tojás
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál só
  • egy kis cukor

Petrezselyem természetes szappanokban

A petrezselyem a természetes szappanok kedvelt adalékanyaga, mivel sok más fűszernövénnyel és virággal ellentétben a petrezselyem a szappanban is megőrzi gyönyörű zöld színét. A legtöbb más gyógynövényhez hasonlóan a petrezselymet is hozzá lehet adni a szappanhoz olajkivonat formájában vagy finomra őrölve szappanragasztóban. A friss fűszernövények felhasználása előtt célszerű a finomra reszelt petrezselymet növényi olajjal leönteni, és egy éjszakán át áztatni. Alternatívaként szárított petrezselymet is használhat szappanadalékként.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API