Sós szappanok és sószappanok – természetes szappan főzése sóval

Természetes szappanok sóval

Miért érdemes sót használni a szappanban? Mert a sószappanok és a sós szappanok nagyon hatékonyak a különböző bőrbetegségek esetén.

Sós szappanok és sós szappanok pattanásokra, neurodermitiszre és száraz bőrre

A sószappanok és a sós szappanok nagyon népszerűek, mivel számos bőrproblémára használhatók. Bárki, akinek például hibás a bőre vagy pattanásos a bőre, hasznát veheti a só- vagy sós szappanok használatának. Ezek a szappanok azonban száraz és érzékeny bőrre, valamint neurodermitiszre is ajánlottak.

Sokan és még a tapasztalt szappankészítők is gyakran szkeptikusak eleinte a sót tartalmazó természetes szappanok pozitív tulajdonságaival kapcsolatban. A legtöbb embert azonban gyorsan meggyőzik, és hamarosan már nem akarnak lemondani a házilag készített sószappanról.

Sós szappanok és sós szappanok az elszíneződött bőrre

Aki hibás bőrben vagy pattanásokban szenved, az bizonyára ismeri a tengerparti nyaralás pozitív hatását. Ha gyakran jársz úszni a tengerbe, és általában sok időt töltesz a szabadban a nyaralás alatt, a foltok gyakran visszahúzódnak. Ennek oka, hogy a levegőben és a vízben lévő só puhítja, fertőtleníti és tisztítja a bőrt.

A sós víz gátolja a baktériumok fejlődését is, a benne lévő nátrium pedig serkenti a bőr sebeinek gyógyulását. Ezek természetesen ideális feltételek a pattanásos bőr számára. A nagy mennyiségű sót tartalmazó sószappan tehát ideális tisztítószer a pattanásos bőr számára.

Sószappan neurodermitisz esetén

A sószappanok és a sós szappanok hasonlóan hatnak a neurodermitiszre, mint a hibás bőrre. Itt a sebgyógyulás és a bőr anyagcseréje serkenthető, a baktériumok fejlődése gátolt, a bőr puhábbá válik és gyorsabban regenerálódik.

Sós szappan és sós szappan saját készítése – mit kell tudni?

A só hatására a szappan általában nagyon kemény lesz. Ezért a magas sótartalmú sószappant a legjobb egyedi formákba önteni. Egy tömb szappan darabokra törne vágás közben, és nem tudna tetszetős vagy kezelhető darabokat vágni belőle. Ideális esetben praktikus szilikonformákat használjon ehhez, mivel így az egyes szappanok nagyon könnyen kivehetők a formából. Így nem törnek vagy morzsolódnak, és egyben formázhatók.

A sózott szappanok kevéssé vagy egyáltalán nem habzanak. Ezért a receptnek mindig sok habosító zsírt és habstabilizáló összetevőket kell tartalmaznia. Hatékonynak bizonyult a ricinusolaj és a lanolin, ami juhgyapjúviasz. Egy adag cukor vagy méz is jó, mivel ezek is segítenek a hab stabilizálásában. A NaOH/KOH-val történő vegyes szappanosítás szintén ideális a sós szappanokhoz, mivel a vegyes szappanosítással készült szappanok több habot képeznek.

Termékek reklámpartnere*:
[amazon box=”B07VPNB1D5,B073VNHRNT,B004ZWM0DY”/]

Só vagy sószappan – melyik legyen?

A sós szappan készítésekor annyi sót adunk a vízhez, amennyitaz fel tud szívni. Ha a só kicsapódik, az oldat telített. Ez a helyzet kb. 25-35 g só 100 g-onként, azaz kb. negyedannyi só esetén áll fenn.

A sós szappanok ettől eltérőek, mivel a sót közvetlenül a besűrűsödött szappanragasztóhoz adják. A sózott szappanokhoz általában sokkal több sót használnak, nevezetesen a zsírmennyiséghez viszonyítva kb. 30 %-ot. Gyakran azonban sokkal több sót használnak(100-300%). A különbség az, hogy a sós szappanok sima szerkezetűek, és nincsenek látható sókristályok. A sós szappanok esetében ez nem így van.

A sószappanok és a sós szappanok használata

A sószappanok és a sós lúgos szappanok nagyon kevés vagy egyáltalán nem habzik, és nagyon kemények is. A sószappanokban a só nem oldódik fel, ami azt jelenti, hogy a kocka alakú sókristályok erős hámlasztóként működhetnek. Ez ideális a test bőrének tisztítására. Ennek oka, hogy közvetlen hámlasztó hatása van. A lábak vagy a térd és a könyök bőrkeményedéses területeinek bőrradírjaként is nagyszerű.

Az arcon és a test érzékeny területein azonban mindig a kezében kell felhabosítani a sós szappant, és nem szabad a szappanrudat közvetlenül a bőrön végigfuttatni. Ha pattanásos, neurodermitiszes vagy más bőrbetegsége van, különösen fontos, hogy a szappant először a kezében habosítsa fel. Ez vonatkozik a sérült bőrre is.

A magas sótartalom miatt a sószappanok és a sós szappanok használata enyhe égető érzést is okozhat a bőrön. Különösen akkor, ha kisebb bőrsérülések vannak. Ez egy kicsit kellemetlen, de nem vészes. Az égő érzés gyorsan elmúlik, és a sós szappan használata nagyon jót tesz a sérült bőrnek.

Így készíthetsz magadnak sószappanokat és sós szappanokat:

Készítsd el a saját sószappanodat

Sós szappanok készítése

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

  1. hallo
    Ich bin neuling im Seifenmachen suche aber ein Rezept für unreine Haut. Hier hab ich jetzt das Salzseifen gefunden. Sie schreiben da das sie auf Facbook ein rezept veröffentlichen werden. Ich bin nicht auf Facbook würde das Rezept aber gerne haben. Wär es möglich es mir zu Schicken. Das wär echt nett.
    danke im voraus
    Namora

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naturseife bei Neurodermitis | Naturseife und Kosmetik selber machen
  2. Salzseife bei Pickeln und Neurodermitis | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.