Szárító olajok? Terjedési tulajdonságok? Amit még tudnia kell

Hogyan különböznek a zsírok és az olajok

Creme selber machen
© Floydine - stock.adobe.com

Ha saját kozmetikumokat szeretne készíteni, ismernie kell a zsírok és olajok tulajdonságait. Ez azért van így, mert ezek az összetevők az egyik legfontosabbak mindenféle kozmetikai termékben. A szappanokban, valamint a krémekben, ajakápolókban, fürdőadalékokban stb. nagy mennyiségben vannak jelen, és a terméknek egyedi tulajdonságokat kölcsönöznek. A különböző zsírsavakról már beszámoltunk ebben a cikkben. Most azokra a kifejezésekre összpontosítunk, amelyekkel újra és újra találkozhat a zsírok és olajok használata során. Szárító olajok, kenegetés? Itt megtudhatja, mit jelentenek ezek a kifejezések.

Száradó olajok és nem száradó olajok – mit jelentenek valójában?

Sokan kezdetben azt gondolják, hogy a szárító olajok kiszárítják a bőrt. Ez azonban nem így van, legalábbis a „szárító”, „félszárító” és „nem szárító” kifejezések nem a bőr kiszáradási képességére vagy az olaj szárazságára utalnak. A kifejezések csak azt jelzik, hogy egy olaj milyen gyorsan keményedik meg, azaz szárad meg a légköri oxigénnel érintkezve. Az úgynevezett jódszám azt mondja meg, hogy egy olaj gyorsan vagy lassan szárad-e. Az olajokat általában így szokták kategorizálni:

  1. Jódszám100 alatt: ez egy nem száradó olaj. Példák: Méhviasz, kókuszolaj, pálmamagolaj, marhafaggyú, repceolaj, kakaóvaj, olívaolaj, avokádóolaj, mandulaolaj, sheavaj és jojobaolaj. Ezek az olajok nem szárítanak, ezért könnyű filmréteget képeznek a bőrön.
  2. Jódszám 100 és 170 között: ez egy félig száradó olaj. Példák: Napraforgóolaj, búzacsíraolaj, szezámolaj, pórsáfrányolaj, földimogyoróolaj, szőlőmagolaj. Ezek félig száradó olajok.
  3. Jódszám 170 felett: ez egy szárító olaj. Példák: Lenmagolaj, vadrózsaolaj. Ezek a nem szárító olajok nem fekszenek a bőrre. Ezért nem képeznek filmréteget, és gyorsan behatolnak a bőrbe.

Egyébként: A jódszám a zsírok jellemzésére gyakran használt szám. Ez a zsír telítetlen vegyületek tartalmának mérőszáma.

Minden, amit egy olaj kenhetőségéről tudni kell

A terjedési tulajdonság azt jelzi, hogy egy olaj milyen gyorsan terjed a bőrön. Minél gyorsabban terjed, annál érezhetőbb a simaság érzése. A kevésbé gyorsan terjedő olajok gazdagabb benyomást keltenek, nehezebben oszlanak el, és hosszan tartó simaságérzetet adnak. A lassan terjedő tulajdonság különösen előnyös, ha egy olajat a szemkörnyékre használunk, például szemkrémeknél. A gyorsan terjedő olajok biztosítják, hogy az emulziók könnyen felvihetők és eloszlathatók legyenek. Ezért gyakran használják őket könnyű testápoló krémekben. Ideális esetben a különböző terjedési tulajdonságú olajokat kiegyensúlyozott emulziók létrehozása érdekében kombinálni kell.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API