Szezámolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Készítsen saját szappant és kozmetikumokat szezámolajjal

Sesamöl
© Lucky Dragon - stock.adobe.com

A szezámolaj nem csak a főzésben népszerű, hanem a kozmetikumokban is felhasználható, és különösen érdekes a szappankészítésben.

Szezámolaj

INCI: (Sesamum Indicum (szezám) olaj)

Ez a növény, amelyet Indiában és Kínában több mint ezer éve termesztenek, az ayurvédikus gyógyászat királynője. Ma Burmában, Mexikóban és Szudánban is termesztik. A növény egynyári, és akár másfél méter magasra is megnő. A magkapszulák hosszú idő alatt érnek be, így a betakarítás főként kézi munkával történik, amíg a vegetációs időszak végén le nem vágják a növényt, és a megmaradt magokat ki nem lehet rázni. A magok feldolgozhatók természetes állapotukban vagy pörkölve. Mind a magok, mind az olaj csodálatos hatással bírnak a konyhában, a gyógyászatban és számos kozmetikumban.

Szezámolaj a kozmetikumokban

A szezámolaj gazdag E- és A-vitaminban, valamint lecitinben és növényi ösztrogénekben. A bőrön megnyitja a pórusokat, és lehetővé teszi, hogy a mi ösztrogénjeinkhez hasonló növényi hormonok behatoljanak a bőrbe. Támogatják a kollagének és a víz megkötését, és fiatalítják a bőr sejtanyagcseréjét. Ez a tartós hatás a bőr feszességén és jobb bőrkeringésén keresztül látható. Az olajban található lecitin támogatja az összetevők behatolását a bőr mélyebb rétegeibe. Alacsony természetes fényvédő faktorával és a benne lévő antioxidánsokkal megakadályozza a bőr idő előtti öregedését.

A szezámolaj mellékhatásai

Elvileg csak hidegen sajtolt olajok ajánlottak, amelyek szerves és fenntartható termesztésből származnak, vegyszeres műtrágyák és növényvédő szerek nélkül. A finomított olajok a magas hőmérséklet miatt elveszítik hatékony összetevőik nagy részét, ezért a szűz szezámolajat kell előnyben részesíteni.

Szezámolaj a természetes szappanokban

Ha szezámolajat szeretne használni saját szappankészítéshez, akkor vagy kozmetikai szezámolajat vásárolhat, vagy élelmiszeripari szezámolajat vásárolhat. A kozmetikai szezámolaj világos színű és kissé hígabb, míg a másik változat barnás színű és erős szagú. Ennek persze csak akkor van értelme, ha a natúr szappan nem lehet világos színű vagy akár fehér. A szezámolajnak azonban nemcsak a színe, hanem az intenzív illata is átjön a szappanban. A kozmetikai szezámolajnak nincsenek ilyen „problémái”. A szezámolaj nagyon tápláló olaj, amely lágyítja a szappant, ezért takarékosan kell használni. Alkalmazási koncentráció: Legfeljebb 10 %.

Tiszta szezámolajos szappan

Attól függően, hogy milyen olajat használunk, a tiszta szezámolajos szappan színe barnás vagy bézs színű lesz. Az illat is különbözik. A finomított szezámolaj esetében gyakorlatilag egyáltalán nincs illat, így a szappan illata semleges. Ha étkezési szezámolajat használ, a szappannak intenzív saját szaga lesz. A választott olajminőségtől függetlenül azonban a szappan meglehetősen puha és szabálytalan textúrájú. Kevés finom pórusú hab lesz. A mosás utáni bőrérzet sem igazán meggyőző, ezért nem tanácsolnám a tiszta szezámolajos szappan főzését.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API