Mi romolhat el az otthoni szappankészítés során – A nyers szappan túl gyorsan besűrűsödik

Tippek a szappanragasztó könnyű feldolgozásához

Seifenherstellung
Szappan ragasztó sűrített

Bosszantó, amikor van egy ötleted egy új szappanrecepthez, és aztán valami váratlan dolog történik az otthoni szappankészítés során. Az egyik ilyen gyakran előforduló probléma a gyorsan besűrűsödő szappanragasztó. Ez különösen akkor bosszantó, ha egy bonyolult márványozást terveztek. De miért sűrűsödik be néha gyorsabban a szappan, mint szeretnénk, és mit tehetünk ellene?

Szappankészítés otthon

Nem titok, hogy a saját szappankészítés néha kisebb problémákhoz vezethet. Legkésőbb, amikor elkezdjük a saját szappanreceptjeinket kidolgozni, az első kisebb problémák általában az otthoni szappankészítésnél jelentkeznek.

A legtöbb apró probléma azonban nem olyan tragikus, és egy-két trükkel megoldható vagy akár teljesen kiküszöbölhető. Előfordulhat például, hogy a nyers szappan – vagyis a szappanragasztó – nem akar sűrűsödni keverés közben. Egy másik tipikus probléma a saját szappankészítésnél, hogy a szappanragasztó túl gyorsan besűrűsödik, és emiatt már nem golyósodik, vagy – legrosszabb esetben – a szappan már nem is tölthető a szappanformába.

De mi okozhatja a szappanragasztó túl gyors besűrűsödését? És hogyan lehet ezt a problémát a jövőben elkerülni?

Túl kemény szappanragasztó otthoni szappankészítésnél – szappankészítés magunk és egy tipikus probléma

Gyakori probléma a szappankészítés során a rendkívül folyós szappanragasztó, amely az intenzív keverés ellenére egyszerűen nem sűrűsödik be. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mit kell tenned ebben az esetben, és miért nem sűrűsödik be a szappan ragasztó otthoni szappankészítéskor:

Saját szappankészítés – nem sűrűsödik a szappanragasztó

Aszappanragasztó túl gyors besűrűsödése azonban általában nem kívánatos. A sűrűsödés ugyanis gyakran olyan gyorsan történik, hogy a szappanragasztó csak simán belesimul a szappanformába – ha egyáltalán belesimul. Ilyen esetben a kész szappan nem néz ki olyan finoman és elegánsan, mint ahogyan azt szerettük volna. Bizonyos esetekben a nyers szappanhoz már nem lehet illatanyagokat, színeket és egyéb összetevőket is hozzáadni.

A szappangyártás során azonban gyakran kívánatos, hogy a szappanragasztó gyorsan szilárduljon meg. Így legalább sok felesleges keverési időt spórolhatunk meg. Ha azonban szép vagy akár bonyolult márványozást tervezett, a szappankeverék gyors besűrítése kontraproduktív. A finom márványozás és még az egyszerű színezés is aligha lehetséges.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a szappanragasztó szappankészítéskor gyorsan besűrűsödjön?

A szappanragasztó gyors besűrűsödésének megakadályozásához az alábbi tanácsokat követheti:

 1. Ne használjon túl sok szilárd zsiradékot a szappanreceptben (lehetőleg kevesebb, mint 40%) -> többet a zsírok ideális kombinációjáról, ha maga készíti a szappant.
 2. A víz mennyiségét nem szabad csökkenteni (túlságosan) .
 3. Kerülje a parfümolajokat, amelyek miatt a szappanragasztó gyorsan besűrűsödik (ezek főleg virágillatok, különösen a rózsa).
 4. Egy másik fontos pont a munkahőmérséklet: mindig hagyja a lúgot és a zsírokat jól lehűlni, és ne dolgozzon túl forrón. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szappanragasztó sokkal gyorsabban besűrűsödik, mintha hideg hőmérsékleten dolgoznánk.
 5. A túl hideg munka azonban szintén nem tanácsos. Ha a lúg és az olajok túl hidegek, a keverékben lévő szilárd zsírok megszilárdulnak, és a szappanragasztó megdermed. Ezért, ha lehetséges, soha ne dolgozzon 30 °C lúghőmérséklet alatt.

Ha azt veszi észre, hogy a nyers szappan néhány másodpercen belül rendkívül gyorsan besűrűsödik, akkor a szappan formázása után alaposan át kell gondolnia, hogy a NaOH mennyiségét helyesen egyensúlyozta-e ki, vagy helyesen számította-e ki. A túl sok NaOH is oka lehet annak, hogy a szappan szokatlanul gyorsan besűrűsödik.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Hallo,
  danke erstmal für deinen Kommentar und sorry für die verspätete Antwort. Also, das kann man so pauschal leider nicht sagen. Es gibt eben Parfumöle, die aufrgund ihrer Zusammensetzung den Seifenleim sehr schnell zum andicken bringen. Das ist eben schwierig für Anfänger, da dann alles gaaanz schnell gehen muss. Oft sind es zum Beispiel blumige Düfte wie Rose, die diesen Effekt haben. Ein Tipp: Kaufe deine Parfumöle bei Gracefruit oder auch MacSoapy (wobei es hier leider nur eine kleine Auswahl gibt). Düfte von Gracefruit bekommst du als Österreicherin auch bei http://www.waldehoe.at/Duftoele-/-Parfumoele/Duefte-von-Gracefruit. Dort steht in der Regel bei den Parfumölen dabei, ob diese den Seifenleim schnell andicken lassen! Verzichte am Anfang besser auf solche Düfte und wähle unkomplizierte Varianten.
  LG Stefanie

 2. Hallo,

  ich liebe diesen Blog.. wenn ich einmal angefangen habe zu lesen bin ich wie ein Junkie und klicke mich stundenlang von einem Artikel zum nächsten… 🙂

  Ich möchte demnächst das erste Mal Seife machen und da bin ich natürlich auf der Suche nach vielen Tipps und Tricks und mittlerweile habe ich das mit den Parfümölen die den Seifenleim zu schnell andicken lassen soooo oft gelesen, aber nie etwas konkretes dazu. Immer nur der Tipp „passt bloß auf, dass…”

  Welche Parfümöle sind den besonders „unkompliziert” für so einen blutigen Anfänger wie mich?? Womit sollte ich loslegen damit nicht schon der erste Versuch in einem Fiasko endet??

  Lg

Comments are closed.