Szobaillatok és hatásuk a testre és a lélekre

Minden a potpourris-ról, illatos tasakokról és társaikról.

© PhotoSG - Fotolia.com

A szobaillatosítók jó illatúvá teszik a lakótereket. De valójában sokkal többet tudnak. Mert az illatokkal – legyen szó akár szobai illatosítóról, akár egy házi szappan illatáról – befolyásolhatjuk a hangulatunkat, elálmosíthatunk, optimistábbá tehetünk, vagy egyszerűen csak jó érzéssel tölthetnek el bennünket.

A szobaillatok befolyásolhatják a hangulatunkat

Friedrich Schiller csak akkor tudott írni, ha a dolgozószobájában almaillat terjengett. Marcel Proust francia író „Az elveszett idő keresése” című főművének egész oldalakat szentelt egy kis szelet sütemény illatának. És nem ő volt az egyetlen, aki rendszeresen megtapasztalta a„Proust-effektust„, ahogyan azt ma kutatási és reklámszakmai körökben nevezik: Egy ismerős illatzések és emlékek egész áradatát képes felszabadítani, és visszarepíthet abba az időbe és helyzetbe, amikor először érzékeltük. Az illóolajokról szóló cikkemben már leírtam, hogy az illatok és szagok közvetlen hatást gyakorolnak az emberi végtagrendszerre, és ezért minden tekintetben jelentős hatással vannak hangulatunkra és közérzetünkre. Megfelelő használat esetén balzsamot jelentenek tesztnek és léleknek.

Szép és kellemes: egyszerű eszközökkel is sokat tehetünk magunkért, és kellemes illatú környezetet teremthetünk. A potpourrikkal és illatzsákokkal, füstölőkkel, illóolajokkal és illatcsokrokkal a helyiségeknek megadhatjuk a kívánt hangulatot és – tetszés szerint – serkentő vagy nyugtató hatást.

Potpourris

A 18. és 19. században a „potpourris” egyszerűen olyan edények voltak, amelyekben illatos növényi részeket tartottak, hogy javítsák a helyiség levegőjét. Ma a kifejezés szárított levelek, virágok, gyümölcsök és más növényi részek keverékére utal, amelyek nemcsak kellemes illatokat terjesztenek, hanem például egy szép tálban elhelyezve rendkívül dekoratív szobai illatosítóként is szolgálhatnak.

Szárított virágokból, gallyakból, gyógynövényekből és gyümölcsökből házi készítésű potpourri készíthető[/kapitányság]

A potpourri eredendő illata azonban meglehetősen finom: ahhoz, hogy valóban helyiséget betöltő illatadagolóvá váljon, általában az adott keverék karakteréhez illő illóolajokat adnak hozzá. Az illatanyagokat a potpourriban megkötő úgynevezett fixálószerrel együtt gondoskodnak arról, hogy a gyakran igen színes kompozíciók tartósan kellemes illatforrássá váljanak. Erre a célra bevált például a gyógyszertárakban könnyen beszerezhető ibolyagyökérpor.

Készítsen saját potpourrit – szépen mutató szobaillatosítók

Egy tetszetős potpourri gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Az egyedi keverékhez különféle gyógynövény-alapanyagok alkalmasak, amelyek többsége a természetben és a saját kertben gyűjthető, vagy egyenként megvásárolható a boltokban. A fantáziának gyakorlatilag nincsenek határai – íme néhány javaslat, amelyek ideálisak egy házi készítésű potpourrihoz:

  • Rózsaszín és piros színek: rózsaszirmok és -virágok (beleértve az egész rózsabimbókat is), fukszia, hortenzia vagy rózsaszín cickafark, szárított csipkebogyó
  • Sárga és narancssárga szín: körömvirág, napraforgó, sárga gladiolusz vagy nőszirom szirmai és virágai, szárított citrom- és narancsszeletkék
  • Kék és lila szín: levendula, búzavirág vagy tündérvirág virágai és szirmai
  • Zöld szín: fűfélék, rózsa és más tömör levelek, rozmaring, boróka, mohák, zuzmók, zuzmók, fenyőtűk
  • Fehér szín: fehér rózsa vagy százszorszép szirmai
  • Barna szín: tobozok, gallyak, kéregdarabok, gabonafüvek, csillagánizs, fahéjrudak, vaníliarúd, szegfűszeg vagy szegfűbors

Fontos, hogy minden potpourri-összetevő jól megszáradjon. A frissen szedett virágokat és növényeket kis csokrokba köthetjük és felakaszthatjuk egy megfelelő helyre.

[caption id="attachment_6076" align="aligncenter" width="695"] Egyszerűen adjunk illatanyagokat a kiválasztott összetevőkhöz, és tegyük őket egyenként az üvegbe

Ha a kívánt kompozíció elkészült, jöhet az illatosítás: a fixálót és az illóolajokat jól össze kell keverni – lehetőleg egy kis tálban. Körülbelül 25 gramm ibolyagyökérpor elég kell legyen egy normál méretű potpourrihoz, az illóolajok mennyisége az illatválasztástól és a kívánt intenzitástól függően változhat – 15-30 csepp általában elég.

A később szemet gyönyörködtető színesítő díszítőelemeket a következő lépésnél hagyjuk ki: A legszebb szirmokat egyszerűen tegye félre, és tárolja őket külön. A száraz elemek maradék nagy részét ezután egy nagyobb tálba helyezzük, és összekeverjük az illatkészítménnyel. Ezután egy kis türelemre van szükség: a kész keveréket légmentesen záródó műanyag edényben kell tárolni hat-nyolc hétig, hogy az illatanyag teljesen felszívódjon. Ha végre eljött az idő, a potpourrit egy szép tálba vagy más dekoratív edénybe (amely azonban ne fémből legyen) rendezhetjük, és a korábban félretett színes szirmokkal díszíthetjük. Most bontakoztatja ki teljes hatását…

Illatosító tasakok szobaillatosítóként

Ha a dekoratív hatás kevésbé, de a sokoldalú felhasználás igen, akkor van egy másik módja is a potpourris felhasználásának: A színes keverékeket kis szövetzacskókba töltve kellemes illatú tasakokat készíthetünk. Különösen népszerű a levendulatöltelék: a cserje szárított virágait tartalmazó kis illatosított tasak nemcsak nyugodt éjszakai alvást biztosít a párna alatt és kellemes illatot a zoknis fiókban, de állítólag még a molyokat is távol tartja a szekrényektől és komódoktól.

Diy Lavendelsäckchen
Házi készítésű levendulás tasakok
Szerző: heikerau / 123RF stock image

A citrusolajok és a citromfű két-három szegfűszeggel kombinálva viszont nyáron védelmet nyújtanak a releváns rovarfajok bosszantó csípéses támadásai ellen. A potpourri tasak másik előnye, hogy ha az illat intenzitása egyszer elillan, a tárolt illóolajok a tasakot csóké átgyúrva és megnyomva újra felszabadulhatnak, így többször is felfrissíthetjük.

Fűszernövények/füstölő

A füstölőfüveknek és a füstölőnek nagy hagyománya van az emberiség kultúrtörténetében. Ázsiában alig van olyan vallási szertartás vagy spirituális rituálé, amelyben ne használnának füstölőpálcikákat: A gyanták, fák és gyógynövények égő keverékeinek füstje állítólag megtisztítja a lelket és kiegyensúlyozza az energiákat. Nyugati megfelelője, a füstölőgyertya a modern karácsonyi szokások során is gyakori eszköz az elmélkedő, szinte szakrális hangulat megteremtésére – nemcsak a templomban, hanem a nappaliban is.

© unpict – Fotolia.com
Füstölő

A füstös jegy, amely akkor terjed, amikor egy pálca vagy gyertya meghitten és melegen izzik, nem véletlen: a füstölők égése mindig füstöt ÉS illatot bocsát ki – az illatanyagok általában illóolajok. A fa alapra sodró technikával felhordott füstölőpálcikák általában több füstöt és kevésbé intenzív és tiszta illatot fejlesztenek, mint a préseléssel vagy gyúrással formázott füstölők. Mindegyik füstölőt megfelelő alapon vagy hordozóban gyújtják meg, és addig égnek, amíg csak hamu marad. Ez alatt az idő alatt, amely gyertyától vagy pálcikától függően 20-30 percig tart, kiadják illatukat, amely nagyon hosszan tartó és intenzív.

Ahagyományos füstölők illata természeténél fogva fás és balzsamos. A mirha, a tömjén, a szantálfa vagy a cédrus a klasszikus összetevők közé tartozik, de ma már mesterséges illatanyagokkal is dúsítják, hogy megfeleljenek a szezonális igényeknek és az egyéni preferenciáknak. Mivel azonban sok ilyen kémiailag előállított aromaanyag allergiás reakciókat vagy légúti irritációt okozhat, ha hajlamos rá, azt tanácsolom, hogy csak természetes összetevőket tartalmazó füstölőket használjon. És ne vigyük túlzásba: A füstölő égetése policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH) termel, amelyek nagy mennyiségben rákkeltőek lehetnek. Ez nem jelenti azt, hogy a jó minőségű füstölők jellegzetes illatainak alkalmi élvezete káros. Csak később jól ki kell szellőztetni.

Illóolajok

Az illóolajokról, használatukról és hatásukról máshol már sokat összefoglaltam. Ezek az egyik legegyszerűbb, legokoldalúbb és – helyes használat esetén – az egyik leghatékonyabb és legegészségesebb lehetőség a szobaillatosításra. Minden hangulathoz és minden igényhez van megfelelő illóolaj. Néha elég néhány csepp egy kis tál vízben, hogy kellemes illatot varázsoljunk az otthonunkba. A hatás intenzívebb, ha olyan illatlámpát használ, amelyben a víztartó tálban lévő vizet és így magát az illóolajat is felmelegítik. Ez utóbbi fokozatosan elpárolog, és gyorsan kibontakoztatja teljes hatását. Hasonló hatást érhetünk el az úgynevezett illatkátrányokkal is, amelyeket könnyen elkészíthetünk magunk is.

Duftmelts selber machen
Aromamelts – gyorsan elkészíthető és remek ajándékötlet

A természetes illóolajok szobai illatosító diffúzorként általában ártalmatlanok az egészségre, feltéve, hogy nincs allergia. A helyes adagolás azonban itt is fontos: egy-két csepp az illatlámpába általában elegendő, a túl sok pedig fejfájást vagy émelygést okozhat.

Illatcsokrok

Végül egy különösen kreatív és szép módja annak, hogy kellemes illatot varázsoljon otthonába, különösen télen: az illatos csokor! Alapvetően nem más, mint egy hagyományos virágcsokor, ez a virágokból, gyógynövényekből, gallyakból és esetleg egy-két kiegészítőből álló csokor azonban tartalmaz bizonyos illatanyagokat a finom illat érdekében. Például a viburnum és az Illex gallyak keveréke a Cryptomeria fenyő illatos tűivel, néhány fahéjrúddal és szárított narancsszeletekkel kombinálva különösen karácsonyi hangulatot teremt.

Nyáron még nagyobb a választék a szobaillatokból: majoránna, citromfű, levendula, bazsalikom, zsálya és sok más gyógynövény is ideális kellemes illatú csokornak vázában – vagy persze szezonális száraz csokornak a mennyezetre, falra vagy máshová elrendezve, amelyhez – és itt zárul a kör a potpourrihoz – illóolajokat is adhat, hogy fokozza az illathatást.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API