Vörös olaj – hogyan készítsünk saját orbáncfű olajat?

Az orbáncfű vörös olaja

Készítsen saját orbáncfű olajat
Szerző: madeleinesteinbach / 123RF Standard Image

A sárga virágú orbáncfű népszerű gyógy- és kerti növény. Az orbáncfüvet gyakran teák, tabletták vagy kapszulák formájában szedik a depressziós hangulat enyhítésére. Az orbáncfű különleges tulajdonságait azonban a bőrápolásban is hasznosíthatjuk. Az orbáncfűolaj, más néven vörös olaj könnyen előállítható, és erre a célra használják. Megnyugtatja a különböző bőrirritációkat, puhává és rugalmassá teszi a bőrt, valamint ápolja a törékeny körmöket és a hajat is. Érdemes tehát saját magunknak vörös olajat készíteni – és ez igazán könnyen kivitelezhető.

Készítsen saját vörös olajat a bőrápoláshoz

A vörös olaj az orbáncfű olaja, amelyet olajkivonattal állítanak elő. A növény virágait több héten át áztatják egy hordozóolajban, hogy kivonják belőle az értékes hatóanyagokat. A vörös olajat nagyon könnyen elkészítheted magad. De mit is csinál valójában a vörös olaj? És hogyan készítheted el te magad az olajat?

Miért hívják az orbáncfűolajat vörös olajnak?

Azért, mert az orbáncfűolaj néhány hét elteltével vöröses színt vesz fel, amit a virág pigmentje, a hipericin nevű összetevő hoz létre. Ezt könnyen felismerhetjük a növény sárga virágában lévő piros magkapszulákról. Ha saját magának szeretne vörös olajat készíteni, észre fogja venni, hogy minél több virágot használ fel az olajkivonathoz, annál vörösebb lesz az olaj.

Mire képes a vörös olaj?

Azorbáncfűolajról vagy vörös olajról azt mondják, hogy igazán nagyszerű olaj a bőrápoláshoz. Segít a sebek gyógyulásában, mivel a hipericin és a hiperforin enzim gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az olajban lévő polifenolok antioxidáns hatásúak, és egy bőrödre szabott vivőolajjal együtt remek bőrápoló olajat készíthetsz az irritált, irritált és gyulladt bőrre. Állítólag többek között segít a neurodermitisz és a pattanások esetén, gyorsabban gyógyítja a kisebb sebeket, megnyugtatja a viszkető fejbőrt és megnyugtatja a borotválkozás utáni irritált bőrt.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az orbáncfűolaj?

Irritált bőrre, irritált bőrre, enyhe gyulladásra és fájdalomra, például ideg- és reumás fájdalmakra, zúzódásokra és húzódásokra, valamint izomfájdalomra. A vörösbogyóolaj masszázsolajként is használható feszültség esetén.

Készítsen saját vörös olajat

Az orbáncfű virágait a legjobb a saját kertjéből szüretelni; az ideális időszak erre június és augusztus között van. Amikor a növényt jól éri a nap, a növény hatóanyagai állítólag különösen gazdagok. Az a tény, hogy az olajat meleg, napos helyre kell helyezni, azt is jelenti, hogy a legjobb időszak a saját vörös olaj készítésére a nyári hónapok:

  1. Szedjen le és törjön össze körülbelül 40-60 g orbáncfűvirágot.
  2. Tegye a virágokat egy tiszta, kiforrázott, zárható, átlátszó üvegbe (például lekvárosüvegbe), és öntse bele az Ön által választott olajat (a virágok mennyiségéhez körülbelül 150-200 ml olajra lesz szüksége).
  3. Most zárja le szorosan az üveget a fedővel, majd forgassa meg, hogy az olaj jól eloszoljon a virágok között.
  4. Most helyezze az üveget meleg, napos helyre (pl. déli fekvésű ablakpárkányra). Így az olaj kissé felmelegszik, és a virágokból kivonja az értékes hatóanyagokat, amelyek az olajba kerülnek.
  5. Az üveget most kb. 6 hétig kell hagyni, időnként felrázva a keveréket.
  6. Látni fogja, ahogy az olaj fokozatosan vöröses színűvé válik.
  7. Jó 6 hét elteltével kész a házi készítésű vörös olaj.
  8. Szűrjük át egy vékony, tiszta ruhán.
  9. Most öntse egy barna üvegbe, és tárolja hűvös, sötét helyen. A vörös olaj több hónapig eltartható.

Saját vörös olaj készítése – mely növényi olajok alkalmasak olajkivonatokhoz?

Az olajkivonatokhoz használt népszerű növényi olajok közé tartozik a búzacsíraolaj, az olívaolaj, a mandulaolaj és a szezámolaj.

Tudjon meg többet az olajról

Szeretne többet megtudni a vörös orbáncfűolajról? Akkor nézze meg az orbáncfű illóolajról szóló cikket.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*