Orbáncfűolaj – misztikus mindenes

Orbáncfűolaj krémekben

Johanniskrautöl
© M. Schuppich - Fotolia.com

Az orbáncfűolaj tisztán alkalmazható, vagy olajkeverékekben is felhasználható a száraz, hámló bőrre. Itt megtudhatja, mi az orbáncfűolaj és hogyan nyerik ki.

INCI: kapril / kaprikus triglicerid, Hypericum perforatum (többnyire semleges olajjal feldolgozva)

Az orbáncfűolaj az orbáncfűből származik

Az orbáncfű az orbáncfűfélék családjába tartozik. Teljes virágzását júniustól augusztusig fejti ki, amely gyönyörű narancssárga színű. Az orbáncfű évszázadok óta ismert gyógynövény – állítólag a nyári napfényt a leveleibe zárja, és télen az embereknek adja ki. A legtöbb ember az orbáncfüvet a depresszió kezelésére ismeri. Itt a növényt főként tabletta formájában kínálják.

Az orbáncfűolaj előállítása és hatása

Az orbáncfű leveleit, virágait és bimbóit összezúzzák és hidegen sajtolt semleges olajban, olívaolajban vagy napraforgóolajban áztatják. Ez lehetővé teszi, hogy a növényi részek körülbelül öt-hat héten keresztül felszabadítsák hatóanyagaikat az olajba. Az olajkivonat ezután felhasználható. A hipericin összetevő egyébként vöröses színt kölcsönöz az olajkivonatnak. Ezért az olajkivonatot vörös olajnak is nevezik.

Az orbáncfű különösen nagy arányban tartalmaz hiperforint. Ez az összetevő erős hatással van az emberi idegrendszerre, és biztosítja az agyban a neurotranszmitterek egyensúlyának helyreállítását. A gyógynövény ezért hangulatjavító, szorongásoldó és antidepresszáns hatású. Az orbáncfű tanninokat is tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak az emberi bőrre.

Az orbáncfűolaj használata

Különösen mandulaolajjal kombinálva az orbáncfűolaj kivételesen pozitív hatással van a száraz, hámló bőrre. Még az olyan állapotok is jól kezelhetők ezzel az értékes olajjal, mint a hidegrázás, a neurodermitisz vagy az övsömör. Közvetlenül bedörzsölve az orbáncfűolaj enyhíti a köszvény, a véraláfutás vagy a menstruációs görcsök okozta fájdalmat is. Az orbáncfűolaj alvást elősegítő, nyugtató és antidepresszáns hatással van a pszichére. Az olaj serkenti a vérkeringést is, sőt, állítólag feszesítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az orbáncfű azonban nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is használható. Mivel az olaj gyulladáscsökkentő hatású, a nyálkahártya-gyulladások és a gyomor-bélrendszeri fekélyek kezelésére is használható. Egy teáskanálnyi orbáncfűolaj bevétele az idegek erősítésére ajánlott.

Vigyázat!

Belsőleg történő alkalmazás esetén feltétlenül ügyelni kell arra, hogy az olaj nagyon jó minőségű legyen. Ebben az esetben a legjobb, ha gyógyszertárból vásároljuk az olajat.

Ha az olajat külsőleg alkalmazzuk, közvetlenül utána kerülni kell a napozást. Az orbáncfűolaj növeli a bőr fényérzékenységét.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API