Zsálya – hatékony gyógy- és aromanövény

Zsálya házi szappanokban és kozmetikumokban

Zsálya a szappanban

A zsálya (Salvia Officinalis) az egyik legismertebb gyógynövény. Már a neve is erre utal: A „salvia” botanikai név a latin „salvare” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „gyógyítani”. De népszerű konyhai fűszernövényként, dohányzásra és (természetes)kozmetikumokban is.

Zsálya – botanikai név és fajták

A legismertebb zsályafajta a Salvia officinalis. Konyhai zsálya, gyógyzsálya vagy valódi zsálya néven is ismert. Sok más fajtája is van azonban: 800-1100 fajt ismerünk. Némelyikük enyhén hallucinogén hatású, másokat elsősorban dísznövényként használnak.

A zsálya jellegzetes megjelenése

A valódi zsálya akár 60 centiméter magasra is megnő. Bokorszerűen nő, és fás ágakkal rendelkezik. A fiatal leveleket sűrű, fehér szőrzet borítja. Később a szőrzet csak az alján marad meg. A zsálya a ajakosvirágúak családjába tartozik. Virágai kék-ibolya színűek.

A zsálya elterjedése

A valódi zsálya eredetileg csak a Balkán-félszigeten volt ismert. Ma már Görögországtól Spanyolországig vadon terem. Kertészeti és kultúrnövényként azonban az egész világon megtalálható.

Gondozás és termesztés a házikertben

A zsálya a kertben a teljes napfényt szereti. Mérsékelten nedves, inkább szegényes talajt igényel. A pangó vizet nem tűri jól. Ezért csak akkor szabad öntözni, amikor a talaj felső rétege már száraz. Ha a zsálya egyszer szilárdan meghonosodott, hosszú ideig is kibírja víz nélkül. Trágyázásra nincs szükség. Ha túl erősen trágyázzuk, a gyógynövény még a virágzást is abbahagyja. Virágzás után a növényt tíz-húsz centiméterre kell visszavágni. Az elszáradt virágok eltávolításával a virágzási időszak jóval őszig meghosszabbítható.

Betakarítás és felhasználás

A friss vagy szárított leveleket fűszerként vagy gyógyászati célokra használják. A fő betakarításnak a virágzás előtt kell történnie. A betakarított levelek szárítással tartósíthatók. A fiatal levelek és a hajtáscsúcsok azonban tavasztól egészen őszig szedhetők.

Fűszerként a zsálya különösen alkalmas zsíros ételekhez. Különleges ízt kölcsönöz a húsételeknek. Mivel nagyon intenzív az íze, ezért más intenzív fűszerekkel passzol a legjobban.

Gyógynövényként a kerti növény elsősorban a hangra gyakorolt pozitív hatásáról ismert. A mézes zsályatea kiváló gyógyír köhögés, rekedtség és torokfájás esetén. Az énekesek zsályaolajat használnak hangjuk ápolására. De a gyógynövény emésztési problémákra és túlzott izzadásra is nagyon hasznos.

A zsálya használata a kozmetikumokban

A zsályának erős tisztító és tisztító hatása van, ezért a kozmetikai termékekben a zsíros vagy hibás bőr ápolására használják. Alkalmas szappanok, krémek és testápolók adalékanyagaként, de fürdőadalékként is, például házi fürdőteában.

Ajánlatok hirdetési partner**

[amazon box=” B00SWV36FK, B0774N7V8D, B019MSANWK” grid=”3″]

Zsálya természetes szappanokban

A természetes szappanokban a zsályát, más gyógynövényekhez hasonlóan, szárított és finomra őrölt formában adják a szappanmasszához. A lúg bekeveréséhez frissen főzött zsályateát is használhatunk. Ha szeretné, készíthet macerátumot is, és ezt hatóanyagként olajként is hozzáadhatja. Alapként például olívaolaj, de szója- és napraforgóolaj is használható.

Megfelelő szappanreceptek:

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API