Kertész szappan készítése

Hozzáillő szappanbanderollal a kertész szappanjához

Gärtnerseife herstellen
Kertész szappan a hozzá illő szappanszalaggal

Szeretnél kertészszappant készíteni? Akkor nézd meg, hogyan készíthetsz magadnak szappant a szorgos kertész kezek számára. És hogy a házi készítésű szappanod szépen nézzen ki és díszítse a fürdőszobádat, itt találsz hozzá illő szappanszalagot is. A szappanbanderole ingyenesen letölthető és magáncélra is felhasználható.

A tavasz a kertészkedés ideje. Hiszen amikor a kertben minden újra kihajt, a legtöbben különös örömüket lelik a kerti munkában. Azonban bizonyára sokunknak ismerős az otthoni kerti munka után a stresszes és piszkos kezek problémája. Talaj, gyanta, növénymaradványok – a munka során a kezünk sok mindennek ki van téve. Ezért még fontosabb, hogy a kerti munka után alaposan megtisztítsuk és ápoljuk kezünket.

A jó tisztítószerek különösen alkalmasak a kézmosásra. Ezek azonban nem szabad, hogy ráadásul kiszárítsák vagy megterheljék a bőrt. Sokan ezért inkább természetes szappanokat használnak a bőrük tisztítására a kertészkedés után. Ennek oka, hogy egyetlen más tisztítószer sem hidratálja és olajozza a bőrt ilyen jól a mosás során anélkül, hogy a tisztítóerő feláldozná.

Miért érdemes kertészszappant készíteni?

Akertészszappanok olyan szappanok, amelyek tisztítják a piszkos kezeket és ápolják az igénybevett bőrt. Ha kertészszappant szeretne készíteni, akkor jól habzó és tisztító zsírokat és olajokat kell használnia. Ezek mindenekelőtt azok a zsírok, amelyek a sok habzást is elősegítik. Ugyanis a mosás során keletkező hab az, ami tisztítja a bőrt. A házi készítésű szappanhoz használható habzó zsírok közé tartozik a népszerű kókuszolaj, valamint a pálmamagolaj és a babassuolaj.

A durva szennyeződések eltávolítása érdekében a kertészszappanok gyakran tartalmaznak hámlasztó anyagokat, amelyek kíméletesen eltávolítják a földet például a kézről. A kertészszappanok nyugtató és gyógyító hatásúak is – amennyiben jól átgondolt illóolajkeveréket használnak. A kézmosás során hidratáló olajokkal és zsírokkal is ápolhatja a kezét, ami persze különösen jót tesz az igénybevett bőrnek.

Amint láthatod, a kertészszappanok nem egyszerű, a bőr tisztítására szolgáló szappanok, hanem jól átgondolt erőcsomagok a stresszes bőr tisztítására és ápolására.

Gärtnerseife selber machen
Házi készítésű szappan peelinggel

Mi kerül egy házi készítésű kertészszappanba?

A legfontosabb dolog a kertészszappanban az, hogy eltávolítja a szennyeződéseket a bőrről. A kertészkedés gyakran nagyon makacs szennyeződéseket hagy a kezeken. Ezért érdemes a habzó és jól tisztító szappanrecepteket előnyben részesíteni.

Ha sokat dolgozik a kertben, nemcsak a szennyeződéseket kell eltávolítania a kezéről, hanem a ragacsos kezeket is meg kell tisztítania. A durva szennyeződéseket különösen jól eltávolíthatja a szemcsés hámlasztó összetevőkkel. Ezek különösen jól dörzsölik le a ragacsos foltokat és a szennyeződéseket. Válasszon továbbá enyhén vagy erősen szuperzsíros szappant. A hobbikertészek keze ugyanis gyakran nagyon igénybevett, repedezett és száraz. Egyébként a túlzsírozást ma gyakran alulzsírozásnak nevezik. De ez ugyanazt jelenti.

Kertészszappan készítése – megfelelő összetevők

A jó kertészszappannak hámlasztania, táplálnia és jól tisztítania kell. De milyen összetevőkkel lehet ezt elérni?

Hámlasztásra például a következők alkalmasak:

 • Mandulaliszt
 • Zabpehely
 • Mandulamag olívabogyó granulátum
 • Kávépor vagy kávézacc
 • Szárított, őrölt gyógynövények
 • Loofah (őrölt vagy szivacs formájában)
 • Finomra őrölt sárgabarackmag
 • Kókuszreszelék
 • Tengeri homok
 • Mák
 • Őrölt dióhéj
 • Láva agyag
 • Mák

A szappanban lévő hámlasztó részecskéknek számos előnye van. A házi készítésű kerti szappanban segítenek az erősen tapadó és ragadós szennyeződések lemosásában. A különböző növények vágásakor a növényi nedv könnyen a bőrre kerülhet. Az ilyen maradványokat csak alapos kézmosással lehet teljesen eltávolítani. A hámlasztó részecskék ebben segítenek, mivel jól ledörzsölik a megtapadt maradványokat.

A hámlasztás az elhalt hámsejteket is eltávolítja, így a bőr puha és sima lesz. A későbbi bőrápolási termékeket ezután sokkal jobban fel tudja szívni a bőr.

Vegye figyelembe, hogy vannak erősen hámlasztó, néha eléggé karcos hámlasztó részecskék és a gyengédebb hámlasztó összetevők. Egy kertészszappanhoz inkább az erősen csiszoló hatású hámlasztó részecskéket használjuk, mint például a mandulamag olívabogyó szemcséket, luffa, mák, tengeri homok vagy kávézacc. A gyógynövények, zabpehely, mandulaliszt vagy lávaagyag például valamivel kíméletesebb, de még mindig jó tisztító hatású.

Tematikailag megfelelő összetevők a kertészszappanhoz

 • Gyógynövények és gyógynövénykivonatok
 • Gyógynövényekből és virágokból készült teák
 • Uborka vagy más zöldségek
 • Gyógynövényekből és virágokból készült illóolajok

Az ilyen adalékanyagoknak a szappanokban általában nincs igazi ápoló hatásuk. A gyógynövényeket és gyógynövénykivonatokat, gyümölcsleveket és zöldségeket ennek ellenére gyakran használják a barkácsszappanokban.

Tápláló összetevők puha kezekért és kisebb sebek ellen

Ahhoz, hogy a házi készítésű kertészszappan jól tápláljon és ne szárítsa ki a bőrt, érdemes magas szuperzsírtartalommal tervezni. A kertészszappanok esetében a 7-10 százalék os szuperzsírosítás mindenképpen ajánlott.

Az illóolajok helyes megválasztásával is sokat elérhet. Az illóolajok ugyanis nemcsak remek illatot kölcsönöznek a barkácsszappannak , hanem különleges hatást gyakorolnak a bőrre is. A levendulaolaj is csodálatos illatú a házi szappanban. A levendula illóolaj a bőrt is megnyugtatja. A kamillaolaj vagy az illóolajos teafaolaj szintén remek alapanyagok a szappanhoz. Kellemes illatot biztosítanak, a legkisebb sérüléseket is kezelik, és megnyugtatják a stresszes bőrt.

Készítsünk magunknak kertészszappant – az összetevők rövid összefoglalója

Ha kertészszappant szeretne készíteni, akkor ügyelnie kell a zsírok és olajok megfelelő kombinációjára. Használjon elegendő habzó zsírt a jó tisztítás eléréséhez. Ugyanakkor az is fontos, hogy a szappan jól szuperzsírozott legyen, és tartalmazzon néhány gazdag, tápláló zsírt és olajat, például sheavajat és olívaolajat. Hiszen a stresszes kertész kezének nemcsak tisztának, hanem ápoltnak is kell lennie. Egy-két hámlasztó összetevőnek is szerepelnie kell, hogy a ragadós részek és a föld könnyen ledörzsölhető legyen. A gyógynövénykivonatok és az illóolajok antibakteriális, gyógyító hatást fejtenek ki, ezért jó választás a kertészszappanhoz.

Készítenél saját szappant?

Szeretnél kertészszappant készíteni, de nem tudod, hogyan? Akkor nézzen szét a naturseife-und-kosmetik.de oldalon. Rengeteg tippet és útmutatót talál a szappankészítéshez, valamint recepteket, tippeket és trükköket. Ha azonban még kezdő, és nincs tapasztalata a szappankészítésben, akkor a „Kreative Seifen selber machen” (Kreatív szappankészítés) című ebook lehet, hogy az Ön számára megfelelő.

A kertészszappant ugyanúgy készítheti, mint bármely más természetes szappant. Szükségünk van lúgoldatra, azaz szódabikarbónára, valamint tetszés szerinti zsírokra és olajokra. A DIY kertészszappanhoz nagy mennyiségű habzó zsírokat használunk, például pálmamagolajat, kókuszolajat vagy babassuolajat. Tervezzük, hogy körülbelül 20-35 százalékot használunk ezekből a zsírokból és olajokból. Vegyük azonban figyelembe, hogy a habzó zsírok nagyon magas aránya a bőrt is könnyebben kiszáríthatja.

Ne feledkezzen meg tehát a hidratáló olajokról és zsírokról. Az olívaolaj, az avokádóolaj és a sheavaj nagyszerűek. A szappanrecepthez most hámlasztó adalékanyagokat, illóolajokat és gyógynövényeket adhatsz.

Készítsen saját kertészszappant – rövid áttekintés

A szappant ezután ezekből az összetevőkből a szokásos módon készítheted el. Ehhez NaOH-t és hideg vizet keverünk össze, hogy lúgoldatot kapjunk. A szilárd zsírokat, például a kókuszolajat, a babassuolajat vagy a pálmamagolajat felolvasztjuk és összekeverjük az olajokkal.

Miután a zsírok és a lúg kihűltek, a két összetevőt egyesítjük és összekeverjük. Amint a szappankeverék homogén, belekeverhetők a hámlasztó részecskék és egyéb adalékanyagok.

Végül a szappant illóolajokkal illatosítják, majd át lehet önteni egy formába. A szappannak most legalább 24 órán keresztül a formában kell maradnia, hogy nyugodtan végbemehessen a kémiai folyamat. Ezt követően a szappan már formázható. A szappant kezelhető darabokra vágják, majd kb. 6 hétig hagyják száradni és érlelődni, hogy a szappanosítási folyamat befejeződhessen.

A szappankészítés során elengedhetetlen, hogy alaposan megismerkedjünk a „szappankészítés magad” témakörrel. Ismerni kell a szappankészítés biztonsági szabályait, és tudni kell, hogyan kell biztonságosan és helyesen elkészíteni aszappanhoz szükséges lúgot. Ha már tájékozódott, esetleg a természetes szappan és kozmetika ebook segítségével is, semmi sem áll a saját szappankészítés útjába.

Töltse le a megfelelő szappanbanderollát

És hogy a kertészszappan biztosan jól mutasson a fürdőszobában, a naturseife-und-kosmetik.de letöltési területén megtalálja a házi készítésű kertészszappanhoz illő banderolát. Felhívjuk azonban a figyelmét, hogy minden letölthető termék kizárólag magáncélú felhasználásra szolgál. Kereskedelmi felhasználás nem megengedett.

A szappanbanderolákat kinyomtathatja és felcímkézheti kézzel vagy előre a számítógépen. Jegyezze fel, hogy milyen összetevőkből áll a barkácskertész szappan, és mikor készítette a szappant. Ezután helyezze a szappanszalagot a szappanrúd köré, és rögzítse a helyére ragasztószalaggal.

Némi mérlegelés után úgy döntöttem, hogy a szappanszalagokat és néhány címkét egy kis összegért letölthetővé teszem. Most lehetőséged van a szappanszalagok megvásárlására. Egyszerűen kövesse az értékesítési űrlapot, és töltse le a fájlokat közvetlenül a laptopjára, táblagépére vagy számítógépére. Ha a szappanbanderolákat magánhasználatban szeretné használni a szappanok számára, akkor tetszőleges mennyiségben kinyomtathatja őket, és tetszés szerint módosíthatja vagy felcímkézheti őket.

A letöltéshez pedig kattintson ide: Digistore letöltése a szappanbanderolákról

További információ a kertészszappanok készítéséről

Készítsd el saját kertészszappanodat

Kertészszappan babérolajjal

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API