A kecsketejes sóoldatos szappan receptjét csak tapasztalt szappankészítőknek érdemes kipróbálniuk. Ennek az az oka, hogy a kecsketejes sós lúgos szappanhoz tejpor formájában van szükségünk tejre, és azért is, mert ez a szappan vegyes szappanosítási eljárással készül. Illusztrált útmutatónk segítségével azonban igen könnyen elkészítheti saját maga a kecsketejes sós lében sózott szappant.
Kecsketejes sós szappan – mitől olyan különleges ez a szappan?
E szappanrecept kifejlesztésekor az volt a cél, hogy tápláló, regeneráló kecsketejes sós szappant készítsünk a kezek számára. Ehhez 7 % körüli szuperzsírt választottam.
A kihívást ennél a szappanreceptnél a tejszappan és a sós szappan kombinációja jelenti. Egy sós lúgos szappant nem igazán lehet folyékony tejjel főzni – vagyis a lúgot a tejjel összekeverni. Ahhoz, hogy tejes páclét készítsünk, a tejet mindig le kell fagyasztani. Ebben az állapotban azonban nem lehet sós léből páclét készíteni. Ezért úgy döntöttem, hogy kecsketejport használok, és ezt adtam a besűrűsödött szappanragasztóhoz, kevés vízzel elkeverve. Ahhoz, hogy a sós szappan is kellő habot képezzen, vegyes szappanosítást is végeztem (arány 80% NaOH és 20% KOH, kérem számoljátok ki magatok).
Megjegyzés: Mint minden általam közzétett szappanreceptnél, itt is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ne készítsünk szappant anélkül, hogy előtte alaposan tájékozódtunk volna a saját szappankészítésről. Receptjeim ezért olyan tapasztalt szappanfőzőknek szólnak, akik már megfőzték első természetes szappanjukat. Kezdőknek ajánlom a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookunkat, amely itt és közvetlenül az Amazonon is elérhető.
Termékek hirdetési partnere**
Szappan recept: Kecsketejes szappan-talpszappan levendulával
- 250 g kókuszolaj
- 250 g mélyhűtő rúd
- 200 g olívaolaj
- 110 g repceolaj
- 100 g shea vaj
- 50 g ricinusolaj
- 40 g kakaóvaj
- NaOH: 80%
- KOH: 20%
- 340 g desztillált víz
- 80 g tengeri só
- 30 g citromsav
- Kecsketejpor
- 12 g levendula és 6 g bergamott illóolaj keveréke
Készítsd el a saját kecsketejes szappanodat – így kell csinálni
A képek nagyításához egyszerűen kattintson az adott fotóra.
Következtetés a forralási folyamatról
Ahogy az várható volt, a szappanragasztó nagyon gyorsan besűrűsödött. A kecsketejes szappan tehát nem alkalmas a művészi márványozásra.
A tejszappant általában nem kell szigetelni, mivel úgyis gyorsan felmelegszik. Ezt a kecsketejes szappant azonban amúgy is törülközőbe csomagoltam, mivel csak kb. 3 kanál tejport tartalmaz. Azt is észrevettem, hogy a szappan nem forrósodott fel annyira. Nem vettem észre gél fázist. Ez nem baj, mert a tejszappan nem színeződik el annyira gélfázis nélkül.
A sós szappanok hamar megkeményednek és morzsálódnak. Ezért kb. 18 óra elteltével formáztam és vágtam a tömböt. Ennek ellenére szinte minden darabról leomlott egy kis perem. Persze ez csak egy vizuális hiba, de azért bosszantó. Ezért a következő sós szappant valószínűleg ismét egyedi formákban fogom készíteni, hogy ne kelljen vágnom.
2 Trackbacks / Pingbacks
Comments are closed.