Sós szappanok

Sós szappanok az elszíneződött bőr ellen

Sós szappanok
© Természetes szappan és kozmetikumok

A legtöbb ember ma már tudja, hogy a természetes szappanok jót tesznek a bőrnek. A természetes szappanok ugyanis megakadályozhatják, hogy a bőr kiszáradjon a mosás során, és hidratálják a bőrt és a hajat. Jól tolerálhatók és tisztán természetesek. A sós szappanok különösen jót tesznek a bőrnek. Tiszta sós vizet tartalmaznak, ami rendkívül sokat segíthet a bőrnek.

Valójában a sós szappanok minden bőrtípust puhává és simává varázsolnak. És még a problémás, pattanásos, foltos, pikkelysömörös vagy neurodermitiszes bőrnek is jót tesz a sós szappan használata.

Kíváncsi vagy, és szeretnéd tudni, hogyan készítsd el te magad a sós szappanokat? Akkor olvasson tovább. Mert ebben a cikkben mindent el szeretnék mondani a sós szappanokról, és azt is elmagyarázom, hogyan készíthetsz magadnak sós szappanokat. Vannak hozzá illő sós szappan receptek is:

Mit tudnak a természetes szappanok

A természetes szappanok nem csak a bőr tisztítására, hanem egyúttal ápolására is remekül alkalmasak. A természetes, kézzel készített szappanok ugyanis mindig tartalmaznak bizonyos mennyiségű felesleges zsírt. Ez táplálja a bőrt a mosás során. A természetes szappanok természetes glicerin tartalma szintén nagyszerű a bőr számára. A glicerin ugyanis kiváló hidratáló a bőr és a haj számára. A felesleges zsiradékkal együtt a szappannal való mosás során a bőrt táplálni tudja, és nem szárad ki annyira.

A házi készítésű természetes szappanok ezért nagyszerű mosószerek, ha száraz vagy normál bőrrel rendelkezik. De a zsíros és a foltos bőr is tisztítható egy megfelelő természetes szappannal. A felhasználók gyakran még azt is észreveszik, hogy bőrük állapota jelentősen javul , amikor a szindrómákról és mosógélekről természetes szappanokra váltanak.

A „normál” természetes szappanok mellett, amelyek különböző zsírokból és növényi olajokból, valamint lúgból készülnek, léteznek „speciális” szappanok is. Ezek közé tartoznak többek között:

 • Tejszappanok különböző típusú tej, túró, tejszín vagy más tejtermékek felhasználásával
 • Hajszappanok és borotvaszappanok, amelyek különleges összetételüknek köszönhetően megfelelnek az ilyen termékekkel szemben támasztott elvárásoknak
 • Sós szappanok és sós szappanok

Itt a sós szappanok állnak a középpontban. A sóoldatos szappanok részben sóoldatból, azaz sós vízből állnak. Ezek különösen népszerűek és meglehetősen könnyen elkészíthetők. A sós szappan különösen enyhe, de a magas sótartalom miatt a problémás bőrre is jótékony hatással lehet, ezért gyakran használják a foltos, zsíros bőr, valamint a neurodermitisz vagy a pikkelysömör kezelésére.

A sós szappanok emellett kompenzálják a nedvességveszteséget , és megakadályozzák, hogy a bőr kiszáradjon mosás közben. A házi készítésű sós szappanok ezért minden bőrtípusra és bőrállapotra alkalmasak.

Egy sósavval készült szappan? Mire jók a sós szappanok

A sós szappanok olyan szappanok, amelyek nagyobb mennyiségű sót tartalmaznak, mint amennyit fel lehet oldani. Ez azt jelenti, hogy a só a szappanreceptben lévő összes zsírmennyiség akár 300%-át meghaladó mértékben van jelen. Bár ezek a klasszikus sós szappanok remekül használhatók az elszíneződött bőrre és más bőrproblémákra, nem különösebben kíméletesek, és néha kellemetlen a használatuk. Ráadásul a sós szappanok nem, vagy csak nagyon kevéssé habzanak.

A sószappan enyhébb változata a sós szappan. A sós szappanok sokkal kevesebb sót tartalmaznak, nevezetesen csak annyit, amennyi a szappanreceptben lévő folyadékmennyiségben feloldható. Az alacsonyabb sómennyiség ellenére a sós szappanok is segíthetnek a problémás bőrön. Beváltak például arcszappanként a foltos és zsíros bőrre . De a sós szappan alkalmas a neurodermitiszes és pikkelysömörös bőr tisztítására is, valamint a száraz bőrre is. A benne lévő sósav normalizálja a bőr nedvességtartalmát is, és a szappan megakadályozza, hogy a bőr kiszáradjon mosás közben.

Hogyan készülnek a sós szappanok?

A sós szappanok nagyon könnyen elkészíthetők. Egyszerűen csak összekeverjük a lúgos folyadékot a sóval. Ehhez válasszuk ki a szükséges sómennyiséget, hogy (majdnem) telített sóoldatot kapjunk. A só oldhatósága 20 °C-on 100 g vízre számítva körülbelül 35 g só.

Megjegyzés: Ennek az oldatnak a tömege 135 g. A sóoldat tehát kb. 1/4 sót tartalmaz, a többi víz. Ha most 100 g sóoldatot feltételezünk, akkor az oldatban csak kb. 75 g víz van. Tehát ha 100 g folyadékra van szükségünk a szappanreceptünkhöz, akkor 135 g sós lére van szükségünk.

Mivel mindig nehéz valóban 100%-ban telített oldatot előállítani, ezért 100 g vízre körülbelül 25-30 g sót feltételezünk. Ez egy majdnem telített sóoldatot eredményez. Az, hogy a sóoldat valóban telített vagy csak majdnem telített, a mi szappanunk szempontjából nem igazán lényeges.

Az ökölszabály tehát a következő: 25-30 g só 100 g vízre.

A vizet a szokásos módon egyszerűen lemérjük, majd hozzáadjuk a szükséges sót, és addig keverjük, amíg fel nem oldódik. Mivel a folyadékkal együtt készítjük a sóoldatot is, a NaOH-kristályokat ezután a sóoldathoz adjuk.

Vigyázat: A só miatt a sólé zavarossá válik, így az esetlegesen fel nem oldott NaOH már nem azonosítható. Ezért a sót tartalmazó sóoldatot mindig szitán keresztül kell hozzáadni a szappanreceptben szereplő zsírokhoz.

Mit kell szem előtt tartani a sós lével készült szappanrecept kidolgozásakor?

A sós lével készült szappanokhoz valójában nincs szükség speciális szappanreceptre. Bármilyen receptben használhatjuk a sós lében lévő sót. Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a sós szappanok, akárcsak a sós szappanok, néha kissé törékenyek és gyorsan megszilárdulnak. Ezért a legegyszerűbb, ha a szappant közvetlenül rugalmas egyedi formákba (szilikonból) öntjük. A szappan könnyen kivehető ezekből a formákból.

Szappanreceptek sós szappanokhoz

Bár a sós szappanok készítéséhez nincs szükség speciális szappanreceptre, itt két szappanreceptet szeretnék megosztani önökkel. Ezeket a recepteket felhasználhatod saját szappanrecepted kitalálásához, vagy használhatod a recepteket úgy, ahogy vannak.

Mint minden szappanrecept esetében, feltételezem, hogy van némi tapasztalatod a saját szappankészítésben:

 1. Készítettél már magadnak szappanokat?
 2. Tudod, hogyan kell biztonságosan összekeverni a lúgot?
 3. Ismeri az olyan alapvető fogalmakat, mint lúghiány, szuperzsírosítás, gélfázis stb
 4. Ismeri a szappankészítés biztonsági szabályait?

Ha ezekre a kérdésekre egybehangzó igennel válaszol, akkor természetesen azonnal belevághat. Ha viszont még nem nagyon járatos a témában, akkor előbb olvasson el részletesebben a szappankészítésről. Mint mindig, most is ajánlom figyelmébe részletes ebookomat Kreatív szappanok – könnyen elkészítheted magad . Ebben mindent részletesen elmagyarázok, és az ebookot azonnal le is töltheted, és át is dolgozhatod.

Természetesen a naturseife-und-kosmetik.de oldalon is megnézheti. Itt szintén minden fontos információt megtalál a saját szappankészítéssel kapcsolatban.

Készítse el saját enyhe sós szappanját

 • 150 g desztillált víz
 • 45 g só
 • A NaOH mennyiségét kérjük, számolja ki saját maga
 • 100 g babassu olaj
 • 120 g shea vaj
 • 80 g cupuacu vaj
 • 100 g repceolaj
 • 100 g rizscsíraolaj
 • Kb. 20 g az Ön által választott illatanyag

Elkészítés

Először is készítsünk sót és vizet. Mivel gyakran eltart egy ideig, amíg a só teljesen feloldódik, a páclét akár egy nappal korábban is elkészítheti. Ehhez adjuk a kimért sót a kimért vízhez, és időnként keverjük meg. A sóoldatot néhány órával a szappankészítés előtt lehűthetjük.

Készítsen saját szappant

Mint mindig, a szappant is a biztonsági szabályok betartásával kell elkészíteni. Ezért ne feledkezzen meg a védőszemüveg és az erős kesztyű viseléséről. Itt talál útmutatást arra vonatkozóan, hogyan készítsen szappant saját maga.

 1. Mérje ki a NaOH-t egy külön edénybe, és készítsen lúgoldatot a hideg sós lével együtt.
 2. Most olvaszd fel a cupuacu vajat és a babassu olajat egy lábasban alacsony hőfokon, majd vedd le a tűzhelyről.
 3. Adja hozzá a serpenyőbe a shea vajat, és hagyja megolvadni.
 4. Most adjuk hozzá a növényi olajokat a serpenyőben lévő olvadt zsírokhoz.
 5. Amint mindkét rész lehűlt körülbelül 35 °C-ra, a lúgot egy szitán keresztül a zsírokhoz önthetjük.
 6. Keverje homogénre a szappanos lúgot, és botmixerrel emulgeálja.
 7. Amint a ragasztó kissé besűrűsödött, belekeverhetjük az illatanyagot.
 8. Öntse a sós szappant kis szilikonformákba vagy más egyedi formákba.

A szappan zselésedhet. A kis formákat letakarhatja, majd takaróba vagy törölközőbe csomagolhatja. Egy forró vizes palack vagy elektromos takaró tovább serkentheti a gél fázist. A legjobb, ha a szappant akkor veszi ki a formákból, amikor még meleg. A sós szappan ugyanis gyorsan megszilárdul és morzsálódik, és ezután nehezebb formázni.

Az érlelési idő körülbelül 6 hét.

Az én sós kecsketejes szappanom

Sós kecsketejes szappan

Tekintse meg a sós kecsketejes szappanom receptjét is. A recept egy kicsit régebbi, ezért használtam benne sütőszeletet. Ezt már nem teszem, mivel ezeknek a rudaknak a zsírkeverékei nagyon eltérőek, és nagyon nehéz kiszámítani a felesleges zsírt .

Ha nem akarsz a szappanodban sütőszeletet használni, akkor ezt az összetevőt helyettesítheted például pálmaolajjal. A pálmaolaj minősített minőségben is kapható.

És itt a cikk: Készítsd el saját kecsketejes szappanodat sós vízzel

Készíts magadnak gyógyfölddel és sós lével készült arcszappant

Érdekelhet a gyógyföld és sós lében sózott arcszappan is. Ez vegyes szappanosítással készült, ezért jól habzik. Ebben a szappanban babassu olajat használtam habosító zsiradékként, és gyógyító agyagot adtam a szappanhoz. Szőlőmagolajat és mandulaolajat is használtam. Tehát rengeteg nagyszerű nem komedogén összetevő van a szappanban arctisztításhoz.

A kis mennyiségű só miatt kellemes a használata, és a szappan nem rendkívül szemcsés. A gyógyító szappan sós vízzel nagyszerű arcszappan zsíros és foltos bőrre.

Kattintson ide a receptért az útmutatóval: Készítsen saját gyógyföldes és sósavval készült arcszappant

Soleseife mit Heilerde

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*