Szigetelés – Mit jelent a szappan szigetelése?

Készítsen saját szappant

Seife isolieren bei Schichtseife
(c) Természetes szappan és kozmetikumok

Az „izolátum” kifejezést szinte minden szappanreceptben használják. A kifejezés a szappanfőzők körében meghonosodott, ezért itt is gyakran használjuk. A szappan vagy nyersszappan izolálásának fő célja, hogy elegendő hőt tudjon kifejleszteni. Ez elősegíti az úgynevezett gélfázist. Ha a szappan már átment a gélfázison, könnyebben kivehető a formából és könnyebben vágható. Selymesebbnek is tűnik. A gélfázis ezért gyakran kívánatos. Mivel azonban a gélfázis különböző okokból nem mindig ajánlott, a szappant nem mindig izolálják.

A szappan izolálása és a gélfázis

A gélfázis elősegítése érdekében a szappanformákat általában izolálják. Ez azt jelenti, hogy törölközővel, takaróval, régi paplanhuzattal stb. letakarják vagy jól becsomagolják őket. A cél az, hogy a szappan a szappanformában bőséges hőt kapjon, és így „beinduljon” a gélfázis. A gélfázis ugyanis jobban beindul, ha sok hőt adunk a szappanragasztóhoz a formában. Ezért van az, hogy a szappanokat néha még a sütőbe is alacsony hőmérsékleten helyezik.

Ha tehát gélfázist szeretnél a szappanodban, akkor lehetőleg szigeteld a szappanformát.

Mennyi ideig kell szigetelni?

Miután a szappant felkavartuk és a szappanformába töltöttük, már lehet is szigetelni. Fedje le a formát (általában fóliával), tekerjen egy törölközőt vagy takarót a forma köré, és helyezze a szappant a szappanformába egy olyan helyre, amely a lehető legmelegebb és gyermekek számára elérhetetlen.

A szappan általában jó 24 óra elteltével kivehető a formából. A szigetelés ezután eltávolítható. Elvileg azonban a takarót vagy törölközőt azonnal eltávolíthatja, amint a szappan már nem forró. Ekkor ugyanis a gélfázis már befejeződött, és nincs értelme tovább szigetelni.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API