Saját szappan készítése és márványozása – swirl technika

A szappant olyan könnyen lehet márványozni

A szappankészítés sokak számára hobbi. Ez magában foglalja az új dolgok újra és újra történő kipróbálását. A kísérletezésnek nem csak magára a szappanreceptekre kell vonatkoznia, hiszen a szappanok kialakításában is sok lehetőség van.Atapasztalt szappankészítők különböző örvénytechnikákat és eljárásokat alkalmazhatnak a márványozott szappanok elkészítéséhez, és vizuálisan lenyűgöző eredményeket érhetnek el. Itt bemutatok egy egyszerű swirl technikát, amellyel még a kezdők is nagyszerű hatást érhetnek el, és maguk is nagyon különleges szappanokat készíthetnek.

Szappan márványozás a gyönyörű házi szappanokért

Ha már van némi gyakorlatod a saját szappankészítésben, akkor érdemes kipróbálnod valami újat. Ha már megfőzted az első szappanreceptjeidet, és talán saját ötleteidet és receptjeidet is megvalósítottad, kíváncsi leszel a további kísérletezésre. Sok főző ezután próbálja ki az első tejszappanját, vagy főz sós szappant, illetve sós szappant.

De mindenekelőtt a sok nagyszerű szappanfőzési technika csábít. A szappanmárványozással teljesen egyedi megjelenést adhatsz a házi készítésű szappanodnak, és szemet gyönyörködtető lehet a fürdőszobában. Természetesen számos kidolgozott és bonyolult márványozási technika létezik. A kezdéshez azonban kipróbálhatsz egy meglehetősen egyszerű módszert. Az általam itt bemutatott örvény nagyon könnyen elkészíthető. Ezt a márványozást tetszőleges számú színnel készítheted el.

Szappan márványozás – mire kell figyelnie

A szappan márványozáshoz már bemutattam néhány ötletet, többek között a szappan cupcake, a tengeri szellő szappan és az úgynevezett kanál örvény készítését. Ha még többet szeretne kipróbálni, letöltheti a „Szappan márványozása és tervezése” című e-bookot is. Ebben további márványozási technikákat mutatok be házi készítésű szappanokhoz.

Frissítés: Az ebook ebben a formában már nem érhető el. Helyette a szappanok márványozásának számos nagyszerű technikáját megtalálod a nagy útmutatómban Kreatív szappanok – könnyen elkészítheted magad.

Ez a szappanmárványozás nem nehéz, de már kell némi tapasztalat a szappankészítésben. Mert néha gyorsan kell dolgoznod. Ha a saját szappanreceptedet szeretnéd használni, ügyelj arra, hogy a szappanragasztó sokáig folyékony maradjon. Ez fontos ahhoz, hogy a szappanmárványozás működjön. A szilárd szappanragasztó ugyanis már nem formázható, és a finom márványozás ekkor már nem lehetséges.

Előnyös, ha a folyékony olajok és a szilárd zsírok aránya kiegyensúlyozott. Az olyan összetevők, mint a sztearinsav, a méhviasz vagy a kakaóvaj a szappanragasztó gyors besűrűsödését okozzák, és ezért kevésbé alkalmasak a márványozásra. Sok parfümolaj szintén hajlamos a szappanragasztó gyors megszilárdulására. Az is jó ötlet, hogy a szappanreceptben ne csökkentsük túlságosan a víz mennyiségét, és mindig hagyjuk a zsírokat és a lúgot jól lehűlni (25 °C-tól legfeljebb 30 °C-ig). Ezek a legjobb feltételek ahhoz, hogy a szappanragasztó sokáig folyékony maradjon.

Így márványozd sikeresen a szappanodat – összefoglaló:

 1. A szappan márványozására hagyjon bőven időt.
 2. Mindig hidegen dolgozzon. Győződjön meg róla, hogy a szükséges zsírok és olajok, valamint a lúg jól lehűltek. Ez megakadályozza, hogy a szappanragasztó olyan gyorsan besűrűsödjön.
 3. Ne csökkentse a víz mennyiségét a szappan márványozásakor. Ennek oka, hogy a szappanragasztó hosszabb ideig marad folyékony a víz nagyobb arányával.
 4. Ügyeljen arra, hogy a zsírok és olajok megfelelő kombinációját használja. Kerülje a sok szilárd zsír használatát.
 5. Az olajsavban gazdag növényi olajok lassan szappanosodnak, ezért a szappanragasztó sokáig folyékony marad. A gélfázis után azonban ezekkel az olajokkal még mindig szép szilárd szappant kapsz.
 6. A sztearinsav, a különböző viaszok vagy a kakaóvaj biztosítják, hogy a szappanragasztó gyorsan besűrűsödjön. A bonyolult szappanmárványozáshoz ezért célszerű ezeket az összetevőket elkerülni, vagy csak nagyon kis mennyiségben használni.
 7. Csak olyan illóolajokat használjon, amelyek nem okozzák a szappanragasztó besűrűsödését. Márványozáskor szintén csak olyan illóolajokat használjon, amelyek nem színezik el a szappant.
 8. Egy kis cukor a lúgban biztosítja, hogy a szappanragasztó tovább folyjon.
 9. Jól készítse elő a munkaterületet: Készítse elő a szappanformát, és tartsa kéznél a színeket. Ezzel később időt takaríthat meg.

A márványozás helyett gyakran használják a„kavarás” kifejezést. Ez egy angol kifejezés, és valami olyasmit jelent, mint a kavargás. Ha az interneten rákeresel a speciális technikákra, a swirling vagy a swirling technikák kifejezés alatt találod meg őket.

A megfelelő szappanrecept a kavaráshoz

Ha szappanodat swirlel szeretnéd díszíteni, akkor néhány dologra oda kell figyelned. Mert ha a szappanragasztó sokáig folyós marad, egyszerűen több időd van alaposan dolgozni. Fontos, hogy a szappanreceptedben magas legyen a stabil alapolajok aránya. Használj 50-60 százalékban olajsavban gazdag növényi olajokat, például napraforgóolaj h.o., sárgabarackmagolaj vagy olívaolaj, amelyek hosszú ideig folyékonnyá teszik a ragasztót.

A magas olajsavtartalmú (h.o) növényi olajok, amelyek különösen gazdagok olajsavban, nagyon alkalmasak. Előnyük az is, hogy az eredeti olajokkal ellentétben nem hajlamosak gyorsan megrohadni. A szappanragasztó tulajdonságainak további javítása érdekében használhat cukrot. Egyszerűen keverje a cukrot a lúgos vízbe.

Desztillált víz a lúghoz

a teljes zsírmennyiség 25-30 %-a

3-4 teáskanál cukor

500 g teljes zsírtartalomra vetítve

20-25 % habzsír, például kókuszolaj vagy babassu olaj

a teljes zsírmennyiség alapján

50-65 % olajsavban gazdag növényi olajok

a teljes zsírtartalom alapján

Szükség esetén kb. 15-20 % sheavaj

A lúg / zsírok feldolgozási hőmérséklete kb. 28-32 °C

A szappan receptúrájának összetétele keveréshez

 

Szappan márványozás – példarecept

Kb. 1000 g szappanhoz

 • 250 g kókuszolajSeife marmorieren 006 (496x640)
 • 250 g napraforgóolaj magas olajtartalmú (nem repedezik olyan gyorsan)
 • 150 g olívaolaj
 • 100 g shea vaj
 • 50 g mandulaolaj
 • 50 g repceolaj
 • 30 g ricinusolaj
 • Víz és NaOH mennyisége a kívánt olajtartalomtól függően
 • 7 teáskanál cukor
 • Az Ön által választott színezék és illatanyag

Tippek: Ha még nincs tapasztalata a szappankészítésben, töltse le„Készítse el saját kreatív szappanjait” című e-könyvünket. Kérjük, szappankészítéskor mindig tartsa be a biztonsági előírásokat!

Preparation:

 1. Most már a szokásos módon elkészítheti a szappanragasztót. Győződjön meg róla, hogy rendelkezik megfelelő védőfelszereléssel, és kövesse a szappankészítéssel kapcsolatos biztonsági utasításokat. Tehát vegyen fel védőszemüveget és kesztyűt. Ne felejtsd el a ruhádat is megvédeni a lúgfröccsenésektől és a szappanragasztótól.
 2. Először oldja fel a cukrot a vízben. Most már készítheted a lúgot. Dolgozz a mosogatóban, és lassan add hozzá az előzőleg lemért NaOH-t a hideg vízhez. A lúgnak most addig kell hűlnie, amíg el nem éri a 30 °C körüli hőmérsékletet.
 3. Közben olvaszd fel a zsírokat. Ehhez mérje a kókuszolajat egy serpenyőbe, és alacsony hőfokon, a tűzhelyen olvassa meg. Ezután a szokásos módon adjuk hozzá a sheavajat, de előbb vegyük le a serpenyőt a tűzről.
 4. Ezután adjuk hozzá az olajokat a serpenyőben lévő zsírokhoz, és hagyjuk, hogy minden lehűljön körülbelül 30 °C-ra.
 5. Ha elérte a kívánt hőmérsékletet, öntse a lúgot egy finom szitán keresztül a zsírokkal együtt a lábasba.
 6. Most keverje a szokásos módon, és kézi mixerrel emulgeálja. Vigyázat: A szappanragasztónak jól emulgeálódnia kell, és csak enyhén kell besűrűsödnie. Még mindig jól kell folynia.

Készítsünk saját szappant – hogyan működik a technika?

1. A márványozás könnyen elkészíthető: Miután a szappanragasztó elkészült a lúggal és a zsírokkal, és nagyon enyhén besűrűsödött, szét lehet osztani különböző edényekbe (a kívánt színmennyiségtől függően). A részeket ezután szappanfestékekkel vagy pigmentekkel színezzük.

Angedickten Seifenleim aufteilen und nach Wunsch färben
Osszuk szét a besűrűsödött szappanragasztót és színezzük a kívánt módon

2. Most öntse az alsó szín kb. 1/3-át a szappanformába.

Grundfarbe zu etwa 1/3 in die Seifenform füllen
Öntse az alapszín kb. 1/3-át a szappanformába

3. Fokozatosan öntsön kis mennyiséget a maradék színekből a formába. Dolgozhat keresztbe-kasul, minden színt egyszer hosszában a formába öntve. Így könnyedén önthet több rétegben különböző színeket.

Seifenleim Farbe für Farbe in die Form füllen
Öntse a szappanragasztót színről színre a formába

4. Az alsó festékréteget alkotó színt kell a tetejére önteni.

5. A különböző színű szappanragasztó maradványokat egyszerűen öntse (vagy simítsa el) a tetejére.

6. Mindig jól szigetelje a szappant, hogy az átmenjen a gélfázison . A gélfázisban ugyanis a szappan igazán szilárddá válik, és a színek összekapcsolódnak. Ezért a szappanformát melegen becsomagolva segítse elő a gélfázist. Egy meleg vizes palackra is helyezheti. Jó 24 óra elteltével a házi készítésű szappan kivehető a formából. Az eredmény a vágás után válik láthatóvá.

7. Körülbelül 4 hét érlelés után a szappan kipróbálható. A hosszabb érlelési idő azonban mindig jó, mert akkor a szappan keményebb lesz, és mosáskor nem lesz annyira zsíros.

Seife marmorieren

Amint látja, ez egy nagyon egyszerű szappanok swirl technikája, amivel aligha lehet hibázni. Ez a márványozási technika ezért különösen alkalmas kezdőknek, akik ki akarják próbálni a sodrást. A színelosztásban teljesen szabad vagy, használhatsz két, három vagy több színt is. Kezdetben két vagy három színnel használhatja a módszert. Ha minden jól működik, legközelebb egyszerűen használjon több színt, hogy gyönyörű, színes szappant kapjon. Természetesen a márványozás akkor is remekül mutat, ha csak két színt használunk.

Ha a szappanragasztó a végén mégis szilárdabb lesz, egyszerűen öntse a maradék szappanragasztót a szappanformába. Ez is érdekes hatásokat eredményez.

Miután kivetted a szappanformából a szappanodat, izgalmassá válik a dolog. Mert akkor ugyanis itt az ideje, hogy praktikus szappanrudakra vágd. Meglátod, hogy minden szappantartó másképp néz ki, és a végén általában meglepődsz az eredményen.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API