Szappangyártás Formázás? A szappangyártásban a „szappan kivétele a formából” kifejezés a szappangyártásban elterjedt kifejezés. Van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani a szappan kivonásakor, és nem minden szappan formázható ki egyformán jól minden szappanformából. Ezért itt részletesebben elmagyarázzuk, hogy mit kell figyelembe venni:
Szappangyártás formázás
A természetes szappan lúggal és vízzel készül. A szappangyártás során egy pudingszerű massza, a szappanragasztó keletkezik. Ezt egyszerűen egy szappanformába öntjük. Általában célszerű a szappanmasszát (szappanragasztót) legalább 24 órán át a szappanformában hagyni. Ideális esetben a szappan átmegy egy gél fázison , majd megszilárdul, így gond nélkül vágható lesz.
Amikor a szappant a legalább 24 órás nyugalmi idő után kivesszük a szappanformából, ezt a folyamatot nevezzük formabontásnak.
A friss szappan formázása néha nehéz lehet, nevezetesen akkor, amikor a szappan még nagyon puha. Ilyenkor szinte lehetetlen kivenni a szappant a formából. Ezért jobb, ha a tömbformákat fóliával vagy papírral béleljük ki, mivel ez megkönnyíti a formázást. Sütőpapír vagy fólia alkalmasnak bizonyult erre a célra. Az alumíniumfólia viszont kevésbé alkalmas, mivel a friss szappanmassza reakcióba lép vele. A sütéshez használt szilikonformák különösen praktikusak. Manapság számos praktikus és vonzó forma áll rendelkezésre.
Egyébként van egy trükk, ha a natúr szappant tényleg nem lehet kivenni a szappanformából: Egyszerűen tegyük a formát és tartalmát két-három órára a fagyasztóba. Ezután vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékleten körülbelül 15 percig. Ekkor a szappan és a szappanforma fala között egy finom vízréteg fog kialakulni. Ez lehetővé teszi, hogy a szappan gyorsan és könnyen kivehető legyen a formából!
Szappanformázás – mi a fontos
- A szappant leghamarabb 24 óra elteltével kell kivenni a formából
- A legjobb, ha a szappanformát mindig papírral vagy fóliával béleljük ki, hogy megkönnyítsük a formázást
- Vagy használjon praktikus szilikonformákat. Ezekből általában könnyen ki lehet formázni a szappant
- Ideális esetben a természetes szappan formázásakor viseljen kesztyűt
- Kérjük, hogy a szappant csak a formázás után vizsgálja meg, és ne nézzen bele kíváncsiságból a formába. Az oxigénnel való túl korai érintkezés miatt úgynevezett szódabikarbóna képződhet a szappanon.
- Formázás után a szappan darabokra vágható (ha tömbformát használtunk)
1 Trackback / Pingback
Comments are closed.