Szappangyártás és a gélfázis

Fontos kémiai reakció a szappanosítás során

Gelphase Seifenherstellung
A szappan a közepétől forróvá válik és elfolyósodik.

Minden szappankészítő gyorsan találkozik a „gélfázis” kifejezéssel. A gélfázis ugyanis a szappanosítás kémiai reakciója által okozott hőfejlődés, amely a formázott szappan gélszerű megjelenéséhez vezet. A gélfázis akkor következik be, amikor az erősen felmelegített szappan lehűl. Ekkor üvegessé és áttetszővé válik, mint egy gél. A legtöbb esetben ez a gélfázis kívánatos a szappangyártás során, sőt, néhány trükkel még ösztönözni is lehet a szappan gélfázisát.

A szappan gélfázisa

A szappankészítés során a lúgot zsírokkal és olajokkal keverjük össze, hogy a szappanmassza létrejöjjön. Amikor a szappankeveréket a keverés után a szappanformába öntjük, egy bizonyos idő után gyakran gélfázis alakul ki (ehhez hőre van szükség). A szappan gélfázisa a szappanforma közepétől indul, és szétterjed a többi területen. A szappanmassza „üvegessé” és részben ismét folyékonnyá válik. A massza nagyon forróvá is válik (kb. 60-70 °C). A gélfázisban a lúg és a zsír egyesül. Ha a szappanosítási reakció lelassul, a szappan is újra lehűl, és a szappan szilárdabbá válik.

Miért kívánatos gyakran a szappan gélfázisa?

A gélfázis a legtöbb esetben kívánatos, mivel lerövidíti a szappan érési idejét, egyenletesebbé és szilárdabbá teszi azt. A gélfázisú szappanokat hamarabb kivehetjük a formából és vághatjuk. A gélfázison nem átesett szappanok ezért általában hosszabb ideig puhák, és nem vághatók azonnal.

Amikor a gélfázis inkább nem kívánatos

A nem gélfázison átesett szappanok általában nem keményednek meg olyan gyorsan, és a szappanosítási folyamat nem megy végbe olyan gyorsan. Az érlelési időt ezért meg kell hosszabbítani. Emiatt általában van értelme a gélfázis elősegítésének, bár vannak kivételek: A gélfázis hajlamos elszínezni a szappant. Hajlamos a bézs vagy sárgás színűvé válni. Ha szép, gazdag színű márványozást szeretne létrehozni, vagy ha egyszerűen csak fehér szappant szeretne, a gélfázist szükség esetén el kell hagyni.

A gélfázist más esetekben is el kell kerülni. Ez elsősorban a tejes szappanok esetében van így. A tejszappanok olyan szappanok, amelyekben a lúg elegyítéséhez használt vizet tejjel helyettesítik. Vannak azonban olyan szappanok is, amelyekhez csak kis arányban adnak tejterméket. Ha egy szappan tejet vagy tejterméket tartalmaz, a gélfázist lehetőleg kerülni kell. Ennek oka, hogy ha a szappanmassza túl forró lesz a formában, a tej kioldódhat, és a szappan használhatatlanná válhat. Ebben az esetben megoszlanak a vélemények. Egyes főzők biztosak abban, hogy a tejes szappanok a gélfázist is elviselik, de az én tapasztalataim másként szólnak. Ezért én mindig tartózkodom a tejszappanok gélfázisának elősegítésétől. A gélfázis nagyrészt elkerülhető, ha nem használunk szigetelést, vékony falú szappanformákat vagy egyedi formákat használunk, és a formákat hűvös helyen helyezzük el. Erre alkalmas egy hűvös pince, de akár az erkély vagy a terasz is (feltéve, hogy a külső hőmérséklet ezt lehetővé teszi).

Egyébként a cukrot, mézet és egyéb cukros adalékanyagokat tartalmazó szappanokat nem szabad pluszban szigetelni. Ezek általában maguktól is sok hőt fejlesztenek.

Ha a gélfázist kihagyjuk, a szappan érési idejét 2 héttel meg kell hosszabbítani!

Hogyan lehet a gélfázist elősegíteni

Ezt úgy érhetjük el, hogy a szappan formázása után nagy mennyiségű hőt adunk a szappanhoz. Általában elegendő a szappanformát vastagon törölközőbe vagy takaróba csomagolni. Nagyobb mennyiségű szappan (kb. 1 kg vagy annál több zsír) nagyobb valószínűséggel megy át a gélfázison, mint a kisebb mennyiségek. Ha a szappanragasztót kis formákba vagy egyedi formákba tölti, vagy kis mennyiségű szappant kever, kisebb a valószínűsége a gélfázisnak. Ezekben az esetekben azonban nagy hő hozzáadásával elősegítheti a szappan gélfázisát. Például helyezze a kis szappanformát egy forró vizes palackra, radiátorra vagy akár egy elektromos takaróra. Alternatív megoldás, amit én személy szerint ökológiai szempontból kevésbé ajánlok, hogy a gélfázist a sütőben melegítjük fel. A szappanformát vagy az egyes formákat egy-két órára 50-70 °C-os sütőbe helyezzük. Ennek serkentenie kell a szappan gélfázisát.

A gélfázis elősegítése érdekében a szappanformát alaposan szigeteljük, és a szappanra kívülről sok plusz hőt adunk, hogy a gélfázist serkentsük. A gélfázist azonban nem csak a szappanforma meleg csomagolása, hanem maga a szappanforma is elősegíti. A vastag falú szappanformák, például a fából készült tömbformák ugyanis megtartják a hőt, és ezért szintén kedvezően hatnak a gélfázis kialakulására. A vékony falú formák és a kis egyedi formák ezért kontraproduktívak.

Összefoglalva:

  1. Vastag falú, nagy szappanformák használatával.
  2. A nagyméretű szappanformák gondos szigetelésével.
  3. A kis szappanformákat 50 °C körüli hőmérsékletű sütőbe helyezve.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Trackback / Pingback

  1. Die Naturseife ausformen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.