Előbb-utóbb a szappanok márványozása és tervezése egyszerűen a szappankészítés része. Végül is a legtöbb szappankészítő nem „csak” tápláló, természetes szappanokat akar készíteni, hanem szokatlan külsőt is szeretne adni ezeknek a szappanoknak.
Márványozás és szappanok formázása – hogyan kell csinálni?
Ha elolvasta az első „Saját kreatív szappanok készítése” című e-könyvemet, és sikeresen megfőzött egy vagy több szappant, akkor hamar eljutott arra a pontra, hogy többet is ki akar próbálni. Egy gyors keresés után az interneten számos csodálatos szappant fog találni a különböző fórumokon és blogokon. Amikor ránézel egy-egy ilyen szappanos képre, mindig felteszed magadnak a kérdést, hogy „hogyan csinálod ezt”? A „Márványozás és szappandizálás” című ebookomban megmutatom, hogy mit tudsz csinálni egyszerű szappanokkal. De mi is fontos pontosan a szappanok márványozásánál és tervezésénél?
Szappankészítés és márványozás magadnak – Milyen típusú márványozások vannak?
A szappanok márványozásának sokféle módja létezik. A márványozás (kavarás) az, amikor legalább két különböző színű szappanmassza keveredik egymással. A legismertebb és leggyakrabban használt márványozási technikák a cserépben való márványozás és a szappanformában való márványozás. Mindkét változat nagyon sokoldalú, és mindig új, fantasztikus hatásokat lehet létrehozni.
Felületi márványozás
A felületi márványozást gyakran használják. Ehhez a szappan felületére egy kis mennyiségű különböző színű szappanragasztót kell felvinni, és egy nyársalóval néhányszor átforgatni a színeket. Ezzel köröket, mintákat, virágokat és vonalakat rajzolhat.
Folyamatos márványozás
A folyamatos márványozásnál nem csak a felületen dolgozol, hanem a szappanforma aljáig hatolsz a sasliknyárs (vagy más eszköz) segítségével.
Márványozás és a szappanok formázása – mire kell odafigyelni
A legtöbb szappan márványozásánál a következő pontokra érdemes odafigyelni:
- Az illatanyagot úgy kell megválasztani, hogy a szappanragasztó ne sűrűsödjön be gyorsan. Különösen a virágillatok hajlamosak arra, hogy a szappanragasztó gyorsan besűrűsödjön. A legtöbb bonyolult márványozási technikához azonban szükséges, hogy a szappanragasztó sokáig folyékony maradjon. Ezért mindig olyan illatanyagokat válasszon, amelyek nem befolyásolják a szappanragasztó sűrűsödését.
- Vegye figyelembe azt is, hogy egyes illóolajok rövid idő után elszínezik a szappant. Ezt a hatást vagy tervezheti, és szándékosan felhasználhatja a szappan elszíneződött részét márványozásra, vagy olyan illatanyagokat használhat, amelyek nem befolyásolják a szappan színét.
- Kezdetben tanácsos nem túl sok színnel dolgozni. Kezdje a márványozást két vagy legfeljebb három színnel, majd ennek megfelelően növelje. Gyakran szükséges gyorsan dolgozni, mivel a szappanragasztót általában a lehető legfolyékonyabban kell feldolgozni.
- Annak érdekében, hogy a szappanragasztó sokáig folyékony maradjon, nem szabad túl sokáig dolgozni a botmixerrel. Csak addig keverje, amíg a lúg és a zsírok jól össze nem keverednek, majd folytassa a keverést spatulával vagy fakanállal.
- Több szappanos eszközre lesz szüksége, hogy különböző színekkel dolgozhasson. Minden színhez legyen egy további edény, amely elég nagy ahhoz, hogy a kívánt mennyiségű szappanragasztó elférjen benne. A szupermarketben kapható normál joghurtos edények vagy műanyag ivópoharak gyakran elegendőek. Ennek előnye, hogy a tartályok a szappankészítés után kidobhatók, és nem kell őket tisztítani.
A szappankészítésről és a szappan márványozásáról további információkat, recepteket és használati utasításokat talál a„Szappan márványozása és tervezése” című ebookban.