Készítsen saját tejszappant tejtermékekből, például tejszínből vagy túróból és folyékony tejből (Meleg technika)

Készítsen saját tejszappant gyorsan és egyszerűen

Milchseife selber machen
Helyezze a serpenyőt a mérlegre, és adja hozzá a kívánt mennyiségű tejterméket a szappanragasztóhoz.

A saját tejszappan készítése olyasmi, amit sok amatőr szappankészítő szeretne előbb-utóbb megtenni. Hiszen a tejszappanok számos előnnyel rendelkeznek. Puhává és simává teszik a bőrt, krémes habot képeznek, táplálnak, és gyakran még a problémás bőr tisztítására is alkalmasak. De hogyan lehet valójában saját tejszappant készíteni? A tejszappankészítésnek különböző ismert technikái vannak. Ez a cikk a tejszappankészítés egyszerű módjára összpontosít. Mégpedig úgy, hogy a szappankészítés során tejterméket adunk hozzá. Elmagyarázzuk, hogyan működik ez, és mit kell szem előtt tartanod.

Mik azok a tejszappanok és miért olyan népszerűek?

A tejszappanok olyan természetes szappanok, amelyekhez tejet vagy tejterméket adtak. A tejszappanok előállítására különböző módszerek léteznek. Lehetőségünk van például arra, hogy a szappanhoz szükséges lúgot víz helyett tejjel keverjük össze. Alternatívaként használhatunk vizet és tejport is. Vagy közvetlenül a friss szappanragasztóba keverhetünk tejport. De keverhetünk bele tejterméket is, kisebb-nagyobb mennyiségben. De miért tesszük ezt egyáltalán?

  • A tejszappanok nagyon gyengédek és különösen jól táplálják a bőrt
  • Jól tolerálhatók, és még a nagyon száraz bőrnek is jót tesz a tejszappanos tisztítás
  • A tejszappannal való mosakodás során keletkező hab különösen krémes és kellemes

A tejszappan előállítása tejjel mint lúgfolyadékkal valószínűleg a legnehezebb módszer a tejszappanok előállítására. Könnyebb dolgunk van a tejporokkal, amelyeket különböző fajtákban vásárolhatunk. Legyen szó kancatejporról, juhtejporról vagy kecsketejporról, a választék széles, és egzotikus szappanok is készíthetők.

A szappankészítés tejtermék hozzáadásával azonban kezdőknek is alkalmas. A szappan ugyanis először a szokásos módon készül. A tejterméket ezután közvetlenül a frissen emulgeált szappanragasztóhoz adjuk. Ehhez nem feltétlenül kell mérlegelni. Sok forrázó például egyszerűen csak egy nagy kanál túrót vagy egy csipet tejszínt ad a szappanragasztóhoz. Ha azonban nagyobb mennyiségű tejterméket szeretne hozzáadni, akkor a lúgfolyadékot csökkenteni kell. Erre a pontra a cikk végén részletesebben is kitérek.

Saját tejszappankészítés – hogyan működik?

Akár a meleg, akár a hideg technikát használjuk, többféleképpen készíthetünk saját tejszappant. Vagy a teljes lúgfolyadékot (általában vizet) tejjel helyettesíted(hűvös technika), vagy tejport használsz a szappan készítéséhez (meleg technika), vagy egy csipetnyi tejterméket adsz a szappanragasztóhoz (szintén meleg technika).

Ha valóban tiszta tejes szappanokat szeretne főzni, akkor valószínűleg a Cool Technique-hoz kell folyamodnia. Ennek oka, hogy a tej a szappan egyik fő összetevője. A tejtermék hozzáadása a szappanragasztóhoz azonban szintén nagyszerű módja annak, hogy saját tejes szappanokat készítsen. Ez a technika könnyen kivitelezhető, és különösen kezdőknek ajánlott. Az ezzel a technikával készült szappanok pedig szintén rendelkeznek a tejszappan számos pozitív tulajdonságával.

Naturseife mit Hafer Seife Hafer, Milch und Honig

Saját szappankészítés tejtermékkel (meleg technika)

A tejtermékkel történő meleg technikánál a saját tejszappan készítésénél a szappanmasszához tetszés szerint kis vagy nagy mennyiségű tejterméket lehet hozzáadni. Ez a módszer különösen alkalmas mindazok számára, akik először szeretnének tejtermékekkel szappant készíteni.

A kívánt tejtermék lehet például joghurt, tejszín, túró vagy mascarpone . Az is lehetséges, hogy a szappanmassza besűrítése után tiszta tejet adunk hozzá. Vegye azonban figyelembe, hogy nem használhat annyi tejet, mint a Cool technikánál. Ennek oka, hogy a lúg elkészítéséhez mindig szükség van bizonyos mennyiségű folyadékra. Ha tehát igazi tejszappant szeretnél magadnak készíteni, akkor a tejszappankészítés más módszere alkalmasabb lehet.

Ennél a változatnál a szappankészítés végén a tejtermékeket vagy a tejet a kívánt mennyiségben adjuk a szappanléhez. A következők szerint járjon el, ha saját maga szeretne tejtermékkel szappant készíteni:

Saját szappan készítése tejtermékekkel

Ezek a szappankészítési utasítások akkor alkalmasak Önnek, ha már van tapasztalata a saját szappankészítésben. Ellenkező esetben azt ajánlom, hogy először olvassa el a„Kreatív szappankészítés” című ebookot. Mint minden szappanrecept esetében, itt is ugyanez érvényes: Csak a biztonsági szabályok betartásával készítse. Ne feledje mindig viselni a védőszemüveget és az erős háztartási kesztyűt.

Gondolkodjon először egy szappanrecepten , vagy használja a Természetes szappan és kozmetikumok receptjét. Vegye figyelembe azonban, hogy a lúg előállításához használt víz mennyiségét esetleg csökkenteni kell. Ha azonban csak egy kis csipetnyi tejszínt vagy egy kanálnyi túrót szeretne hozzáadni, a folyadék mennyisége változatlan maradhat. Én itt kb. 100 ml tejszínt használok, ezért a receptben szereplő víz mennyiségét kb. 80 g-mal csökkentem. Ha több vizet szeretne használni, vegye figyelembe, hogy a szappannak több időre lesz szüksége a száradáshoz.

A szappan elkészítése

Wie gewohnt den Seifenleim herstellen - dabei kalt arbeiten

Most a szokásos módon készítsük el a szappanhoz szükséges lúgot a biztonsági szabályok betartásával, majd olvasszuk fel a receptben szereplő zsírokat. Ne felejtsd el hozzáadni az olajokat.

Most egy kis türelemre van szükségünk, mert mindkét fázisnak nem szabad 30°C-nál melegebbnek lennie ahhoz, hogy összeolvadjon. Ezt az időt kihasználhatjuk a szappanforma elkészítésére, és a tejterméket kivehetjük a hűtőből, és lemérhetjük. Így a tejtermék elérheti a szobahőmérsékletet a felhasználás előtt.

Topf auf die Waage stellen und die gewünschte Menge des Milchprodukts in den Seifenleim geben

Miután a lúg és a zsír lehűlt, a szokásos módon kell összekeverni őket. Keverje a szappanragasztót botmixerrel, amíg el nem éri a pudingos állapotot. Csak most kell hozzáadni a tejterméket, az aromát és az egyéb adalékanyagokat.

Ezután az összes összetevőt jól elkeverjük. A legjobb, ha rövid ideig ismét a botmixert használjuk. Amint a szappanragasztó elég sűrű és az összes adalékanyag homogénen eloszlik, a szappanragasztót a szappanformába önthetjük.

A szappan kissé szigetelt és zselés is lehet. Csak akkor tartózkodjon a szigeteléstől, ha kecsketejes terméket használt. Körülbelül 24 óra elteltével a szappan kesztyűs kézzel kivehető a formából és felvágható. Ne aggódjon, ha enyhe ammóniaszagot észlel. Ez hamarosan el fog tűnni.

Megjegyzés: Lehetősége van arra is, hogy a tejterméket vagy tejet a kihűlés után a fazékban lévő zsírhoz adja, vagy közvetlenül a zsír és a lúg egyesítése után.

Mikor kell a víz csökkentésére gondolni?

Avíz csökkentése azt jelenti, hogy a lúg elkeveréséhez szükséges vízmennyiséget csökkentjük. Erre akkor van szükség, ha nagyobb mennyiségű tejterméket szeretne hozzáadni a szappanhabhoz. Ha például egy evőkanál tejszínes túrót vagy mascarponét adok a szappanhabhoz, nem csökkentem a vizet. Még egy kis csipetnyi tejszínnel vagy tejjel sem.

Viszont amint egy kicsit több folyékony tejterméket adsz hozzá, már előre csökkenteni kell egy kicsit a lúg víztartalmát. Én 80 g tejszíntől vagy tejtől csökkenteném a lúgos víz mennyiségét a szappanragasztóban. A vízmennyiséget nagyjából a felhasználandó tejtermékkel megegyező mértékben csökkentem. Tehát ha 100 g tejszínt vagy tejet, esetleg folyékony joghurtot szeretne a szappanragasztóhoz adni, egyszerűen csak csökkentse a lúg keveréséhez szükséges vizet körülbelül ugyanennyivel.

Megjegyzés: Ügyeljen arra, hogy elegendő víz legyen a lúg elkeveréséhez. Ennek legalább ugyanannyi víznek kell lennie, mint a NaOH-nak. Tehát ha a lúgot például 60 g NaOH-val kell összekeverni, akkor kérjük, hogy legalább 60 g vizet használjon. Általánosságban azt javaslom, hogy több vizet használjon, azaz körülbelül 1,3-1,4-szer annyi vizet, mint a NaOH.

Amit a tejszappan készítéséről tudni kell

A tejszappanoknak eleinte kissé kellemetlen szaga lehet. Ez azért van, mert a tejfehérje bomlásakor ammónia keletkezik. Ezt érezni lehet, és általában nagyon kellemetlennek találjuk. Ez azonban nem ad okot aggodalomra, mivel a szag idővel elillan. Amint a szappan megérik, ami egyébként is szükséges, általában nincs többé szag.

Egy másik kellemetlen szag a vajsav szaga. A vajsavat a nagyon zsíros tehéntejtermékek, például a tejszín vagy a mascarpone tartalmazzák. Sajnos az ammónia szagával ellentétben ez a nagyon kellemetlen szag nem múlik el. Sokan azonban alig veszik észre a szagot, különösen, ha a tejterméket kis adagokban használják. Egy csipetnyi tejszín általában nem jelent problémát. Ha teljesen el akarja kerülni a szagot, akkor alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket használhat. Ezek közé tartozik például a joghurt vagy a túró.

További információk a saját tejszappan készítéséről

Mivel a tejszappanok készítése egy kicsit nagyobb kihívást jelent, érdemes előzetesen megismerkedni a saját tejszappan készítés témakörével. A legjobb, ha itt olvas el mindent a tejszappanokról, beleértve a tejszappankészítés különböző technikáiról szóló cikkeket is. A Természetes szappanok és kozmetikumok oldalon számos tejszappanreceptet is találsz:

Más technikát szeretne kipróbálni? Akkor lehetősége van tejszappant főzni tejjel mint lúgfolyadékkal. Egyszerűen csak helyettesítse a teljes lúgfolyadékot tejjel. Használhat például tehéntejet, kecsketejet vagy juhtejet. A kancatej vagy a szamártej szintén népszerű szappan alapanyag. Mivel azonban ezek a tejfajták nem mindenhol állnak rendelkezésre, általában tejport használnak. A tejport vízzel összekeverve lehet tejet készíteni. Alternatív megoldásként a port egy kis vízben is el lehet keverni, majd a szappanragasztóban felhasználni. Ez a módszer még egyszerűbben kivitelezhető.

A tejes szappanokhoz való pántok

Szeretné szépen becsomagolni a barkácsolt tejszappanját? Akkor miért ne használná a természetes szappan- és kozmetikai szappancsomagolások egyikét. Nekünk is vannak nagyszerű banderolljaink a tejszappanokhoz. A szappanpántokat itt találja: Tejszappancsomagolások

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API