Illóolajok a szappanban – készítsd el saját szappanodat a megfelelő illattal

Parfümolaj szappankészítéskor

Parfumöle in der Seife

Azok, akik maguk készítik a szappanokat, el vannak kényeztetve a választékkal. Hiszen számos nagyszerű természetes olaj, zsír és sok más összetevő áll rendelkezésre, amelyek felhasználhatók a házi készítésű szappanokban. A barkácsszappannak azonban az illatanyag adja meg a különleges ízét. Erre többféle lehetőség is rendelkezésre áll. Vagy használjon parfümolajokat a szappanban, vagy használjon természetes illóolajokat, hogy illatot adjon a házi szappannak.

Készítsen saját szappant illóolajokkal

Az illóolajokkal kapcsolatban már találsz néhány érdekes cikket itt a Természetes szappan és kozmetikum oldalon. Nézze meg ezt a részt: Illóolajok a szappanokban és kozmetikumokban. Az illóolajok egyértelműen a szappan illatosításának természetes módja. Az olajok növényekből, gyümölcsökből, gyógynövényekből stb. származnak, és különböző módon vonják ki őket. A citrus illatanyagokat, mint például a narancsolajat, a narancshéj préselésével nyerik. Az illatanyagok különböző minőségben kaphatók. Tekintse meg a„Hogyan nyerik ki az illóolajokat” című cikket.

Most talán megkérdezheted, hogy miért akarsz egyáltalán szintetikus illóolajokat használni egy házi készítésű szappanban, ha vannak természetes illatanyagok, például illóolajok. Nos, ez azért van, mert az illóolajok nem mindig ideálisak a szappankészítéshez. Az illékony illatanyagok gyorsan elpárolognak, és a természetes szappanok rövid idő után már nem illatoznak kellemesen a választott illóolaj illatától.

Bizonyos esetekben az illóolajok hajlamosak elszíneződni a szappant (bár ez a probléma a parfümolajok esetében is előfordul). Ráadásul nem minden természetes illatanyag áll rendelkezésre. Ha tehát zselés cukorkára, muffinra, cukorkavászonra, óceánfrissre vagy más illatokra vágyik, akkor mindenképpen parfümolajokhoz kell folyamodnia.

Készítsen saját szappant parfümolajokkal

A parfümolajok előnye nyilvánvaló: minden illat létezik, amit csak kívánhatsz. Szintetikusan előállítva mindenféle illat újraalkotható. Amikor saját szappant készítek, én személy szerint szeretem a parfümolajokat használni a szappanban, mivel az illatok egyszerűen sokkal tartósabbak, és a szappanok még évek múltán is jó illatúak. Az illóolajok idővel eltűnnek vagy megváltoznak (legalábbis ha illóolajkeverékeket használsz). Mindig bosszantónak találom, amikor egy remek illatú szappant készítettem, de néhány hét múlva már alig van illata.

Az illóolajoknak a házi készítésű szappanban azonban van néhány hátránya is. Szintetikusak, és nem mindenki akar szintetikus összetevőt adni egy természetes, házi készítésű termékhez. Egyes parfümolajok a szappanragasztó tulajdonságait is megváltoztatják. Ha a parfümolajat a kész, kissé besűrűsödött szappanragasztóhoz adjuk, az hirtelen sűrűvé, sőt olyan szilárddá válik, hogy a szappan további feldolgozása aligha lehetséges. Ez a hatás különösen a virágillatoknál – de néhány más parfümolajnál is – észrevehető. Ez a hatás különösen katasztrofális, ha finom márványozást szeretne készíteni, vagy ha tapasztalatlan a saját szappankészítésben. Az is bosszantó, hogy egyes parfümolajok később elszínezik a szappant. Általában sárgás vagy barnás színt kap.

Saját szappankészítés parfümolajokkal – mire kell odafigyelni

  • Csak olyan parfümolajokat használjon, amelyeket kifejezetten kozmetikumokhoz engedélyeztek – soha ne használjon például illatlámpákhoz kapható illatolajokat vagy hasonlókat
  • A legjobb, ha valamelyik ismert alapanyagboltban vásárol (itt általában azt is feltüntetik, hogy a parfümolajok besűrítik-e a szappanragasztót és/vagy elszínezik-e később a szappant) –>
    Tipp**: Illóolajokat, alapanyagokat hagyományos és bio minőségben, valamint parfümolajokat és kiegészítőket közvetlenül a Dragonspice-tól rendelhetsz!
  • Használja takarékosan, a szappan teljes mennyiségének maximum 2%-a elegendő
  • Ha mégis parfümolajokat szeretne használni a szappanban, amelyek gyorsabban besűrűsítik a szappanragasztót, adjon több vizet közvetlenül a szappanrecepthez, és dolgozzon minél hidegebben (hagyja, hogy a zsírok és a lúg jól lehűljenek)
  • A szappan színezésénél és márványozásánál mindig vegye figyelembe, hogy az illóolaj később elszínezi-e a szappant (ezt az információt a beszállítótól, például a Gracefruit-tól kaphatja meg)

Illóolajok a szappanban – tipp a gyors sűrítéshez

Az is előnyös lehet, ha olyan illóolajat használsz, amely lehetővé teszi a szappanragasztó gyors besűrűsödését. Ez például réteges szappanoknál jó megoldás. Ugyanis az első szappanréteghez hozzáadhatod az illóolajat, majd a szappanragasztót azonnal a szappanformába öntheted. Ez a réteg ekkor gyorsan besűrűsödik, és azonnal folytathatja a munkát.

Egyébként: attól, hogy a parfümolajokat szintetikusan állítják elő, még nem rosszabbak vagy kevésbé jól tolerálhatók, mint a természetes illóolajok. Különösen a természetes anyagok gyakran magas allergén potenciállal rendelkeznek. Sok parfümolaj még allergénmentesen is kapható. Ez azt jelenti, hogy a deklarálható allergének (olyan anyagok, amelyek gyakran allergiát okozhatnak) kis mennyiségben vagy egyáltalán nem szerepelnek a parfümolajban. Az illóolajok is tartalmazzák ezeket az allergéneket, néha jelentős mennyiségben. Ha többet szeretne megtudni a kozmetikumok és illatanyagok deklarálásáról, akkor az IKW-nél is megnézheti.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API