A szappangyártás alapfogalmai: Formázás

Vegye ki a szappant a formából

Szappangyártás Formázás? A szappangyártásban a „szappan kivétele a formából” kifejezés a szappangyártásban elterjedt kifejezés. Van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani a szappan kivonásakor, és nem minden szappan formázható ki egyformán jól minden szappanformából. Ezért itt részletesebben elmagyarázzuk, hogy mit kell figyelembe venni:

Szappangyártás formázás

A természetes szappan lúggal és vízzel készül. A szappangyártás során egy pudingszerű massza, a szappanragasztó keletkezik. Ezt egyszerűen egy szappanformába öntjük. Általában célszerű a szappanmasszát (szappanragasztót) legalább 24 órán át a szappanformában hagyni. Ideális esetben a szappan átmegy egy gél fázison , majd megszilárdul, így gond nélkül vágható lesz.

Amikor a szappant a legalább 24 órás nyugalmi idő után kivesszük a szappanformából, ezt a folyamatot nevezzük formabontásnak.

A friss szappan formázása néha nehéz lehet, nevezetesen akkor, amikor a szappan még nagyon puha. Ilyenkor szinte lehetetlen kivenni a szappant a formából. Ezért jobb, ha a tömbformákat fóliával vagy papírral béleljük ki, mivel ez megkönnyíti a formázást. Sütőpapír vagy fólia alkalmasnak bizonyult erre a célra. Az alumíniumfólia viszont kevésbé alkalmas, mivel a friss szappanmassza reakcióba lép vele. A sütéshez használt szilikonformák különösen praktikusak. Manapság számos praktikus és vonzó forma áll rendelkezésre.

Egyébként van egy trükk, ha a natúr szappant tényleg nem lehet kivenni a szappanformából: Egyszerűen tegyük a formát és tartalmát két-három órára a fagyasztóba. Ezután vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékleten körülbelül 15 percig. Ekkor a szappan és a szappanforma fala között egy finom vízréteg fog kialakulni. Ez lehetővé teszi, hogy a szappan gyorsan és könnyen kivehető legyen a formából!

Szappanformázás – mi a fontos

  • A szappant leghamarabb 24 óra elteltével kell kivenni a formából
  • A legjobb, ha a szappanformát mindig papírral vagy fóliával béleljük ki, hogy megkönnyítsük a formázást
  • Vagy használjon praktikus szilikonformákat. Ezekből általában könnyen ki lehet formázni a szappant
  • Ideális esetben a természetes szappan formázásakor viseljen kesztyűt
  • Kérjük, hogy a szappant csak a formázás után vizsgálja meg, és ne nézzen bele kíváncsiságból a formába. Az oxigénnel való túl korai érintkezés miatt úgynevezett szódabikarbóna képződhet a szappanon.
  • Formázás után a szappan darabokra vágható (ha tömbformát használtunk)

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API