A zsírok és olajok megfelelő kombinációja a szappanhoz

A tökéletes zsírválasztás, ha szappant készítesz magadnak

Természetes szappan

Ha saját szappant szeretne készíteni, zsírok, olajok és viaszok széles választékából választhat. A szappanhoz használt zsírokat és olajokat azonban ésszerűen kell kombinálni, hogy a szappan megfeleljen a kívánt tulajdonságoknak. Például jól kell habzania, vagy esetleg különösen lágynak kell lennie? Nagyon kemény szappant szeretne? Mindezt figyelembe kell vennie, amikor a szappanhoz szükséges zsírokat és olajokat kombinálja.

Zsírok és olajok a szappanhoz

Bár a szappan egyetlen zsírból vagy olajból és a lúgból is elkészíthető, ezt általában nem szokták megtenni. Ennek az az oka, hogy minden egyes zsír és olaj más-más tulajdonságokkal ruházza fel a szappanrudat.

Vannak például különböző habosító zsírok, amelyek a szappant megfelelően habosítják. Ezenkívül általában vannak alapzsírok, amelyek közé tartozik a pálmaolaj, a sheavaj és a kakaóvaj. Ezek felelősek elsősorban azért, hogy a szappan kemény legyen.

Az alapolajok, mint például a sárgabarackmagolaj, a mandulaolaj, az avokádóolaj, az olívaolaj vagy a repceolaj jó textúrát adnak a szappannak, így azt is megakadályozzák, hogy a szappan később túl kemény és szálkás legyen. Emellett tápláló hatást is kölcsönöznek a szappannak. Itt is különbséget teszünk a stabil alapolajok és a gyorsan kiszáradásra hajlamos olajok között. Ezek közé tartozik az olcsó napraforgóolaj, a pórsáfrányolaj, a dióolaj, a szezámolaj, valamint az argánolaj és a szójaolaj.

Szappankészítéskor nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a különböző olajok, zsírok és viaszok milyen bőrtípusra alkalmasak, és mi hangzik különösen jól vagy egzotikusan. Természetesen nagy hatást kelt, ha a címkére ráírjuk, hogy a szappan sheavajból, mangóvajból, avokádóolajból stb. készült, azonban csak az összetevők jól átgondolt összetétele teszi igazán tökéletessé a szappant.

Például, mint már említettük, egyes olajok csökkentik a szappan eltarthatóságát, míg mások nagyon puhává teszik a szappant. Emellett a zsírok és olajok befolyásolják a természetes szappan habzási viselkedését, valamint a tisztító, tápláló és tapintható hatását is. Ezen okok miatt mindig figyelni kell az alapolajok optimális arányára.

Az optimális zsírösszetétel a szappanban – mire kell odafigyelni

  • Szilárd szappanokat akkor kapunk, ha a szilárd zsírok aránya legalább 40 %. Lehetőség szerint 30 %-nál kevesebb szilárd zsírt nem szabad használni.
  • A lágy vagy lágyító alapolajok olcsók és táplálóak. Ezeket azonban mindig elegendő mennyiségű szilárd zsírral kell kombinálni, mert különben a természetes szappan lágy és zsíros lesz. A lágyító olajok közé tartozik a napraforgóolaj, a szójaolaj és a szőlőmagolaj.
  • A habzó zsíroknak (pl. kókuszolaj, pálmamagolaj, babassuolaj) a zsírtartalom legalább 10%-át kell kitenniük. Speciális szappanok, például borotvaszappanok vagy hajszappanok esetében azonban ez az arány sokkal magasabb is lehet.
  • A borotvaszappanoknak és különösen a hajszappanoknak olyan olajat is tartalmazniuk kell, amely elősegíti a habzást. Ideális például a ricinusolaj vagy a lanolin.

A legtöbb zsír, olaj és viasz egyébként hagyományos és bio minőségben is kapható kedvező áron az interneten. A Dragonspice például nagyon nagy választékkal rendelkezik:

Dragonspice Naturwaren

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API