Lúg készítése szappanhoz

A lúgot helyesen keverjük össze NaOH-val vagy KOH-val.

Lauge Seifenherstellung
Copyright: joulychee

A szappankészítés során különösen fontos a lúg helyes kezelése. A szappankészítéshez használt lúgoldat ugyanis maró hatású anyagból, általában NaOH-ból és vízből készül. Elvileg a lúgot egyszerűen össze lehet keverni. De a lúg készítésénél mindenképpen tudnia kell, hogyan kell ezt megfelelően csinálni. Mindig tartsa be a szükséges biztonsági óvintézkedéseket, és nyugodtan és gondosan készítse el a szappanhoz szükséges lúgot. Így a lúgkészítés során semmi sem történhet.

Lúgkészítés – a valódi szappanokhoz lúg kell

A lúg a szappankészítés elengedhetetlen összetevője.Lúg nélkül nem tudunk igazi természetes szappanokat főzni. Mivel azonban a lúg erősen maró hatású, és az elkészítése némi erőfeszítést igényel, itt szeretnék néhány tippet adni a lúg elkészítéséhez.

Miért van szükségünk lúgra a szappankészítéshez?

A zsírok és olajok megfelelő kombinációjával együtt, szódabikarbóna hozzáadásával tisztító szappant kapunk. A szilárd szappanrudakhoz (NAOH-ból és folyadékból), az úgynevezett lágyszappanokhoz pedig (KOH-ból és folyadékból) lúgos szódabikarbónára van szükségünk. Létezik az úgynevezett vegyes szappanosítás is, amelynél KOH-t és NaOH-t is használunk.

Kémiai reakció indul be, amikor a lúgot zsírokkal és olajokkal egyesítik: Megkezdődik a szappanosítás . Lúg nélkül tehát nem tudunk tisztító hatású valódi szappanokat előállítani.

Mire van szükségünk a lúghoz?

A szappanhoz szükséges lúgot általában desztillált vízből és NaOH-ból állítjuk elő. A NaOH-t, azaz a nátrium-hidroxidot nátronlúgként is ismerik. Ahogy a neve is mutatja, ez a fehér anyag erősen maró hatású. Ezért a NaOH-val mindig óvatosan és a szükséges biztonsági óvintézkedések betartásával kell bánni.

Megjegyzés: Ha szilárd szappanrudakat szeretne készíteni, a lúgot NaOH-ból és vízből (vagy más folyadékból) készítse el. A kálium-hidroxidból, azaz a KOH-ból vízzel kálium-hidroxid-oldat lesz. A lúgos káliumlúgot folyékony és úgynevezett lágyszappanok készítéséhez használjuk.

További információk a lúgról

 • A NaOH vagy KOH vízben oldva erősen maró lúgoldatot ad
 • A NaOH és a KOH megköti a levegőből származó nedvességet. Ezért a NaOH-pasztillákat vagy -gyöngyöket tartalmazó konzervdobozt mindig szorosan zárva és légmentesen kell tartani
 • A NaOH-t, a KOH-t és a kevert lúgos oldatokat mindig gyermekek számára elérhetetlen helyen kell tartani
 • A marónátron nem tévesztendő össze a szódabikarbónával (étkezési szóda), és nem helyettesíthető azzal

Mennyi NaOH-ra van szükségem a szappanhoz?

Überfettung oder Laugenunterschuss

Ez attól függ, hogy milyen magas legyen a lúghiány / szuperzsírosítás , és természetesen a felhasznált zsíroktól és olajoktól, valamint azok szappanosítási értékétől. Erről bővebben a NaOH a természetes szappanokban című fejezetben olvashat.

Valójában azonban senki sem számolja ki a szappanreceptjéhez szükséges NaOH mennyiségét a szappanosítási értékek alapján. Ehelyett a legtöbben a gyakorlati szappankalkulátort használják.

A szappankalkulátorban egyszerűen meg kell adni a felhasználandó zsír vagy olaj mennyiségét, és azt, hogy milyen magas legyen a szuperzsírosítás. A szappankalkulátor ezután automatikusan megadja a recepthez szükséges NaOH mennyiségét, valamint a víz mennyiségét, amelyet szintén a tapasztalatoktól függően változtathat.

Mit használjak a lúg elkészítéséhez?

A NaOH-kristályok kiméréséhez például eldobható edényeket használhat. Én szívesen használok ehhez kimosott joghurtos edényeket.

Fontos: ezeknek tisztának és száraznak kell lenniük. Magukat a kristályokat gond nélkül ki lehet mérni ilyen edényekben, mivel nem támadják meg a műanyagot. Csak amikor a NaOH-kristályokat vízben kevered, akkor keletkezik a maró lúg, ami egy ilyen vékony műanyag poharat könnyen lebontana.

Az első lépés tehát mindig az, hogy a NaOH-t (vagy KOH-t) egy külön edényben mérjük ki. Ezután vegyünk egy szilárd, lúgálló edényt, amelyben a tényleges lúgot keverjük össze.

A vizet közvetlenül a lúgtartályodba mérd bele. Ezután lassan és óvatosan add a NaOH kristályokat a vízhez.

Megfelelő lúgtartályok a következők:

 • Speciális laboratóriumi szaküzletekben kapható speciális főzőpoharak.
 • Stabil és könnyen keverhető, stabil befőttesüvegek.
 • Rozsdamentes acélból készült főzőpoharak. Én itt nem használnék rozsdamentes acél tálakat, mert túl könnyen felborulnak.
 • Polipropilénből (PP) vagy polietilénből (PP) készült mérőpoharak

Hol készítsem el a lúgot?

Ahol a szappant kevered: Általában a konyhában. Néha olvastam, hogy a lúgot a kertben vagy az erkélyen kell keverni, hogy a lúg el tudjon párologni. Ez baromság. Van egy kis trükk, ami eleve megakadályozza az irritáló gőzök kialakulását, mégpedig azzal, hogy hidegen dolgozunk.

Az erkélyen sem biztonságos maró folyadékot készíteni! A kert szintén alkalmatlan, mivel a macskák, a madarak vagy akár az erős szél is felboríthatja a lúggal teli edényt.

Az sem jó ötlet, ha a lúgos edényt utána a házon keresztül a konyhába cipeljük. Hiszen megbotolhat, és a folyadék kiömölhet.

A legjobb, ha a lúgot a mosogatóban keveri össze. Itt ugyanis nem történhet semmi baj, ha valami elromlik.

Lúg készítése szappanhoz – lépésről lépésre

Ismerned kell a szappankészítés biztonsági előírásait. Ezek azért fontosak, mert a maró szódabikarbóna és a maró kálisó maró hatású anyagok, amelyek súlyos bőr- és nyálkahártya-károsodást okozhatnak.

A lúg készítésénél ezért a biztonság a legfontosabb. Kérjük, tekintse meg a biztonsági utasításaimat, és mindig legyenek otthon kéznél ezek az eszközök:

 • Védőszemüveg (nagyon fontos)
 • Erős kesztyű, háztartási kesztyű
 • Esetleg egy régi ing, köpeny vagy póló a ruhája védelmére

A legjobb, ha a munkaterületet egy erős, letörölhető terítővel takarod le, vagy régi újságpapírt vagy kartont használsz a munkafelületek védelmére. Különösen a fa felületeket kell védeni a lúg- vagy szappanfröccsenésektől.

És így készítsd el a lúgot:

 1. Vegyen fel védőfelszerelést
 2. Mérjen ki hideg desztillált vizet a lúgálló edénybe
 3. Ha lehetséges, helyezze a tartályt a mosogatóba, hogy biztonságosan és tisztán folytathassa a munkát
 4. Mérje ki a NaOH-kristályokat (vagy KOH-t) egy külön edénybe
 5. A NaOH-t tartalmazó edényt azonnal zárja le újra szorosan
 6. Most lassan és óvatosan adja a lemért NaOH-t a desztillált vízhez
 7. Lassan keverje meg egy kanállal, amíg a NaOH-kristályok teljesen fel nem oldódnak

A lúg ekkor jelentősen felmelegszik. Gőzök keletkezhetnek, amelyek nagyon kellemetlenek. Bár nem mérgezőek, a légutakat nagyon irritálják.

Ezért a legjobb, ha teljesen megakadályozzuk ezt a gőzképződést. Ezt úgy érheti el, ha nagyon hidegen dolgozik. A desztillált víznek mindig a lehető legjéghidegebbnek kell lennie, azaz vagy félig fagyasztottnak a fagyasztóból, vagy akár jégkockaként teljesen fagyottnak. Annak érdekében, hogy a NaOH-kristályok jól oldódjanak, csak a víz felét, 3/4 részét fagyassza le.

Így nem keletkeznek gőzök, és a lúg utána gyorsan lehűl.

Fontos: Mindig hagyja, hogy a NaOH-kristályok a vízbe csepegjenek. Soha ne dolgozzon fordítva, és ne öntse a vizet a NaOH-ba!
Helyes munkavégzés

Fontos tudnivalók a lúg készítéséről

A lúg nem ártalmatlan, ezért mindig óvatosan kell vele bánni. A lúg készítéséhez a legjobb hely a konyhai mosogató. Ha valami rosszul sülne el, egyszerűen kiöblítheted. Kérjük, kerülje a felesleges „szállítási utakat”. A szappankeverés munkaállomása ezért legyen közvetlenül mellette.

Soha ne tegye a lúgot tartalmazó edényt nyitott ablak mellé vagy az erkélyre, különösen akkor ne, ha emberek sétálnak el az ablak mellett. A lúgot semmiképpen ne tegye a hűtőszekrénybe hűlni, mert ez könnyen zavart okozhat.

Tudom, hogy a gyerekek mindig szívesen segítenek és csatlakoznak. Azonban jobb, ha kizárja gyermekeit a lúgkészítésből és a szappanfőzésből, ha még kicsik. Vannak más módjai is a szappankészítésnek a gyerekekkel, például a szappanmaradékokból való formázás, az olvasztás, a szappanok kiöntése vagy akár a szappannyakláncok saját készítése.

Mi a teendő lúggal való érintkezés esetén?

Nemcsak a friss lúg, hanem a szappanragasztó is maró hatású. Ezért a védőfelszerelést a szappankészítés teljes folyamata alatt nem szabad levenni.

Ha a turmixgéppel való keverés vagy a szappanragasztó beöntése közben a szappanragasztóból vagy a lúgból egy csepp a bőrére kerül, öblítse le a területet bő tiszta vízzel. Észre fogja venni, hogy a területet kissé zsírosnak fogja érezni. Amint már nem csúszós és zsíros, az összes szappanragasztó lemosódott.

A lúgfröccsöket gyorsan le lehet öblíteni. Fontos, hogy azonnal reagáljon és tisztítsa meg a bőrt. A lúg és a ragasztó ugyanis természetesen jobban károsítja a bőrt, ha hosszabb ideig rajta marad.

A bőr később kicsit kipirosodhat, viszkethet vagy éghet. Kezelje a bőrt gyengéd krémmel, és az irritáció gyorsan elmúlik.

A nyílt sérüléseket viszont mindig orvosnak kell megvizsgálnia! Ha a lúgos hegyező a szembe kerül, azonnal öblítse ki a szemet bő vízzel, majd forduljon orvoshoz.

Ha azonban óvatosan és körültekintően dolgozik, és mindig emlékszik a védőfelszerelés viselésére, nem sok minden történhet, ha maga készít szappant.

Ne féljen a saját szappankészítéstől

Azt hiszem, minden kezdő megijed, amikor elolvassa a biztonsági előírásokat és a lúgot. De valójában a NaOH, a lúg, a szappanragasztó és a friss szappan kezelése nem nagy dolog. Ha mindig eszedbe jut, hogy kesztyűt és védőszemüveget viselj, akkor tényleg nem sok minden történhet.

Rá fogsz jönni, hogy a lúg elkészítése valójában nagyon egyszerű, és a sérülésveszély alacsony. A lényeg, hogy mindig óvatosan dolgozzunk, és még a 100. szappankészítés után se veszítsük el a tiszteletet a vegyszer iránt.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*