Habzó zsírok a szappanhoz

Gazdag hab a DIY szappanhoz

Túlzsírozás vagy lúghiány

A kókuszolaj mellett a legismertebb habzó szappanolajok a babassuolaj és a pálmamagolaj. De miért van szükség egy házi szappanhoz ilyen habzó zsiradékokra, és mikor melyik zsiradékot érdemes használni? Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a habképző zsírok tulajdonságait és felhasználását.

Miért nem szabad nélkülözni a habosító zsírokat szappanhoz

Nagyon fontos, hogy a házi készítésű szappan jól habozzon, miután megérett . Ez azért van, mert egyszerűen kellemesebb és elvárható, hogy mosáskor habot termeljen. A habosító zsírok nagy mennyiségű rövid szénláncú zsírsavat tartalmaznak. Ezek jobban keverednek a vízzel, és ez hozza létre a habot. A habzás növeli a szappan tisztítási teljesítményét.

Természetesen egy szappan mindig különböző zsírokból és olajokból áll. A habosító zsírokat alapként használják, amelyeket aztán különböző más alapzsírokkal és olajokkal kombinálnak. Az ápoló olajok és habfokozók ezután több ápolást és dús és stabil szappanhabot biztosítanak.

Milyen habosító zsírok állnak rendelkezésre?

A kókuszolaj, a babassuolaj és a pálmamagolaj a fő habosító zsírok, amelyeket szappanokban használnak. Mindhárom habosító zsír kemény zsírok.

Babassu-olaj

A babassuolaj a népszerű kókuszolajhoz hasonló. Bár kemény, inkább faggyúízű. A kókuszolajhoz hasonlóan a bőrrel érintkezve megolvad, ezért nagyon könnyen kenhető, de nem szívódik be mélyen a bőrbe. Könnyű filmréteget hagy a bőrön, és hűsítő hatású. A babassu olajat gyakran használják a kókuszolaj helyettesítésére. Mivel nagy arányban tartalmaz laurinsavat, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül a babassuolaj nem komedogén. Aki hajlamos a bőrhibákra, az ezért gyakran jobban kijön a babassuolajjal, mint a népszerű kókuszolajjal.

Habképző tulajdonságok: sok nagy buborékos habot képez

Kókuszolaj

A finomítatlankókuszolajnak vagy kókuszzsírnak jellegzetes kókuszillata van. Szobahőmérsékleten szilárd, de a bőrrel érintkezve elolvad. A kókuszolaj hűsítő hatással is bír a bőrre. Csodálatosan terül a bőrön, ezért krémek kedvelt adalékanyaga. A zsír dezodoráló tulajdonságai miatt a kókuszolajat vagy kókuszdióolajat dezodoráló krémekben is használják. Nézze meg a DIY dezodoráló krém receptjét.

A kókuszolaj valószínűleg a leggyakrabban használt habosító zsír a szappanoknál. Olcsó és könnyen beszerezhető. Azonban gyakran helyettesítik babassu olajjal, mivel a kókuszolaj komedogén zsiradék , ezért kedvezhet a bőr szennyeződéseinek.

Habképző tulajdonságai: sok nagy buborékos habot képez

Pálmamagolaj

A pálmamagolaj a pálmaolaj-gyártás mellékterméke. Mivel a pálmaolajat sok kritika érte, a pálmamagolajat már nem használják olyan gyakran szappanok habosító zsiradékaként. Ez a zsíros olaj szobahőmérsékleten szilárd, ezért pálmamagzsírként is ismert.

Bár a pálmamagolajat már nem használják olyan gyakran szappanokhoz, nagyon jó habzó zsír. Ennek oka, hogy a habja különösen enyhe , ezért ideális az érzékeny bőr számára. A pálmamagolajat hajszappanokban is gyakran használják habosító zsiradékként.

Tipp: Vásárláskor keresse a minősített minőséget.

Habképző tulajdonságok: sok nagy buborékos, enyhe hab

Habzó zsírok szappanhoz – mit vegyünk figyelembe?

A habzó zsírok fontosak a gazdag szappanhabhoz. Azonban nem szabad túlzásba vinni a használt koncentrációt, mivel a túlzott mennyiségű habosító zsírok kiszárítják a bőrt. A szappanreceptedben körülbelül 25-35 százalék habosító zsírokkal számolj. A sós szappanoknál a habosító zsírok nagyobb aránya előnyös lehet, mivel csak nagyon kevés habot képeznek.

Más összetevőkre is szükség lehet ahhoz, hogy a szappan habja ne csak nagy buborékú és gazdag, hanem krémes és stabil is legyen. A ricinusolaj népszerű habfokozó. A tej, a cukor, a méz és néhány más adalékanyag szintén segít a krémes, finom pórusú szappanhab elérésében.

Ha többet szeretnél erről olvasni, nézd meg a cikket arról, hogyan lesz kellemes hab a szappanból . Az olajok és zsírok tulajdonságairól is sok hasznos magyarázatot találsz az egyolajos szappanokról szóló cikkben. Ha szeretné tudni, hogyan kell helyesen kombinálni az olajokat és a zsírokat, kérjük, tekintse meg a következő cikket:

A zsírok és olajok helyes kombinálása

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*