Ha saját szappant szeretne készíteni, zsírok, olajok és viaszok széles választékából választhat. A szappanhoz használt zsírokat és olajokat azonban ésszerűen kell kombinálni, hogy a szappan megfeleljen a kívánt tulajdonságoknak. Például jól kell habzania, vagy esetleg különösen lágynak kell lennie? Nagyon kemény szappant szeretne? Mindezt figyelembe kell vennie, amikor a szappanhoz szükséges zsírokat és olajokat kombinálja.
Zsírok és olajok a szappanhoz
Bár a szappan egyetlen zsírból vagy olajból és a lúgból is elkészíthető, ezt általában nem szokták megtenni. Ennek az az oka, hogy minden egyes zsír és olaj más-más tulajdonságokkal ruházza fel a szappanrudat.
Vannak például különböző habosító zsírok, amelyek a szappant megfelelően habosítják. Ezenkívül általában vannak alapzsírok, amelyek közé tartozik a pálmaolaj, a sheavaj és a kakaóvaj. Ezek felelősek elsősorban azért, hogy a szappan kemény legyen.
Az alapolajok, mint például a sárgabarackmagolaj, a mandulaolaj, az avokádóolaj, az olívaolaj vagy a repceolaj jó textúrát adnak a szappannak, így azt is megakadályozzák, hogy a szappan később túl kemény és szálkás legyen. Emellett tápláló hatást is kölcsönöznek a szappannak. Itt is különbséget teszünk a stabil alapolajok és a gyorsan kiszáradásra hajlamos olajok között. Ezek közé tartozik az olcsó napraforgóolaj, a pórsáfrányolaj, a dióolaj, a szezámolaj, valamint az argánolaj és a szójaolaj.
Szappankészítéskor nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a különböző olajok, zsírok és viaszok milyen bőrtípusra alkalmasak, és mi hangzik különösen jól vagy egzotikusan. Természetesen nagy hatást kelt, ha a címkére ráírjuk, hogy a szappan sheavajból, mangóvajból, avokádóolajból stb. készült, azonban csak az összetevők jól átgondolt összetétele teszi igazán tökéletessé a szappant.
Például, mint már említettük, egyes olajok csökkentik a szappan eltarthatóságát, míg mások nagyon puhává teszik a szappant. Emellett a zsírok és olajok befolyásolják a természetes szappan habzási viselkedését, valamint a tisztító, tápláló és tapintható hatását is. Ezen okok miatt mindig figyelni kell az alapolajok optimális arányára.
Az optimális zsírösszetétel a szappanban – mire kell odafigyelni
- Szilárd szappanokat akkor kapunk, ha a szilárd zsírok aránya legalább 40 %. Lehetőség szerint 30 %-nál kevesebb szilárd zsírt nem szabad használni.
- A lágy vagy lágyító alapolajok olcsók és táplálóak. Ezeket azonban mindig elegendő mennyiségű szilárd zsírral kell kombinálni, mert különben a természetes szappan lágy és zsíros lesz. A lágyító olajok közé tartozik a napraforgóolaj, a szójaolaj és a szőlőmagolaj.
- A habzó zsíroknak (pl. kókuszolaj, pálmamagolaj, babassuolaj) a zsírtartalom legalább 10%-át kell kitenniük. Speciális szappanok, például borotvaszappanok vagy hajszappanok esetében azonban ez az arány sokkal magasabb is lehet.
- A borotvaszappanoknak és különösen a hajszappanoknak olyan olajat is tartalmazniuk kell, amely elősegíti a habzást. Ideális például a ricinusolaj vagy a lanolin.
A legtöbb zsír, olaj és viasz egyébként hagyományos és bio minőségben is kapható kedvező áron az interneten. A Dragonspice például nagyon nagy választékkal rendelkezik:
1 Trackback / Pingback
Comments are closed.