A selymet, bármilyen formában, luxusszappanokban használják. Természetesen a selyem bármely más szappanhoz is adható. Selyem a szappanokban? Nemcsak jól, nemesen és fényűzően hangzik, a selyemnek a szappanban is van néhány pozitív tulajdonsága. Krémes, puha érzetet ad a szappan habjának, sima és bársonyos érzetet hagy a bőrön, és sima textúrát ad a szappannak. Ez csak néhány ok, amiért érdemes kipróbálnod a selymet a szappanban.
Milyen selyem használható és hol lehet beszerezni?
A nyersanyag-kereskedelemben és a jól ismert kozmetikai agitátor boltokban különböző selyemfajták kaphatók. A selyemfehérjével könnyű dolgozni. Selyemszálakból készül, és egyszerűen hozzáadható a sűrített szappanragasztóhoz. Azonban samponokban vagy krémekben való felhasználásra is kiválóan alkalmas. Mind a természetes szappanokban, mind a házilag készített krémekben vagy felületaktív termékekben 1-3%-os koncentrációt használhat irányadónak.
A selyem finomra őrölt formában is kapható. A selyemport tulajdonképpen dekoratív púdertermékekben, például arcpúderekben vagy szemhéjpúderekben való felhasználásra szánják. Azonban természetesen szappanokban is felhasználható.
Véleményem szerint a nyers selymet, például a tussah selymet vagy az eperfa szappanthasználják leggyakrabban szappangyártásra. A selymet a lehető legfinomabbra kell aprítani, mielőtt a szappankészítéshez használnák. Egyszerűen csak ollóval vágja fel.
Aselyempor és a nyers selyemfelhasználási koncentrációja: kb. 1-2 g 1000 g zsírra.
Hogyan dolgozzák fel a selymet a szappanban?
A selymet a lúgba keverjük. Később csak a selyemfehérje adható a besűrűsödött szappanragasztóhoz. A selyemport és a nyers selymet azonban előbb fel kell oldani, és ehhez nagy hőre van szükség! Ezért először a lúgot készítik el. Ezután a még nagyon forró lúghoz hozzáadjuk a selymet, és időnként megkeverjük. A feloldás néha problémás lehet, különösen a durvább selyemdarabok esetében. Fontos, hogy a lúg nagyon forró legyen. Általában a víz mennyiségét kissé csökkentem, hogy a lúg forróbb legyen, és a NaOH-t sem hideg vízbe, hanem szobahőmérsékletű vízbe keverem. Amikor a lúgot ezután a zsírokhoz adjuk, mindig használjunk szitát, hogy a fel nem oldódott selymet felfogjuk.
1 Trackback / Pingback
Comments are closed.