Vízcsökkentett szappanok – kevesebb víz a szilárdabb, simább szappanokért

Készítsen saját szappant kevesebb folyadékkal

Vorteile Milchseifen Seifen mit Wasserreduktion
Seifen mit Wasserreduktion für festere Stangen

A víz a szappan fontos összetevője. Ez azért van így, mert a szükséges lúg előállításához vízre vagy más folyadékra van szükség. A lúghoz szükséges vízmennyiséget könnyű kiszámítani. Bizonyos esetekben azonban érdemes ezt a vízmennyiséget is csökkenteni. Ennek oka, hogy a csökkentett vízmennyiségű szappanok nem vetemednek és gyorsabban száradnak. Ha szeretné tudni, hogyan lehet szappant készíteni vízcsökkentéssel, akkor a legjobb helyen jár. Ez a cikk ugyanis a lúghoz szükséges vízről és folyadékokról szól, és arról, hogyan lehet ezeket csökkenteni.

Van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, amikor szappant készítesz magadnak. A kezdőknek mindig a kész szappanreceptek követésével kell kezdeniük. Később saját recepteket dolgozhat ki és optimalizálhat. Gyakran kiderül, hogy túl sok vizet adtak a szappanhoz. Ezért a következő próbálkozásnál kevesebb vizet használhat. A vízcsökkentéssel készült szappanoknak ugyanis számos előnyük van.

Mielőtt azonban rátérnénk a tényleges témára, nevezetesen a vízcsökkentéssel készült szappanokra, szeretnék egy kicsit részletesebben kitérni a szappankészítéshez szükséges folyadékra.

Víz és egyéb folyadékok a házi szappanhoz

Szappankészítéskor vízre van szükségünk, hogy a NaOH-t feloldjuk benne. A NaOH-ból és a vízből szódabikarbóna, azaz a szappanosításhoz szükséges lúg lesz. A lúg előállításához általában demineralizált víz használata ajánlott. A lúgot azonban valójában számos más folyadékkal is előállíthatjuk, például teával, tejjel vagy gyümölcslével.

A lúg előállításának legegyszerűbb módja azonban a vízzel történő lúgosítás. Az ajánlott demineralizált víz olyan normál víz, amelyből ioncserélőkkel eltávolították az ionokat és a sókat. Létezik desztillált víz is. Ezt desztillációval nyerik, és nem tartalmaz ionokat, nyomelemeket vagy szennyeződéseket. A desztillált víz tehát valamivel tisztább, mint a demineralizált víz (más néven demineralizált víz).

Lauge Seifenherstellung
Szerzői jog: joulychee

Mind a demineralizált, mind a desztillált vizet felhasználhatod a saját szappanod elkészítéséhez. Mivel a desztillált változat általában drágább, sok bojler demineralizált vizet használ.

Én mindig desztillált vizet használok. Ez a víz tisztább, és krémek és egyéb barkács kozmetikai termékek készítéséhez is használható. Nagy tartályokban olcsón kapható bármelyik drogériában és sok szupermarketben is.

Szappanok vízcsökkentéssel – víz a szappanban

A szükséges víz mennyisége különböző tényezőktől függ. A szappanragasztónak sokáig folyékonynak kell maradnia? Sok szilárd zsiradékot tartalmazott a recept? Vagy olyan szappant szeretnék, amely gyorsan szilárdul? Attól függően, hogy mit tervezett a szappanhoz, a vízmennyiséget lehet növelni vagy kissé csökkenteni. Mielőtt azonban ezt megtenné, tudnia kell, hogy az Ön által kidolgozandó szappanrecepthez milyen vízmennyiség az ideális.

A szappanrecept vízmennyiségének kiszámítására különböző módszerek léteznek:

 1. A vízmennyiség kiszámítása a receptben lévő NaOH mennyisége alapján
 2. A vízmennyiség kiszámítása a zsír teljes mennyisége alapján

A vízmennyiség kiszámítása a receptben lévő NaOH mennyisége alapján

Rendszerint a NaOH vagy a KOH kiszámított mennyiségének két-háromszorosát használjuk fel. Tehát ha egy szappanreceptben 30 g NaOH-t kell elszappanosítani, akkor általában 60-90 g folyadéktartalom a szabály (a zsírmennyiség kb. 30 %-ától).

A vízmennyiség kiszámítása a teljes zsírtartalom alapján

Az általános ajánlás az, hogy a szappanreceptben a zsír teljes mennyiségéhez viszonyítva körülbelül 1/3 vízmennyiséget használjunk. A folyadék magas aránya megkönnyíti, különösen a kezdők számára, az első szappanok elkészítését. A szappanragasztó sokáig folyékony marad, és nyugodtan feldolgozható.

Ezért a kezdők számára a legjobb, ha a zsír teljes mennyiségéhez képest 33% vizet használnak. Ha például 1 kg zsírt és olajat tartalmaz a szappanrecept, akkor 330 g vizet használjon a lúg elkeveréséhez.

Kevesebb vízzel gyakran jobb eredményt érhetünk el

Általában azonban a zsírmennyiséghez viszonyítva 25% folyadék elegendő, kivéve, ha az első szappanokat főzöd, ha bonyolultan akarsz márványozni, ha túlnyomórészt szilárd zsírokat használsz, ha a szappanragasztót sűrítő illóolajat használsz, vagy ha „nedvszívó” adalékanyagokat, például zabpelyhet vagy gyógynövényeket adsz a szappanhoz. Ezekben az esetekben mindig célszerű nagyobb arányú vízzel vagy folyadékkal dolgozni.

A magas folyadéktartalmú szappanokból szilárd, kezelhető szappanrudak is lesznek. Általában csak egy kis időbe telik, mire az ilyen szappanok használatra készek lesznek. Ennek oka, hogy a szappanrúdban lévő felesleges víz a szappan úgynevezett érési ideje alatt elpárolog. A szappan így szilárdabbá válik, ami mosáskor is érezhető: a házi szappan már nem kenődik annyira, mosás közben jobban megtartja az alakját, és egyszerűen könnyebb kimosni. Ráadásul a sok vizet tartalmazó szappanrudak száradáskor hajlamosak vetemedni.

Készítsen saját szappant kevesebb vízzel

Ha gyakorlott vagy a saját szappankészítésben, akkor érdemes kevesebb vízzel készíteni a szappanokat. Ez csökkenti a természetes szappan száradási és érlelési idejét, és egyszerűen sokkal szilárdabb, robusztusabb szappanrudakat készít, amelyeket különösen kellemes mosni, kevésbé zsírosodnak és megtartják a formájukat.

A vízcsökkentés sok szappannál lehetséges, amennyiben a márványozási folyamat nem bonyolult és időigényes, és a szappanrecept nem kizárólag szilárd zsírokból áll. A magas olívaolaj-tartalmú szappanok (kb. 60 %-tól) gond nélkül előállíthatók sokkal kevesebb víz felhasználásával, a NaOH és a víz aránya ekkor 1:1 lehet.

Ez azonban más szappanok, azaz 60%-nál kevesebb olívaolajat tartalmazó szappanreceptek esetén is működik.

Szappangyártás kevesebb vízzel – mit kell figyelembe venni a víz csökkentésénél

 • A szappanokat esetleg korábban kell vágni
 • Nem szabad bonyolult márványozási technikákat tervezni
 • Új illóolajok vagy olyan illatanyagok használata esetén, amelyekről már ismert, hogy a szappanragasztó gyors besűrűsödését okozzák, jobb elkerülni a folyadék erős csökkentését

Mikor van értelme a szappanokat vízcsökkentéssel forralni?

 • Ha olyan rugalmatlan szappanformákat használunk, amelyekből a szappan nehezen kivehető
 • Ha a szappannak gyorsan kell szilárdulnia
 • Ha egyébként is a szilárd és sima szappanokat kedveli
 • Ha nem tervezünk bonyolult márványozást

Ha a szappan folyadéktartalmának extrém mértékű csökkentése esetén a szappan saját maga készíti

Bizonyos körülmények között a márványozás 1:1 NaOH-ból és folyadékból készült szappanragasztóval is gond nélkül elvégezhető: Ebben az esetben legalább 60 % olívaolajat tartalmazó szappanreceptet használjon. Ez biztosítja, hogy a szappanragasztó a vízmennyiség csökkenése ellenére sokáig folyékony marad, és a márványosodás már nem okoz problémát.

Mennyivel csökkentheti a szappan vízmennyiségét?

Gyakran van értelme arra törekedni, hogy a szappanok vízmennyiségét csökkentsük. A receptúra teljes zsírtartalmához viszonyított ajánlott 33 %-os víztartalomból általában 10 % gond nélkül levonható. A tapasztalt szappankészítők számára még a víz 20 %-os csökkentése sem jelent gondot.

A NaOH-nál kevesebb vizet azonban soha nem szabad használni, mert akkor a NaOH már nem tud teljesen feloldódni. A minimális vízmennyiség ezért 1:1, azaz egy rész víz és egy rész NaOH legyen.

Mikor kell kevesebb vizet használni, és mikor kell kerülni a vízcsökkentést a szappanokban?

Bár a szappanok vízmennyiségének csökkentése elvileg ésszerű, nem mindig ajánlott. Ennek oka, hogy a szappankészítés során több minden szól a vízmennyiség csökkentése mellett vagy ellen. Hogy áttekintést adjak arról, hogy mikor van értelme a szappanok vízmennyiségének csökkentésének, és mikor nincs, összefoglaltam az okokat:

A vízcsökkentés mellett szóló okok:

 • Ha nagy arányban használunk folyékony olajokat, a víz csökkentésének általában van értelme.
 • Ha nem akarod, hogy a szappan másnap a vágáskor ne legyen puha és zsíros, hanem már szilárd, akkor mindenképpen csökkentheted a vizet egy kicsit.
 • Kevesebb vizet használhatsz akkor is, ha nagy mennyiségű ricinusolajat használsz, vagy ha a szappanod sok olívaolajat tartalmaz.
 • Az is lehet, hogy nem akarsz sokáig márványozni vagy kevergetni. Ebben az esetben a víz mennyiségének csökkentésével felgyorsíthatja a szappanpaszta sűrűsödését.
 • A megjelenés is a víz mennyiségének csökkentése mellett szól. A sok vizet tartalmazó szappanok ugyanis száradáskor gyorsan vetemednek, ami az alacsony víztartalmú szappanoknál nem történik meg.
 • Ha gyorsan szilárd szappant szeretne, kevesebb vizet használhat. A kevesebb vizet tartalmazó szappanok természetesen gyorsabban száradnak.

Indokok a több víz mellett a receptben:

 1. Ne csökkentse annyira a víz mennyiségét, ha sok szilárd zsírt és viaszt tartalmaz a szappanreceptje.
 2. Ha olyan illóolajat használsz, amely miatt a szappanragasztó gyorsan besűrűsödik, akkor ne csökkentsd a víz mennyiségét. Ennek oka, hogy a szappanragasztó kevésbé sűrűsödik be gyorsan a vízzel, és ezért tovább marad folyós.
 3. Amint sok „nedvszívó” összetevőt használ, nem szabad túl sok vizet spórolnia. Ezek lehetnek például száraz gyógynövények, agyag és gyógyföld vagy zabpehely és zabpehely.
 4. Ha márványosodni szeretne, akkor csak kissé csökkentse a víz mennyiségét. Nagyon időigényes márványozás esetén akár az is előfordulhat, hogy kissé növelni kell a víz mennyiségét.

Saját szappankészítés kezdőknek

Ön még tapasztalatlan a saját szappankészítésben, vagy éppenséggel még kezdő. Akkor először olvass utána a témának, itt például találsz egy útmutatót a szappankészítésről. Ha minden alapot tudsz, vagy ha speciálisabb szappanokat szeretnél készíteni, nézd meg a szappankészítésről szóló e-könyveinket. A naturseife-und-kosmetik.de oldalon számos más tippet, receptet és ötletet is talál a saját szappankészítéshez és kozmetikumokhoz.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API