Gyógynövénykozmetikumok – Hozzon létre egy gyógynövénykertet

Készítsen saját növényi kozmetikumokat

Verbena illóolaj

Az emberek évezredek óta használják a jótékony hatású gyógynövényeket különböző célokra. Ha otthonában gyógynövénykertet telepít, mindig friss gyógynövényekkel rendelkezhet. A csodálatosan illatos növényeket a konyhában éppúgy használhatja, mint a gyógynövényes szekrényben és a gyógynövényes kozmetikumokban. A gyógynövénykert kialakításához nem kell sok hely, mivel a növények nem különösebben nagyok. A gyógynövényekből például kiváló minőségű kozmetikumok készíthetők.

Sokoldalú okok a gyógynövénykert mellett

Az ízletes gyógynövények nemcsak ízesítik az ételeket, hanem gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek. A gyógynövénykivonatok, teák és tinktúrák felhasználhatók a hosszú távú egészség elősegítésére. A legtöbb gyógynövény antibakteriális, nyugtató, gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító hatással van az emberi szervezetre. A növények létfontosságú vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaznak. Ezek felhasználhatók olyan betegségek leküzdésére, mint a bőrproblémák, a fáradtság, a szédülés és az emésztési nehézségek. A gyógynövények kellemes mediterrán hangulatot is kölcsönöznek a kertnek vagy az erkélynek. A gyógynövények pedig felhasználhatók főzéshez és fűszerezéshez, házi készítésű szappanok vagy egyéb gyógynövényes kozmetikumok készítéséhez is.

Gyógynövénykert létrehozása és ültetése

A fűszernövénykertnek elegendő egy megfelelő körülmények között lévő, kezelhető terület a kertben. Mivel a legtöbb fűszernövényfajta sok napot és meleget igényel, a ház déli falánál vagy egy falnál lévő hely ideális számukra. A sövények is megvédik az érzékeny növényeket a fagy és a szél okozta károktól. A gyógynövények a mérsékelten tápanyagban gazdag és jó vízelvezetésű talajt is kedvelik. A mediterrán térségből származó fajok még a meglehetősen tápanyagszegény talajminőséggel is megbirkóznak. A kakukkfű, a rozmaring, az oregánó és a levendula is ünnepi hangulatba hoz minket.

Seifenrezept
Gyógynövényszappan levendulával és rozmaringgal

A gyógynövények jól kombinálhatók úgynevezett gyógynövényspirálokban. Ezeket úgy ültetjük, hogy minden gyógynövénynek optimálisak legyenek a növekedési feltételei.

A betakarítás és a gondozás egyszerűsítése érdekében a gyógynövénykertet magaságyásba is ültethetjük. Ha nincs kert, a gyógynövények az erkélyen is elültethetők cserépben és konténerekben.

A megfelelő fajták a gyógynövénykozmetikumokhoz

Ha a gyógynövénykozmetikumokhoz illatos növényeket szeretne használni, a levendula, a kamilla, a naspolya és a körömvirág ideálisak. A rozmaring, a zsálya és a kakukkfű szintén gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. A bazsalikom, az orbáncfű, a koriander, a mézbogyó, a menta és az ibolya illóolajaiknak köszönhetően a gyógynövénykozmetikumok kellemes illatot árasztanak

vonzó illat.

A gyógynövények összetevői éppoly változatosak, mint a fajok száma. Ezek közé tartoznak az allantoin, a flavonoidok, a kovasav, a fehérjék és a szalicilátok. A zsálya például izzadásgátló hatású, a rozmaring pedig serkenti a kollagéntermelést. A növények rengeteg virágot is hoznak, így a gyógynövények sokfélesége a méhek számára is szívesen látott táplálékként szolgál. Ehhez olyan gyógynövényfajtákat válasszon, amelyek tavasztól őszig egymás után virágoznak.

Gyógynövényes kozmetikumok saját maga készítése

Ha saját kozmetikumokat szeretne készíteni, jobban ellenőrizheti az összetevőket és azok összetételét. Ez lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű bio gyógynövénykozmetikumokat állítson elő. Először is szárítsa meg teljesen a gyógynövényeket meleg, de sötét helyen. Ezután kis zacskókba tölthetjük őket, és illatosító tasakokként használhatjuk őket. A levendulás gyógynövény tasakok a párna alá szórják illatukat, és távol tartják a molyokat a szekrényben. Házi készítésű szappanokat, gyógynövényes maszkokat és fürdőadalékokat is készíthetünk, ha a gyógynövényeket tengeri sóval keverjük össze. A gyógynövénykivonatok készítéséhez olajok vagy alkohol használható alapanyagként. Ily módon az oldószerek kivonják a növényekből az egészséget elősegítő hatóanyagokat. A különböző módszerekkel emulziók, ajakbalzsamok és masszázsokhoz használt testolajok alapját készíthetjük el.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*