Az öngerjesztés jogi oldala

Ezt a kozmetikai rendelet szabályozza.

Seife zum Verkaufen
© PerseoMedia - stock.adobe.com

Ez az LMC Service GmbH vendégcikke:

A kozmetikai jog kiterjedt és összetett. Az EU-ban az 1223/2009/EK rendelet szabályozza a jogi vonatkozásokat. Németországban ezt a kozmetikai rendelet egészíti ki. Svájc 2017 májusában nagymértékben igazodott az uniós szabályozáshoz. A svájci kozmetikai rendeletben a legfontosabb kivétel a saját készítésű, kézzel készített kozmetikai termékekre vonatkozik, amelyeket helyben, kis mennyiségben értékesítenek (bazár, iskolai fesztivál vagy hasonló helyzet). Ezekre nem kell biztonsági jelentést készíteni, ha nem 3 év alatti gyermekek számára készült kozmetikai termékekről van szó, illetve nem olyan termékekről, amelyeket szem közelében vagy nyálkahártyán használnak.

Az EU-ban is engedélyezett a házi készítésű kozmetikumok továbbadása?

AzEU-ban nincs ilyen kivétel. Bárki, aki kozmetikumokat állít elő, és azokat kereskedelmi forgalomban, díj ellenében vagy ingyenesen adja tovább, köteles teljes mértékben eleget tenni a kozmetikai jogszabályok szerinti felelős személyre vonatkozó kötelezettségeknek.

A kozmetikai rendelet egyébként csak a kozmetikumok embereken történő használatát szabályozza, az állatokon történő felhasználást nem. Aki állatkozmetikumokat állít elő, az más követelményekkel szembesül. Elvileg azonban a kozmetikai rendelet alapján ki lehet adni egy biztonsági jelentést, amely figyelembe veszi a felhasználót (azaz az állatot gondozó személyt).

Ki árulhat házi készítésű kozmetikumokat?

Elvileg bárki árulhat házi készítésű kozmetikumokat, függetlenül a képzettségétől. Mivel a jogalkotó nem követeli meg a gyártótól, hogy alapos kémiai, toxikológiai vagy hasonló ismeretekkel rendelkezzen, előírja, hogy minden kozmetikai termék biztonsági jelentését szakértőnek kell kiállítania. Ez a fogyasztók védelmét szolgálja az egészségügy és a félrevezető tájékoztatás terén.

Mit kell szem előtt tartania, ha házi készítésű kozmetikumokat szeretne árusítani?

A kozmetikai jogszabályok számos kötelezettséget írnak elő, amelyeket a gyártónak – amennyiben ő a felelős személy is, és a termék címkéjén kapcsolattartóként szerepel – teljesítenie kell.

A felelős személy kötelezettségei

A három legfontosabb kötelezettség a biztonsági jelentés elkészítése vagy megrendelése, a termékinformációs dosszié vezetése, valamint a vállalat és a termékek bejelentése a CPNP-nek (Cosmetic Products Notification Portal). Ezen kívül a termék címkéjének tartalmaznia kell a kötelező nyilatkozati elemeket. Az interneten számos szabadon hozzáférhető forrás áll rendelkezésre, amelyek a hobbigyártók és a kisvállalkozások számára is hasznosak. Mivel a felelős személy a biztonsági jelentésen kívül mindent maga is elvégezhet, a költségek ezen a ponton csökkenthetők. A termékinformációs dosszié kötelező összetevőit a kozmetikai rendelet sorolja fel. Az LMC Service egy gyakorlatorientált szakkönyvet is írt a témában. A CPNP-ben a bejelentés vállalati és termékbejelentésre oszlik. Létezik egy kézikönyv, amely segítségével el lehet igazodni a különböző szakaszokban.

Költségek és megtakarítási lehetőségek

A már említett költségek természetesen függnek a szakértő kiválasztásától, valamint a termékek típusától és számától. Az LMC Service külön árlistával rendelkezik a kis megrendelők számára, amely kifejezetten a házi készítésű, vízmentes kozmetikumokra van meghirdetve. Ez figyelembe veszi, hogy sok szappankészítő csak minimálisan változtat a bevált alaprecepteken, és például az illatot és a színt variálja. Néhány magyarázat a GYIK-ben található, és természetesen az árlisták az LMC Service-től is kérhetők. Az LMC Service elérhetőségei a cikk végén találhatók.

A jó hír az, hogy ezek a költségek általában csak egyszer merülnek fel a felelős személynél. Frissítésre vagy újbóli kiadásra csak jelentős változások esetén van szükség, például ha megváltozik a nyersanyagbeszállító vagy módosul a receptúra.

Így lehet leküzdeni az akadályokat

A kereskedelmi kötelezettségek mellett, amelyeket itt a blogon már részletesen ismertettünk, a kozmetikai jogszabályi követelmények jelentik a legnagyobb akadályokat, amelyeket a terméknek le kell küzdenie a piacra lépés előtt. Javasoljuk, hogy minden szükséges dokumentumot gyűjtsön össze előzetesen, és ha szükséges, a szakértő megbízása előtt végeztesse el a laboratóriumi vizsgálatokat. Így előre tisztázhatjuk, hogy minden adat rendelkezésre áll-e, vagy esetleg változtatni kell az alapanyag- vagy csomagolóanyag-szállítót. A laboratóriumi vizsgálatok különösen a szappanok esetében gyakran szükségtelenek, mivel magas pH-értékük és alacsony szabad víztartalmuk miatt alacsony kockázatú terméknek számítanak.

Ezen kívül sok szifter az élelmiszerboltokat is igénybe veszi, hogy a nyersanyagok minősége kellően jó legyen. Nehezebbé válik a helyzet, ha például vadon gyűjtött növényeket akarnak felhasználni (pl. lúgos vízben főzetként vagy szóródíszítésként), vagy ha színezésre olyan nyersanyagokat használnak, amelyekről ismert, hogy szennyezettek, mint például a timföld. Itt célszerű lehet tételenkénti vizsgálatot végezni, ami természetesen növeli a ráfordítást és a költségeket.

Amint a biztonsági jelentés kiadható, és a termék biztonságosnak minősül, a termékinformációs fájl létrehozható, és a CPNP-ben megtörténhetnek a bejelentések. Ezért a fontos időpontok, például piacok és bazárok előtt elegendő időt kell tervezni az új receptek értékelésére.

Az Ön partnere a biztonságos, piacképes termékhez vezető úton

Még ha kezdetben némi erőfeszítést is igényel, a helyi hatósággal való jó kapcsolat aranyat ér. Ott megtudhatja az Ön szövetségi államára vonatkozó pontos előírásokat, és időpontot egyeztethet helyszíni ellenőrzésekre. Ugyanez vonatkozik a nyersanyag- és csomagolóanyag-beszállítóira is. Ha úgy dönt, hogy vállalkozásba kezd, mondja meg nekik, hogy teljes dokumentációra van szüksége a kozmetikai termékek beszerzéséről.

Előzetesen ellenőrizze azt is, hogy minden nyersanyag és csomagolás alkalmas-e a kozmetikai ágazatban való felhasználásra, vagy legalábbis élelmiszer-biztonságos minőségű-e. Egyes beszállítók kis vásárlókra szakosodtak, míg mások csak kis mennyiségű vásárlás esetén állítják ki a dokumentumokat díj ellenében.

PS: Szeretné megkapni ingyenes hírlevelünket, amely röviden és tömören tájékoztatja Önt a kozmetikumok szabályozási területének érdekességeiről? Akkor kérjük, regisztráljon itt. Bármikor leiratkozhat a hírlevélről.

Melanie Buchert
(Diplomás élelmiszerkémikus)
m.buchert@lmc-service.de Telefon: 0711 – 320 607 15

Az LMC szolgálathoz

Az Ön biztonsági értékelőjeként szívesen támogatjuk Önt ebben a kommunikációban, és mélyreható szakértelmünknek köszönhetően alternatív megoldásokat is tudunk javasolni, ha zsákutcába jut. Az LMC Service GmbH-t 2005-ben alapították, és azóta is tanácsadással és segítséggel támogatja a kozmetikai ágazatban tevékenykedő ügyfeleket. Kiterjedt portfóliónk lehetővé teszi, hogy minden szolgáltatást egy kézből kapjon. Kiszolgáljuk az európai és a svájci piacot, és Ausztriában jogosultak vagyunk a legmagasabb szintű tanúsítványok kiállítására. Hálózatunk a laboratóriumi analízis területén régóta működő partnereket és a kapcsolódó területek szakértőit foglalja magában. Blogunkon mindig talál érdekes cikkeket a kozmetikai joggal kapcsolatos témákról, YouTube-csatornánkon pedig tippeket adunk, hogyan teheti gyorsan és egyszerűen piacképessé termékét.

www.lmc-service.de

Ügyvezető igazgatók: Anita Vogler, Dorothee Stumpf

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API