Házi készítésű kozmetikumokat ajándékozni – szabad?

Készítsen saját szappant, és adja ajándékba

Selbst gemachte Kosmetik verschenken Verpackungen für Seifen
Szappan ajándékozása megengedett

Ma már többé-kevésbé köztudott, hogy a házilag készített szappanokat, krémeket, bőrradírokat és egyéb barkácsolt kozmetikai termékeket nem lehet egyszerűen eladni. A kozmetikai termékek forgalomba hozatalára szigorú jogi előírások vonatkoznak, és ezeket az irányelveket minden szappankészítőnek és kozmetikumgyártónak be kell tartania. De mi a helyzet a termékek forgalomba hozatalával azáltal, hogy saját szappanokat és hasonlókat ajándékoz? Lehet házi készítésű kozmetikumokat ajándékozni?

Szappankészítés és -értékesítés – nem lehetséges minden további nélkül

A házi készítésű szappanok és egyéb kozmetikai termékek értékesítésének témáját már részletesen tárgyaltam. Nem megengedett szappanokat, krémeket, bőrradírokat és egyéb termékeket otthon, hóbortosan készíteni és eladni. Erről a kozmetikai rendeletben és az élelmiszer- és takarmánykódexben találhat információkat. Ha valóban hobbijából szeretne szakmát csinálni, vagy egyszerűen csak mellékesen szeretne pénzt keresni, akkor tudnia kell, hogy számos követelménynek kell megfelelnie ahhoz, hogy legálisan árulhassa termékeit. Többek között a következőket kell teljesítenie:

  • kipróbált és bevált receptekkel kell rendelkeznie, és tudnia kell tájékoztatást adni az egyes kozmetikai termékek eltarthatósági idejéről
  • gondoljon a kozmetikai termék külső csomagolására, mivel fel kell tüntetni rajta az INCI-t, a minőségmegőrzési időt, a tételszámot, a forgalmazót, a termék súlyát és az esetleges figyelmeztetéseket
  • keresse meg a gyártási helyszínt (tartsa be a GMP-t – a helyes gyártási gyakorlatot)
  • vegye fel a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal és hivatalokkal a településén, és tájékoztassa őket terveiről
  • Végeztessen biztonsági értékelést minden egyes termékére vonatkozóan
  • Keresse meg a nyersanyag-beszállítókat, számolja ki az árakat, jelentkezzen be az adóhivatalnál

Sok munkának hangzik? Az is. De ha tényleg piacra akarja dobni kozmetikai termékeit, nem szabad rögtön visszariadnia. A követelmények szinte teljesíthetetlennek tűnhetnek, pedig nem azok. Ne feledje, hogy a szappankészítők és a kis kozmetikumgyártók száma korlátozott a kozmetikai termékek forgalmazására vonatkozó jogi szabályozás miatt. Ha ezek a szabályok nem léteznének, valószínűleg sokkal többen árulnák házi készítésű termékeiket, és a verseny is sokszor nagyobb lenne.

A házi készítésű szappanok és kozmetikumok értékesítésével kapcsolatos részletesebb információkat itt talál: Szappanok és kozmetikumok értékesítése

Házi készítésű szappanokat és egyéb kozmetikumokat ajándékozhat?

Selbst gemachte Kosmetik verschenken Házi készítésű kozmetikumokat ajándékozhatsz?

Ha rendszeresen készítesz magadnak szappanokat és fürdőbombákat, masszázsszeleteket vagy krémeket, akkor biztosan adtál már rokonoknak, barátoknak és ismerősöknek. Házi készítésű kozmetikumokat ajándékoz? Miért is ne? Nem kell sokat gondolkodni rajta, és általában nem is okoz problémát. Szigorúan véve azonban a házi készítésű kozmetikai termékek ajándékozása egyben forgalomba hozatal is. Ez azt jelenti, hogy a fent említett jogi irányelvek az ajándékokra is vonatkoznak. A szappanokat és egyéb termékeket tehát valójában nem szabad egyszerűen továbbadni. Természetesen senkit nem fognak felelősségre vonni egy ajándékba adott szappan miatt – kivéve, ha a címzettnek problémái vannak a termékkel! Nem számít, hogy bőrkiütésről vagy hasonlóról van szó, ha az illetékes hatóság tudomására jut az eset, az bizonyos körülmények között problémássá válhat. Ezért nagyon óvatosnak kell lenni, ha házi készítésű kozmetikai termékeket ajándékozunk, és lehetőleg ne adjuk ingyen mindenkinek, akit ismerünk.

Házi készítésű kozmetikumok ajándékozása – igen vagy nem?

Szeretne biztosra menni? Akkor ne ajándékozzon házi készítésű kozmetikumokat. Egyébként mindenki maga tudja megítélni, hogy kinek adhatja nyugodtan a dolgait. A közeli családtagok és a jó barátok biztosan nem fognak senkit sem feljelenteni a hatóságoknál, ha valamilyen intolerancia van. Viszont nemrég olvastam például, hogy egy hobbiszappankészítő magánember kis szappanokat készített a gyermeke óvodájának. Ebben az esetben én inkább nem nyúlnék hozzá. Mert ha valamelyik gyereknek bármi baja esne a jószándékú ajándéktól, annak természetesen következményei lehetnek. Szóval, vigyázzatok, ha szappanokat ajándékoznátok!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API