Készítsen saját kecsketejes szappant

Készítsen saját kecsketejes szappant

Soleseife mit Ziegenmilch
Und so sieht die Ziegenmilch-Soleseife dann aus.

A kecsketejes sóoldatos szappan receptjét csak tapasztalt szappankészítőknek érdemes kipróbálniuk. Ennek az az oka, hogy a kecsketejes sós lúgos szappanhoz tejpor formájában van szükségünk tejre, és azért is, mert ez a szappan vegyes szappanosítási eljárással készül. Illusztrált útmutatónk segítségével azonban igen könnyen elkészítheti saját maga a kecsketejes sós lében sózott szappant.

Kecsketejes sós szappan – mitől olyan különleges ez a szappan?

E szappanrecept kifejlesztésekor az volt a cél, hogy tápláló, regeneráló kecsketejes sós szappant készítsünk a kezek számára. Ehhez 7 % körüli szuperzsírt választottam.

A kihívást ennél a szappanreceptnél a tejszappan és a sós szappan kombinációja jelenti. Egy sós lúgos szappant nem igazán lehet folyékony tejjel főzni – vagyis a lúgot a tejjel összekeverni. Ahhoz, hogy tejes páclét készítsünk, a tejet mindig le kell fagyasztani. Ebben az állapotban azonban nem lehet sós léből páclét készíteni. Ezért úgy döntöttem, hogy kecsketejport használok, és ezt adtam a besűrűsödött szappanragasztóhoz, kevés vízzel elkeverve. Ahhoz, hogy a sós szappan is kellő habot képezzen, vegyes szappanosítást is végeztem (arány 80% NaOH és 20% KOH, kérem számoljátok ki magatok).

Megjegyzés: Mint minden általam közzétett szappanreceptnél, itt is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ne készítsünk szappant anélkül, hogy előtte alaposan tájékozódtunk volna a saját szappankészítésről. Receptjeim ezért olyan tapasztalt szappanfőzőknek szólnak, akik már megfőzték első természetes szappanjukat. Kezdőknek ajánlom a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookunkat, amely itt és közvetlenül az Amazonon is elérhető.

Termékek hirdetési partnere**

[amazon box=„B08439SR1P„/]

Szappan recept: Kecsketejes szappan-talpszappan levendulával

 • 250 g kókuszolaj
 • 250 g mélyhűtő rúd
 • 200 g olívaolaj
 • 110 g repceolaj
 • 100 g shea vaj
 • 50 g ricinusolaj
 • 40 g kakaóvaj
 • NaOH: 80%
 • KOH: 20%
 • 340 g desztillált víz
 • 80 g tengeri só
 • 30 g citromsav
 • Kecsketejpor
 • 12 g levendula és 6 g bergamott illóolaj keveréke

Készítsd el a saját kecsketejes szappanodat – így kell csinálni

A képek nagyításához egyszerűen kattintson az adott fotóra.

Következtetés a forralási folyamatról

Ahogy az várható volt, a szappanragasztó nagyon gyorsan besűrűsödött. A kecsketejes szappan tehát nem alkalmas a művészi márványozásra.

A tejszappant általában nem kell szigetelni, mivel úgyis gyorsan felmelegszik. Ezt a kecsketejes szappant azonban amúgy is törülközőbe csomagoltam, mivel csak kb. 3 kanál tejport tartalmaz. Azt is észrevettem, hogy a szappan nem forrósodott fel annyira. Nem vettem észre gél fázist. Ez nem baj, mert a tejszappan nem színeződik el annyira gélfázis nélkül.

A sós szappanok hamar megkeményednek és morzsálódnak. Ezért kb. 18 óra elteltével formáztam és vágtam a tömböt. Ennek ellenére szinte minden darabról leomlott egy kis perem. Persze ez csak egy vizuális hiba, de azért bosszantó. Ezért a következő sós szappant valószínűleg ismét egyedi formákban fogom készíteni, hogy ne kelljen vágnom.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API