Saját szappankészítés – vegyes szappanosítás a borotvaszappan példáján keresztül

Hogyan működik a vegyes szappanosítás

Und so sieht die Rasierseife nach etwa einer Woche aus.

Borotvaszappant főztem, és a szappanrecept alapján szeretném bemutatni a vegyes szappanozást. A NaOH-val és KOH-val készült természetes szappanok erősebben habzanak és tovább tartanak, ami természetesen borotvaszappanoknál különösen kívánatos. Ezért választottam az 50:50 (NaOH:KOH) keverési arányt .

A KOH – vegyes szappanosítás című cikkemben megtudhatod, hogyan kell kiszámolni az egészet, és mit kell még tudni a vegyes szappanosításról. Itt nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, csak az illusztrált útmutatót adom át. A vegyes szappanosítást csak olyan főzők végezhetik, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal a saját szappankészítésben. Kezdőknek nem ajánlom. Mint mindig, most is feltételezem, hogy alaposan tájékozódott a saját szappankészítésről. Ha ez nem így van, akkor általában nem javaslom, hogy előkészítetlenül főzzön természetes szappant.

A borotvaszappan receptje (vegyes szappanosítás)

Kis mennyiségű szappant főztem, mivel egyszerűen nincs szükségünk annyi szappanra. Elkezdtem csökkenteni a tételt, és most már inkább 500 és 800 rúd közötti natúrszappant főzök, a recepttől függően. Szóval itt van az általam használt szappan recept. Nyugodtan főzhetsz másikat is, vagy cserélheted az összetevőket.

 • 150 g kókuszolaj
 • 140g zsírszelet
 • 100g olívaolaj
 • 100g repceolaj
 • 50g ricinusolaj
 • 30g shea vaj
 • 30g kakaóvaj
 • 1 evőkanál vörös agyag
 • 1 teáskanál növényi szén
 • 1 evőkanál méhméz
 • 1 teáskanál glicerin
 • ÜF 5%-kal számolva:
 • NaOH:KOH 50:50 (kérjük, számolja ki a mennyiséget saját maga)
 • 155g desztillált víz (részben fagyasztva)
 • 4g cédrusfa, 4g petigrain, 2g levendula, 1g narancs illóolajok

Ennél a szappanreceptnél különös figyelmet fordítottam a szappan habzásának minőségére . Habzó alapolajként kókuszolajat használtam, amely a pálmaolajjal(sütőszivacs) együtt képezi az alapot. Az olívaolajnak és a repceolajnak borotválkozáskor is táplálnia kell a bőrt. Különösen az olívaolaj jó a gyulladás és az irritáció ellen, ami néha előfordulhat borotválkozás közben. A ricinusolajat haberősítőként használják, akárcsak a mézet. Hogy a borotvaszappan ne legyen túl puha , egy adag kakaóvajat adtak hozzá. Az illóolajkeveréket úgy választottuk ki, hogy megelőzze a gyulladást, regenerálja a bőrt és jó hangulatot is adjon 😉 A glicerinnek is van egy konkrét célja: felpuhítja a szakállszőrzetet és megkönnyíti a borotválkozást. A rózsaszín agyag célja a szép megjelenés megteremtése, de a borotvapenge bőrön való siklását is javítja.

Vegyes szappanozás bemutató borotvaszappan használatával

Következtetés a forralási folyamatról

A szappanragasztó már nagyon sűrű volt a végére, így nem tudtam pontosan úgy márványozni, ahogy terveztem. Ritkán van ilyen problémám. De nem is szoktam mellékesen fotózni, így valószínűleg sokkal lassabban dolgoztam, mint szoktam 😉 Szívesen megmutatom majd a kész borotvaszappant, ha már vágva van, és majd 4 hét múlva megítélem a minőségét.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Hallo Despina,
  vielen Dank, es freut mich, dass dir die anderen Seifen gelungen sind. Ja, ich gebe zu, dass das Rezept etwas schwierig ist. Da ja auch KOH verwendet wird, ist die Seife schon lange Zeit weich. Meine ist auch noch ziemlich weich, aber sonst in Ordnung. Wird jetzt auch noch einige Wochen lagern müssen. Gegelt hat sie aber schon.
  Manchmal ist halt einfach „der Wurm drin” wie man so schön sagt. Auch ich musste schon mal eine Seife wegschmeißen. Das ist ärgerlich, passiert aber wohl wirklich jedem mal. Schade, dass es bei dir diesmal nicht so gut geklappt hat. Dafür werden die nächsten Seifen sicher wieder besser 😉
  Lieben Gruß
  Steffi

 2. Liebe Steffi,
  ich liebe deine Seifen! Habe viele erfolgreich nachgesiedetet, aber mit dieser Seife hatte ich ueberhaupt kein Glueck! Am Anfang wollte sie nicht fest werden, hat nicht gegelt, habe sie dann heiss verseift, hatte wieder kein Glueck, ich glaube die Seife kommt in die Tonne! Aber was solls, diese Erfahrung muss wohl mal jede Seifesiederin machen!
  Alles Liebe
  Despina

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Tutorial Ziegenmilch-Soleseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Seife selber machen: Rasierseife | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.