Kóstoltad már az írós-citromos fagylaltot tölcsérben? Én különösen szeretem a fagylaltot, és így jött az írós-citromos szappan ötlete, amit tavaly nyár előtt készítettem el.
Az írós citromos szappan
A szappannak jól kell habzania, minél szilárdabbnak kell lennie, és kellemes, friss illatúnak kell lennie. A lúg elkészítéséhez alacsony zsírtartalmú írót választottam, mivel a friss tejterméket inkább a nyárra asszociálom, mint a tejszínre vagy egy bizonyos tejfajtára.
Író és citromos szappan recept
Körülbelül 1 kg szappanhoz
- 250 g kókuszolaj
- 200 g shea vaj
- 250 g olívaolaj
- 200 g makadámiadió-olaj
- 150g babassu olaj
- 320g fagyasztott író
- A NaOH mennyiségét kérjük, számolja ki saját maga
- 1 késhegynyi vízben Napfény D&C Yellow No. 10 (behawe)
- 18g ScentSationals citrom
Szappan készítése – előbb tájékoztasson
Ez a szappanrecept és a hozzá tartozó útmutató feltételezi, hogy mindenki már ismeri a szappankészítést és rendelkezik megfelelő tapasztalattal. Ha ez nem így van, az természetesen nem probléma. Mert a„Kreatív szappanok, könnyen elkészítheted magad” című e-könyv mindent tartalmaz, amit tudnod kell. Az eBook a nap bármely szakában letölthető.
Szappankészítés íróval
Amikor íróval készít szappant, ügyeljen arra, hogy az írót ne csak hűtve, hanem fagyasztva is használja. Ennek legjobb módja, ha praktikus jégkocka tasakokat vagy szilikonformákat használ, és a szükséges mennyiségű írót lefagyasztja. Ezt a szappan elkészítése előtti napon tegye meg. Ezután másnap már el is kezdheti a szappankészítést. Mint mindig, a szappant csak a biztonsági előírásoknak megfelelően szabad elkészíteni:
- Mérje ki a fagyasztott írót egy hőálló edénybe.
- Mérje ki a NaOH-t egy külön edénybe, és lassan, óvatosan, állandó keverés mellett adja hozzá a hőálló edényben lévő íróhoz.
- Várja meg, amíg az író felmelegszik, és folyamatosan keverje. A lúg most már annyira kihűlt, hogy nem keletkezik kellemetlen gőz.
- Tegye félre a lúgot (kérjük, tartsa gyermekek és háziállatok elől elzárva), és mérje ki a kókuszolajat és a babassuolajat egy edényben.
- Tegyük a serpenyőt a tűzhelyre, és olvasszuk meg a zsírokat.
- Ezután vegye le a serpenyőt a tűzhelyről, és adja hozzá a kimért shea vajat. Hagyja olvadni.
- Ezután öntse a többi olajat a serpenyőbe, és keverje bele.
- A zsíroknak most szintén le kell hűlniük, amíg el nem érik a 30 °C körüli hőmérsékletet.
- Közben az illóolajat ki lehet mérni, a szappanformát előkészíteni, a festékport pedig egy kevés vízben feloldani.
- Miután a zsírok és a lúg lehűltek, egyesítsük a két fázist a serpenyőben, és keverjük össze, hogy homogén masszát kapjunk. Használja felváltva a keverőkanalat és a botmixert.
- Ha márványozásra van szükség, akkor a keverék kb. 1/3-át most egy külön edénybe önthetjük és színezhetjük.
- Márványozza tetszés szerint az edénybe vagy a formába, és a formázás után izolálja a szappant, és hagyja pihenni 24 órán át.
- Másnap a szappan már formázható, és már elég szilárd ahhoz, hogy könnyen vágható legyen.
Érlelési és tárolási idő kb. 6 hét.
Bitte keine Buttermilch für Kosmetik benutzen,
Tier leiden darunter,werden schlecht gehalten,damit der Mensch die Milch bekommt!