Carnauba viasz – Finom Brazíliából

Carnauba viasz a natúrkozmetikumokban

Lippenpflege selber machen

A karnaubaviasz szilárd viaszként különösen népszerű az ajakbalzsamokban és a dekoratív kozmetikumokban.

INCI: Cera Carnauba

A carnaubaviaszt a brazil carnaubapálmából nyerik. A pálma törzse akár 15 méter magasra is megnő, a levélkorona telt és kerek. A pálmát ritkán termesztik, és szinte csak a leveleit használják fel, amelyeket szőnyegen szárítanak. A karnaubaviaszt a levelekből veréssel választják le, majd tovább dolgozzák.

A karnaubaviasz tulajdonságai

A viasz emészthetetlen, egészségre ártalmatlan és illatanyagmentes. Ez a tulajdonsága különösen fontos az allergiásoknak szánt kozmetikai termékek esetében. A nyers viasz nagyon sötét színű – több fehérítési eljárás során sárgás színű viasz keletkezik, amelyet aztán tovább feldolgoznak. A viasz a legkeményebb ismert természetes viasz, és főként telített zsírsavakból, cerotinsav-miricilészterből, karnaubasavból, cerotinsavból és szénhidrogénekből áll.

A karnaubaviasz felhasználása

A karnaubaviasz sokféleképpen felhasználható. A gyógyszeriparban a fehérített viaszt tabletták vagy bevont tabletták előállítására használják. Az iparban élelmiszer-adalékanyagként (E 903) használják, mint oldószert, hogy megakadályozzák az összetevők összeragadását. Más viasztípusokkal ellentétben a viasz csak nagyon magas hőmérsékleten (83-87°) olvad meg, és a kristályosodásra hajlamos élelmiszerekben az olvadáspont, a szilárdság és a fényesség növekedését okozza. A viaszt a gyertyakészítésben is gyakran használják, mivel növeli a gyertyák keménységét és meghosszabbítja égési idejüket, valamint keménysége miatt a szappankészítésben is alkalmazzák.

A kozmetikában a karnaubaviaszt adalékanyagként használják különböző dekoratív kozmetikumokban, például rúzsokban vagy szemceruzákban, hogy magasabb hőmérsékleten is nagyobb stabilitást érjenek el. Különösen a vízálló sminkek tartalmaznak karnaubaviaszt, mivel vízálló filmet képez, és így megakadályozza a smink kifolyását. A viasz a vízálló fényvédők fő összetevője is. A természetes viasz a haj- és bőrápolási termékekben is népszerű. A viasz a hajnak fényt és rugalmasságot, a bőrnek pedig rugalmasságot és rugalmasságot kölcsönöz.

A karnaubaviasz azonban csak másodlagos jelentőségű a krémgyártásban, mivel elsősorban a dekoratív kozmetikumokban, különösen a rúzsokban és a sminkrúzsokban használják.

A karnaubaviasz mint a szappanok összetevője

A viaszt ritkán használják természetes szappanokban, mivel magas olvadási tartománya miatt nehéz feldolgozni. Feldolgozás után azonban az alapanyagból nagyon szilárd szappanok készíthetők, amelyek különösen hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek (5%-os koncentrációtól). Azonban csak olyan zsírokkal és olajokkal lehet feldolgozni, amelyek könnyen felmelegíthetők nagyon magas hőmérsékletre.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API