Csipkebogyómagolaj vagy vadrózsaolaj a natúrkozmetikumokban

Vadrózsaolaj hegek és striák ellen

wildrosenöl in cremes
Csipkebogyómagolaj

A csipkebogyómagolajat, más néven vadrózsaolajat hegek kezelésére használják, de számos más tulajdonsággal is rendelkezik.

INCI: Rosa Moschata magolaj

Csipkebogyó – az egészséges „vadrózsa”

A csipkebogyó a különböző vadrózsa fajok nem mérgező diótermése. A gyümölcsöt késő ősszel lehet betakarítani és feldolgozni. A gyümölcshús különösen gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminokban. A csipkebogyóból gyakran készítenek lekvárt vagy lekvárt. Mindemellett mindig is ismert volt gyógynövényként is, mivel a gyümölcs szinte valamennyi összetevője felhasználható például megfázás, köszvény vagy étvágytalanság kezelésére.

A csipkebogyómagolaj előállítása és hatása

A csipkebogyómagolajat a csipkebogyó magjának préselésével vagy extrakcióval nyerik, színe a sárgától a világos vörösig terjed, illata édes-savanykás, diós. Magas a telítetlen zsírsavak aránya, ami azt jelenti, hogy gyorsan megrothadhat. Ezért az olaj stabilizálása érdekében általában E-vitamint adnak hozzá. Ha a csipkebogyóolajat antioxidáns adalékanyag nélkül vásároljuk, érdemes néhány csepp E-vitamint (tokoferol) vagy antirancsot adni az olajhoz. Így sokkal tovább eltartható.

A csipkebogyóolaj olyan bőrregeneráló hatóanyagok egyedülálló keverékét tartalmazza, mint a zsírsavak, a transz-retinsav, a karotinoidok, a rubixantin vagy a gazaniaxantin. Ez teszi az olajat igazi csodaszerré a bőrbetegségek vagy bőrkárosodások esetén. Nagyon gazdag olaj, de nem hagy zsíros réteget a bőrön.

A csipkebogyómagolajat egyébként „vadrózsaolaj” néven is árulják.

A csipkebogyómagolaj (vadrózsaolaj) használata

A csipkebogyómagolaj különösen hatékony a hegek kezelésében. Ha a tiszta olajat naponta kétszer, körülbelül három hónapon keresztül a friss hegekre kenjük, hatékonyan ellensúlyozza a hegesedést. A száraz, repedezett bőr, valamint az ekcéma vagy a pigmentációs zavarok kezelésére is használható. A csipkebogyóolaj helyreállítja a bőr rugalmasságát és természetes tónusát, és megakadályozza, hogy a bőr felső rétege megvastagodjon (mint a hegesedés esetében). Mivel képes serkenteni a bőr kollagéntermelését, a vadrózsaolaj a striák megelőzésére is használható. Alkalmas a pikkelysömör és a couperosis kezelésére is.

A csipkebogyómagolaj krémekhez és testápolókhoz, valamint testolajokhoz adható.

Vigyázat: Az olaj nem alkalmas napi használatra pattanásos bőrön! A csipkebogyóolajat mindig sötét helyen kell tárolni, hogy növelje az eltarthatóságát.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Comment

 1. Hallo,
  Dankeschön für den tollen Artikel!
  Ich selbst suche eine Antwort auf die Frage, ob man (Frau 😉 sich das Hagebutten- oder Wildrosenöl mit einer kleinen im Handel erhältlichen Ölpresse selbst herstellen kann?!
  Bisher habe ich nur herausgefunden, dass die zu pressenden Kerne einen bestimmten Ölgehalt haben müssen, aber nicht, ob dieser auch in den Hagebuttenkernen steckt.
  Kannst Du mir diesbezüglich weiter helfen oder auch aus eigener Erfahrung berichten?
  Besten Dank!!
  Tia

Comments are closed.