Lanolin természetes szappanokban és krémekben

Lanolin mint a krémes természetes szappanok adalékanyaga

Wollwachs Lanolin
© HLPhoto- stock.adobe.com

A lanolint gyapjúviaszként vagy gyapjúzsírként is ismerik. A juhok faggyúmirigyei által termelt zsírt széles körben használják a kozmetikumokban. A viaszos zsírt krémek és kenőcsök adalékanyagaként, valamint a szappangyártásban használják.

Lanolin a krémekben és szappanokban

Ahogy a neve is mutatja, a lanolint vagy gyapjúviaszt a juhok gyapjából nyerik ki. Az állatok faggyúmirigyeiken keresztül termelnek lanolint. A gyapjú mosásakor a lanolin feloldódik és a mosóvízbe kerül. Ezután savakkal választják el a lanolint a víztől. A tiszta viaszt ezután szeparátorok segítségével lehet kinyerni. Ezt a kinyert lanolint különböző lépésekben tisztítják. Ennek ellenére a lanolin, ahogyan az otthonunkba kerül, még mindig jellegzetes szagot áraszt. A nyersanyag természetesen nem alkalmas a vegánok számára, és sokan mások is meglehetősen visszatetszőnek találják a gondolatot, hogy a lanolint krémekben vagy természetes szappanokban használják. Az alapanyag azonban nagyon is alkalmas krémek készítésére és saját szappankészítésre.

Általános információk a lanolinról

Az alapanyag olvadáspontja 40°C, és a többi zsiradékkal együtt olvasztják fel mind a szappankészítésnél, mind a saját krémek készítésekor. Talán érdemes megemlíteni, hogy a sárgás színű paszta nehezen adagolható, mivel nagyon ragadós. Kicsit a mézre emlékeztet.

Mint említettük, a lanolin nem mindenki kedvence. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy egyesek allergiásak a lanolinra. Akinek ezzel problémái vannak, mindenképpen hagyja abba a házi készítésű termék használatát azonnal, és hagyja abba a lanolin használatát.

Készítsen saját szappant lanolinnal

A lanolin nagyon jó adalékanyag a házilag készített természetes szappanokban. A szappanok nagyon krémesek és hidratálóak lesznek. A lanolin azonban nemcsak tápláló és hidratáló hatású, hanem növeli a természetes szappan habzási tulajdonságait is. Ezért az alapanyagot gyakran megtaláljuk a sós szappanreceptekben, valamint a borotva- és hajszappanokban. A hajszappanokban a lanolin hatására a haj is fényesséés könnyen fésülhetővé válik. Van azonban egy hátránya: az alapanyagnak erős saját szaga van, ami nagy dózisban átjön. Ezért csak erősebben illatosított természetes szappanokba való. Illatmentes szappanokban inkább kellemetlennek találom.

Természetes szappanokban csak lanolint szabad használni. A keverőanyagokat árusító üzletekben gyakran találhat úgynevezett lanolinalkoholt. Ez azonban a lanolin szappanosíthatatlan összetevője. Ez teszi az alapanyagot meglehetősen alkalmatlanná a szappanfőzésre.

Lanolin a krémek és kenőcsök saját készítésénél

A lanolin nagyon jó alapanyag a száraz, hámló és érett bőrre, és gyakran használják kenőcsökben is a súlyosan hámló bőrfelületek célzott ápolására. Ugyanannyi vizet képes magába szívni, mint a súlya, ezért emulgeálószerként vagy társemulgeálószerként is használható. A 4-es HLB-értékének köszönhetően W/O emulziókat képez. A zsírfázisnak legalább 50 %-ban kell lennie.

Tisztán kenőcsalapként vagy hidratáló adalékanyagként kb. 2-8 %.

A lanolin lágyító tulajdonságokkal rendelkezik. Regenerálja a bőrt, rugalmassá és simává teszi. A lanolin nagyon alkalmas a száraz és barrier-károsodott bőrre.

Lanolinnal készült receptek:

Gazdag rózsakrém

Szél és időjárás krém

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API