Hogyan nyerik ki az illóolajokat

Illóolajok és kivonási módszereik

Ölauszüge selber machen

A növény jellegétől függően az illóolajok kinyerésére különböző módszerek léteznek. A legelterjedtebb módszer valószínűleg a vízgőz-desztilláció. Ennél az eljárásnál egy edényben vízgőz keletkezik, amely áthatja a fölötte tárolt növényeket. A felszálló vízgőz ezután feloldja az illóolajokat, és magával viszi felfelé. Egy hűtött cső segítségével a gőz visszaalakul vízzé, és összegyűjtik. Az eredmény víz, amelynek felszínén az illóolaj most cseppekben úszik, és lehabozható. A módszer hátránya, hogy a szükséges magas hőmérséklet miatt az értékes olajok összetevői elpárolognak, és ennek következtében az olaj minősége romlik.

Hideg sajtolás

A hidegsajtolás sokkal kíméletesebb módszer, de csak néhány olaj, például a citrom- vagy a narancsolaj esetében alkalmazzák. Az összezúzott héjat vízzel keverik össze és préselik. Az így kapott olaj és víz keverékét ezután egy centrifugában szétválasztják.

Kivonási módszerek

Avirágok esetében gyakran használnak kémiai oldószereket, például acetont. Miután a virágokat leöntötték az oldószerrel, desztillációs eljárás során felmelegítik, amelynek során az olaj és az oldószer kondenzáció révén ismét elválik egymástól. Az így nyert olajokat abszolútnak nevezik. Mivel soha nem lehet garantálni, hogy az oldószer nyomokban nem marad meg, az abszolútokat nem használják az aromaterápiában.

Aszén-dioxiddal történő extrakció viszonylag új módszer, amely, mivel nagyon nagy nyomást és ennek megfelelően kifinomult gépeket igényel, nem olcsó. Az így nyert olaj nem veszít semmit az illatából, és mentes a maradványoktól. Ennek is megvan azonban az ára.

A drága enfleurage módszer

Azillóolajok kinyerésének egy nagyon régi módszere az enfleurage. A virágokat egy üveglapra felvitt zsírrétegbe préselik. Ez a zsírréteg több óra alatt megköti az olajat és az illatanyagot. Ezután a virágokat eltávolítják és újakkal helyettesítik. Ezt a folyamatot többször meg kell ismételni, mielőtt az olajat végül alkohol segítségével kioldják a zsírból. Az eredmény egy nagyon jó minőségű olaj.

Hogyan lehet az illóolajokat nagyjából megkülönböztetni

A piacon különböző minőségű illóolajok vannak forgalomban. Általában a következőképpen osztályozzák őket:

  1. Természetes tisztaságú illóolajok: Ezeket az illóolajokat közvetlenül az eredeti növényből vonják ki különböző módszerekkel, és nem tartalmazhatnak szintetikus adalékanyagokat.
  2. Természetes illóolajok: Bár ezek az olajok természetesek, nem tiszták. Magán az illóolajon kívül más olajokat is tartalmazhatnak. Ezt gyakran arra használják, hogy a magas árú olajokat megfizethetőbbé tegyék, és ezért olcsóbb olajokkal keverik. A természetes illóolajok azonban nem tartalmazhatnak szintetikus anyagokat.
  3. Természetazonos illóolajok: Ezek a természetes illóolajok szintetikus utánzatai. Gyakran megtalálhatóak a nagyon magas árú olajokban.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API