Készítsd el a saját krémedet – mi is az a krém (emulziók és fázisok)

Emulziók készítése - hogyan lesz két fázisból krém

Készítsen saját krémemulziót
Készíts saját krémet - emulziók keverése

A saját kozmetikumok, például fürdőbombák, testvajak és szappanok készítése manapság nagyon népszerű. Sok kozmetikumkészítő „egyszerű” termékekkel, például fürdőbombákkal és hasonlókkal kezdte. Egy bizonyos ponton azonban sokan szeretnének egy kicsit továbblépni, és saját krémeket készíteni. A nehézség itt a krém szerkezetében rejlik. Mivel két fázisból áll (víz és zsírfázis), adalékanyagokra van szükségünk ahhoz, hogy a két fázist stabil egységgé – nevezetesen tartós krémmé (emulzióvá) – dolgozzuk fel. Itt megtudhatod, mire kell figyelned, amikor saját krémet készítesz, és mit kell előre tudnod.

Do-it-yourself krémismeret – Az emulziókról és a fázisokról

Mielőtt elkezdene krémet készíteni az arcra vagy a testre, először is meg kell ismerkednie a formulázási technológia alapjaival. Mert csak ezekkel az alapismeretekkel lehet tartós és hatékony krémet készíteni saját magadnak:

Akrémek a klasszikus emulziók közé tartoznak. A legtöbben valószínűleg hallottátok már ezt a kifejezést, főleg, ha az iskoláskorotok nincs túl messze 🙂 De még ha nem is tudsz sokat erről a kifejezésről, az sem baj. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi is az az emulzió, és miért is tartozik a klasszikus bőrápoló krémek közé.

Mik azok az emulziók?

Az emulziókat széles körben használják a kozmetikumokban, mivel összetételük hasonlít a bőr fiziológiai állapotához. A bőrnek, mint a környezettel való külső kapcsolódási pontnak számos feladata van. A külső hatásokkal szembeni védelmi funkcióin kívül részt vesz a szervezet anyagcsere-, szabályozási és raktározási folyamataiban. A bőr állapota életkortól, nemtől, testrégiótól és egyéntől függ. A bőr állapota azonban jelentősen befolyásolható a bőrápolási intézkedésekkel és a személyes életmóddal. Az emulziók lipidekkel és nedvességgel látják el a bőrt, és bizonyos hatóanyagok hozzáadása után tápláló és védő hatásúak, így bizonyos mértékig támogatják a bőr természetes funkcióit.

Az emulzió mindig két, egymással nem keverhető fázisból áll. Akárcsak az olaj és a víz. Ha ezt a két fázist egyszerű keveréssel vagy rázással próbáljuk egyesíteni, akkor rövid időn belül újra szétválnak. Az emulgeálószereket arra használják, hogy a fázisokat stabil egységbe hozzák. Az emulgeálószer olyan tulajdonsággal rendelkezik, hogy két nem keverhető fázis határfelületéhez kötődik, és így a két komponens összekeveredik.

[amazon box=”3833841737″ template=”horizontal”]

A kozmetikai emulzió fázisai

A fázis egy homogén, állandó fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkező terület. Két különböző fázis például az olaj és a víz. Egyszerű keveréssel vagy rázással ezt a két fázist emulzióvá egyesíthetjük. Rövid idő elteltével azonban az emulzió újra szétválik a két eredeti fázisra.

A két fázis közötti területet nevezzük határfelületnek. Egy krémben az egyik fázis általában több összetevőből áll. Az úgynevezett „zsírfázisban” ezek például különböző növényi olajok, például olívaolaj és mandulaolaj. A „vizes fázis” szintén általában nem csak vízből, hanem más összetevőkből is áll. A kívánt eredmény eléréséhez a fázis összetevőit a megfelelő arányban kell összekeverni.

Az emulzió zsírfázisa

A zsírfázisban a növényi vagy szintetikus olajokat szilárd zsírokkal és konzisztencia-anyagokkal kombinálják. A szükséges arányban emulgeálószereket is hozzáadnak. Az emulzió típusától függően a zsírfázis az emulzió teljes mennyiségének 5-40 százalékát teheti ki. A könnyű szérumok tehát alacsony zsírtartalmúak, míg a nagyon gazdag krémeknél a zsírfázis aránya magasabb.

Az emulzió vízfázisa

A víz mellett a vízfázisban nedvességmegkötő összetevőket és oldószereket is használnak. Hatóanyagokat, vitaminokat és zselésítő anyagokat is hozzáadhatnak ide. Az emulzió teljes mennyiségét 100-ra egészítik ki a vízfázissal vagy a víztartalommal.

Egy egyszerű példa a saját krém elkészítésére

Mindez elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nem az. Képzeld el, hogy van egy 20 százalékos zsírfázisod. Ezt a zsírmennyiséget felhasználhatod egy könnyű krém elkészítéséhez. Összesen 50 g krémet szeretnél kikeverni. A zsírfázis például a következőképpen épül fel:

  • 4 g olívaolaj
  • 2g mandulaolaj
  • 1,5g shea vaj
  • 0,5 g cetearil-alkohol (konzisztencia-anyag)
  • 2g glicerin-sztearát SE (növényi, nem ionos emulgeálószer)

Mivel természetesen 100%-os összmennyiséget szeretnénk elérni, ezért vízzel egészítjük ki. Ez 50g krém esetén 80%-os mennyiséget jelentene. A vízfázishoz most már további hatóanyagokat és adalékanyagokat adhatunk.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API