Készítsd el saját vegán fürdőgolyóidat

Készítsen gyönyörű színes fürdőgolyókat

Vegane Badekugeln selber machen
© cherry_d - stock.adobe.com Badekugeln formen

Természetesen a fürdőbombák önmagukban nem jelentenek újdonságot. Ma már rengeteg receptet találhatsz az interneten a saját fürdőbombák elkészítéséhez. De hogyan is néz ki valójában, ha vegán fürdőbombát szeretnél magadnak készíteni?

Az állati összetevőket nélkülöző kozmetikumok nagy divatnak számítanak. De vajon tényleg ennyire különleges? A legtöbb fogyasztó valószínűleg úgyis azt feltételezi, hogy a kozmetikai termékekben nincsenek állatokból származó vagy állati eredetű összetevők. A valóság azonban egészen más. Még ma is mindenféle kozmetikai termék tartalmaz valamilyen módon állati eredetű összetevőket. De vajon ez a népszerű „kézzel készített” kozmetikumokra is vonatkozik? A fürdőbombák, szappanok és hasonlók is tartalmaznak állati eredetű összetevőket? És lehetséges-e egyszerűen elhagyni vagy helyettesíteni őket?

A fürdőbombák tartalmazhatnak egyáltalán állati eredetű anyagokat?

Szeretnél magadnak vegán fürdőbombákat készíteni? Akkor ez elvileg nem olyan nehéz. Azonban nem használhatsz akármilyen fürdőbomba receptet. A házi készítésű termékek ugyanis különösen sok olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek célja a bőr táplálása. Ezt pedig a fürdőben többek között a tejjel érhetjük el.

Természetesen a fürdőbombákban a tejet nem folyékony formában használjuk, hanem tehén-, kecske- vagy juhtejből készült tejpor formájában.

Ha magad szeretnél vegán fürdőbombát készíteni, tudnod kell, hogy milyen összetevőkből áll, ha az internetről származó receptet szeretnél használni. Mivel azonban a fürdőbombákat valójában elég egyszerű összeállítani, ez még a kezdőknek sem jelenthet nagy problémát.

Vegán fürdőbombák készítése – ugyanolyan egyszerű, mint a „normál” fürdőbombák készítése

Vegán életmódot folytatsz, vagy legalábbis ügyelsz arra, hogy a kozmetikumaid ne tartalmazzanak állati eredetű összetevőket? Akkor elvileg semmi sem áll a fürdőbombák használatának útjában. Azonban nem szabad drogériából vagy szupermarketből származó fürdőbombákat használnod, mivel ezek általában számos felesleges összetevőt tartalmaznak, amelyek nem mindig tesznek jót a bőrnek.

Ráadásul a kereskedelemben kapható fürdőbombák gyakran nem tartalmaznak tápláló összetevőket, ezért a saját fürdőbombák elkészítése mindenképpen jobb választás. A fürdőbombák könnyen elkészíthetők mindössze néhány összetevőből, és a vegán fürdőbombákat is könnyedén elkészítheted magad. A fürdőbombák receptjeinek többsége amúgy is vegán, így semmin sem kell változtatni.

Készítsen saját vegán fürdőbombákat – a megfelelő recept

Az interneten és közvetlenül a naturseife-und-kosmetik.de oldalon már talál néhány remek receptet házi készítésű fürdőbombákhoz, fürdőcsokoládékhoz stb. Nézzen körül a DIY részlegünkben. Itt biztosan megtalálja, amit keres, hiszen a legtöbb fürdőtermék egyébként is vegán. Hogy ne kelljen sokáig keresgélnie, összeállítottunk egy egyszerű, klasszikus fürdőbomba receptet is a vegán fürdőbombákhoz:

 • 200 g szódabikarbóna
 • 100g citromsav
 • 50g kukoricaliszt
 • 80g kakaóvaj
 • Az Ön által választott illatanyag (parfümolaj vagy illóolajok)
 • Díszítéshez színek, virágok, cukordíszek stb

Hogyan készítsd el a saját fürdőbombádat

 1. Keverje össze a szódabikarbónát, a citromsavat és a keményítőt egy tálban.
 2. Alacsony hőfokon olvaszd fel a kakaóvajat, majd add az olvasztott vajat a porított összetevőkhöz.
 3. Adjon a keverékhez néhány cseppet a kiválasztott illatanyagból.
 4. Most már kreatív lehetsz, és tetszés szerint színezheted a keveréket, vagy keverhetsz bele gyógynövényeket és virágokat.
 5. Egy fürdőgolyóformát használva most már szilárd golyókat nyomhat.
 6. A fürdőgolyóknak ezután néhány órán át kell száradniuk és megkeményedniük.

Legyen kreatív, és variáljon és díszítsen kedvére

Badekugeln mit Rosen selber machen
Fürdőgolyók virágokkal[/kaptány]
A vegán fürdőbombák készítésekor igazán kreatív lehetsz, és színes műalkotásokat készíthetsz. A fantáziádnak tényleg nincsenek határai, feltéve, hogy vegán alapanyagokat használsz. Színezd a vegán fürdőbombákat tetszésed szerint, helyezz szárított bio virágokat vagy bio gyógynövényeket a fürdőbombákra, vagy készíts két színű fürdőbombákat.

[caption id="attachment_6689" align="alignright" width="250"]Vegane Badekugeln selber machen Fontos: Nyomja össze erősen a fürdőbombaformát

Egyébként te magad is nagyon könnyen készíthetsz többszínű fürdőbombákat. Egyszerűen csak fesd be a fürdőbombákhoz szükséges, még porszerű keveréket legalább két különböző színűre, majd futtasd át a fürdőbombaformákat külön-külön a két színes poron. Ezután nyomja össze erősen a formákat, hogy megformázza a vegán fürdőbombákat.

Fontos: különösen, ha kakaóvajjal dolgozol, a vegán fürdőbombáknak több órán át jól meg kell keményedniük. Ehhez helyezze őket újságpapírra vagy konyhai tekercsre száradni, és várja meg, amíg teljesen megszilárdulnak. Néhány óra elteltével a golyóknak szilárdnak kell lenniük.

Vegán fürdőbombák zsír nélkül

Az imént bemutatott fürdőbomba recept kakaóvajat tartalmaz. A növényi alapú vaj nagyon szilárddá teszi a fürdőbombákat, a vaj pedig a bőröd simává és puhává varázsolja a fürdőben. A citromsav és a szódabikarbóna gondoskodik arról, hogy a gazdag fürdőbombák lassan és pezsgősen oldódjanak fel a vízben.

Bár a keverék nagyon jól ápolja a bőrt fürdés közben, a fürdés utáni gazdag bőrérzet nem mindenkinek tetszik.

Akár meleg napokon, amikor egy könnyű, frissítő fürdőre vágyik, akár zsíros bőrre: mindenképpen érdemes kipróbálni az olaj és zsír nélküli fürdőbombákat. Előnyük, hogy az összetevők nem komedogének. Ez azt jelenti, hogy nem segítik elő a mitesszerek kialakulását. Különösen a kakaóvajat kell kerülni, ha zsíros a bőröd, mivel az komedogénnek minősül.

Így természetesen van arra is mód, hogy olaj és zsír nélkül készíts vegán fürdőbombákat. Ehhez használj két rész szódabikarbónát és egy rész citromsavat egy kis keményítőporral (nagyjából ugyanannyi, mint a szódabikarbóna). Ezután fújd le a keveréket izopropanollal, gyúrj össze mindent jól, majd formázd meg a fürdőbombákat:

 1. 300 g szódabikarbóna
 2. 150 g citromsav
 3. 300 g keményítő
 4. Néhány spricc izopropanol

Nehéz elhinni, de a megformázott fürdőbombák néhány óra múlva rendkívül kemények lesznek, és úgy is maradnak.

Van azonban egy bökkenő: nincs hidratáló hatásuk.

A fürdőbomba keverékéhez adhatsz sót, hogy táplálja a bőrt. A só koncentrációja azonban a fürdőbomba használatakor a teli kádban természetesen nem túl magas.

Készítsen saját fürdőbombát, vagy jobb, ha megvásárolja?

Szeretné pontosan tudni, hogy mi van a termékeiben, és teljesen biztos akar lenni abban, hogy valóban vegán fürdőbombákat használ? Akkor a saját fürdőbombák készítése a legjobb ötlet.

Természetesen az sem olyan nehéz, hogy vegán fürdőbombákat vásárolj. A legjobb, ha mindig a természetes kozmetikumokat választod. A natúrkozmetikum-gyártók vagy akár kis gyárak kézzel készített termékei ugyanis szinte mindig csak néhány természetes összetevőből készülnek.

Különösen a kis gyártók termékei gyönyörűek, gondosan kézzel készítettek, és a lehető legkevesebb összetevőből készülnek. A manufakturális termékek azonban természetesen mindig egy kicsit drágábbak, mint a szupermarketből származó fürdőbombák és egyéb kozmetikumok. Ez a kis mennyiségben gyártott termékeknek is köszönhető. De a kézi munka miatt is. Egy valódi kézzel készített fürdőbomba egyszerűen egy kicsit más is, mint a szupermarketben kapható termék. Ha tehát szeretne valami jót tenni magának, vagy akár ajándékba adni a kézzel készített termékeket, akkor a kis szappanmanufaktúra termékei biztosan az Ön számára valók.

A vegán kozmetikumok mindig jobbak?

A vegán kozmetikumok valahogy természetesnek és jónak hangzanak. De a vegán kozmetikumoknak nem kell természetesnek, organikusnak vagy akár jónak lenniük. Mert ha egy gyártó vegánnak címkézi a kozmetikumait, az egyszerűen azt jelenti, hogy a termékben nincsenek állati eredetű összetevők. Ezért vegán kozmetikumok vásárlásakor mindig tartsd nyitva a szemed, és nézd meg a címkét az INCI-kkel.

A legismertebb állati vagy állati eredetű összetevők a következők

 • Gyapjúviasz vagy gyapjúzsír, azaz lanolin
 • Tej, tejpor
 • Méz (gyakran megtalálható a szappanokban)
 • Méhviasz
 • Kollagén
 • Elasztin
 • Keratin
 • Selyem

Ezen összetevők közül sokan népszerűek a saját szappankészítéshez is. A tejet összetevőként tartalmazó szappan például különösen krémes és lágy. A méhviaszt gyakran használják feszesítő alapanyagként házi készítésű krémekben, ajakbalzsamokban vagy kenőcsökben. A selymet és a mézet is gyakran használják a házi szappanokban, hogy javítsák hidratáló tulajdonságaikat.

Ha azonban teljesen el akarja kerülni az állati eredetű összetevőket, számos alternatíva közül választhat. Még a méhviasz is könnyen helyettesíthető például bogyóviasszal. Tejszappant pedig szója- vagy mandulatejjel is készíthetsz. Szóval nincsenek határai annak, hogy mit csinálhatsz magadnak.

Milyen vegán kozmetikai termékeket tudsz még magadnak készíteni?

Ha van ideje és kedve megismerkedni a barkácsolás széles világával, akkor minden elképzelhető lehetőséged megvan a saját kozmetikumok elkészítésére. Végül is, ha valóban vegán kozmetikumokat keresel, ismerned kell a kereskedelemben használt összetevőket, vagy egyenesen a vegánként megjelölt termékekhez kell fordulnod.

Ha nem csak fürdőbombákat szeretne keverni, akkor nézzen szét a naturseife-und-kosmetik.de oldalon. Itt már van néhány vegán recept kézzel készített kozmetikumokhoz. Természetesen a tisztán kézzel készített szappanok különösen nagyszerűek. A házi szappan egy külön kategória, és némi ismerkedés mindenképpen szükséges. De ha egyszer belekezdtél, biztosan alig várod majd, hogy elkészíthesd az első szappanodat.

A közzétett szappanreceptek között találsz néhányat állati eredetű összetevők nélkül. A„vegán szappanok”című cikk azonban részletesebben leírja, hogyan állnak össze a vegán szappanok, és hogy van-e különbség abban, hogy vegán vagy nem vegán szappanrudakat készítesz.

A„vegán kozmetikumok ” című cikkben is többet megtudhat erről a témáról. Vagy tekintse meg a nagyszerű vegán ajakbalzsamunk receptjét.

További ötletek házi készítésű fürdőadalékokhoz

Készítsd el a saját pezsgőfürdő szíved

Színes fürdősók készítése

Természetes fürdősók készítése

Habzó fürdőbombák

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API