Készítsen saját szappant forró eljárással – OHP Soap

Oven Hot Process - Készítsen saját szappant hővel

Forró szappanosítás

A forró szappan, más néven forró szappanosítás a hideg szappanosítás mellett egy másik módja a saját szappankészítésnek. A forró szappanosítás során a szappanhoz a gyártás során hőt adnak, így a szappanosítás azonnal és gyorsan végbemegy. A szappan ezután azonnal felhasználható, és nem kell hetekig érlelődnie, mint a hideg szappanosításnál. A forrón szappanosított szappanokat különösen értékes, tápláló olajokkal is lehet szuperzsírozni. Ennek azonban kisebb hátrányai is vannak, ezért a legtöbb szappanfőző általában a hideg szappanosítást alkalmazza.

Meleg eljárással készült szappan

Ez a cikk a forró szappanosításról szól, amely egy speciális eljárás a saját szappankészítéshez, és amely lehetővé teszi a természetes szappan gyors felhasználását. A forró szappanosítás is lúgoldatot használ, akárcsak a klasszikus hideg keverési eljárás, amely valószínűleg a legnépszerűbb módszer a szappankészítés saját kezűleg.
Az OHP kifejezés az Oven Hot Process( Kemencés forró folyamat) kifejezés rövidítése. A forró eljárás gyakori rövidítése a HP Soap, azaz a Hot Processis. Ez az eljárás elvileg hasonló a hideg eljáráshoz. A különbség az, hogy a bekevert szappanragasztóhoz nagy mennyiségű hőt adnak, aminek hatására a lúgban lévő víz gyorsan elpárolog, és a szappan azonnal szappanosodik. Így néhány órán belül elkészítheted a saját szappanodat, amelyet azonnal felhasználhatsz.

Elvileg a népszerű hideg eljárás, azaz a klasszikus hideg szappanosítás sem igazán hideg előállítási módszer. A hideg eljárással történő szappanosítás (cold process CP) ugyanis szintén sok hőt termel. A szappan a gyártás során felmelegszik, és néha eléri a 60-70 °C körüli hőmérsékletet. Ennek ellenére ezt a módszert hideg szappanosításnak nevezik, mivel a szappant nem szándékosan melegítik, mint a HP- vagy az OHP-módszert.

Szappankészítés a forró módszerrel – mit kell figyelembe venni?

OHP Seife
Meleg eljárással készült szappan OHP szappan

Az OHP eljárás hátránya a saját szappankészítésnél a nagyobb energiabefektetés mellett a szappan későbbi állaga. A szappanragasztó a vízhiány miatt sem folyós, és a szappanformába kell belesimítani. Ennek eredményeként a szappan nem kifinomult és finom, hanem inkább rusztikus megjelenésű. A finom márványozás ezért nem lehetséges. Mindazonáltal a forró szappanosítás jó módszer a saját szappan gyors elkészítésére. Ennek oka, hogy a forró szappanosítás során értékes tápláló olajokat adhatunk hozzá, amelyeket a korábbi szakirodalomban gyakran a hideg eljárás során szuperzsírosító olajokként adtak hozzá. A szuperzsírosító olajok valódi zsírfeleslegként maradnak a szappanban, ha a szappanosítási folyamat végén adjuk hozzá őket. Ennek az az oka, hogy a szappanosítás befejezése után a felesleges olaj már nem szappanosítható. Ha jó minőségű ápolóolajokat használunk erre a célra, a forrón szappanosított szappanok ezért valódi ápolószappanok lehetnek.

Forró szappan – így működik a folyamat

 1. Válasszon egy szappanreceptet vagy készítsen sajátot, és ne csökkentse a víztartalmat. Tegyük fel, hogy háromszor annyi vizet tartalmaz, mint NaOH.
 2. Most készítsd el a szappanragasztót úgy, ahogyan azt a hideg eljárásból ismered. Ez azt jelenti: készítsd el a lúgot a biztonsági előírásoknak megfelelően, és olvaszd fel a zsírokat. A zsírokat és a lúgot csak hagyni kell kissé kihűlni. Ezután a lúgot hozzáadjuk a serpenyőben lévő zsírokhoz, és a keveréket besűrítjük.
 3. Most fedjük le a serpenyőt, és tegyük a sütőbe. A sütőnek körülbelül 100 °C-os hőmérsékletűnek kell lennie.
 4. Időnként ellenőrizze, hogy a szappankeverék ne emelkedjen túlságosan. Ellenkező esetben túlcsordulhat és szétterülhet a sütőben. Ez egy nagyon kellemetlen helyzet, amely sok takarítással jár. Ezért mindig használjon minél nagyobb edényt.
 5. A keveréket általában nem szükséges keverni. Egyszerűen hagyja az edényt a sütőben, amíg a szappankeverék üvegessé nem válik, és nem hasonlít a vazelinhez.
 6. Ha ezt az állapotot elérte, az edényt kiveheti a sütőből. Most már csak annyi a teendő, hogy a szappankeveréket tetszés szerint illatosítani és színezni kell. Ha most megkeveri a keveréket, hamar rájön, hogy az állaga nagyon morzsalékos és finomítatlan. Ez némileg javítható, ha egy kanálnyi túrót vagy mascarponét adunk a szappanragasztóhoz.
 7. Most már csak annyi a dolga, hogy a szappanragasztót a formába öntse. A formát szigetelheti, majd 24 órára félreteheti. A szappan ezután azonnal felhasználható: gyors módszer a saját szappankészítéshez. Azonban az is jobb, ha a szappant körülbelül 2 hétig pihenni hagyja. Így egy kicsit szilárdabb lesz.

Szappankészítés magadnak meleg eljárással – néhány tipp:

 • Ha a szappanmasszába savanyú tejterméket keverünk, mielőtt a szappant formáznánk, kicsit folyósabb és egyenletesebb lesz. Ez további hidratáló hatást is biztosít.
 • Ügyeljen arra, hogy a fazék elég nagy legyen, és legfeljebb 2/3-ig legyen tele. Ez megakadályozza, hogy a szappankeverék túlcsorduljon a sütőben.
 • Ha a szappant azonnal felhasználjuk, az ideális zsírtartalom körülbelül 70 % szilárd zsiradék, például kókuszolaj, pálmaolaj, sheavaj és kakaóvaj. Ez megakadályozza, hogy a szappan túl lágy legyen.
 • Azt, hogy a szappan készen van-e, úgy tesztelheti, hogy vesz egy kis cseppet a ragasztóból, és a nyelve hegyével megérinti. Ha szappanos íze van, a szappan készen van. Ha égeti a nyelvet, a szappan még nem készült el. Kérjük, legyen óvatos, mert a szappanragasztó forró!
 • Keverjünk egy teáskanál cukrot a lúgba. Ettől a szappanragasztó kicsit lágyabb és folyékonyabb lesz, és könnyebb vele dolgozni.

Magad készítesz szappant? Itt van, hogyan:

Ha még soha nem készített szappant, először is alaposan meg kell ismerkednie a témával. Rengeteg információt talál itt a Naturseife-und-Kosmetik.de oldalon. További információkért és illusztrált útmutatókért letöltheti e-bookunkat:

Egyszerűen készítse el saját kreatív szappanjait

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API