Túlzsírozás vagy lúghiány

Helyes számítási módszer a szabad NaOH elkerülésére a szappanokban

Túlzsírozás vagy lúghiány

Azok a szappankészítők, akik már évek óta szappanokat készítenek, gyakran találkoznak a „lúgbázis” kifejezéssel a fórumokon és a legújabb szakirodalomban, és elgondolkodnak azon, hogy mi is ez az egész. Valójában ez a kifejezés a korábban használt „túlzsírozás” kifejezés helyettesítésére szolgál. De miért beszélünk egyáltalán lúghiányról, és valójában mi a helyes, a túlzsírosítás vagy a lúghiány?

Túlzsírozás vagy alulzsírozás – Tényleg túlzsírosodnak a szappanok?

A zsíroknak és olajoknak van egy szappanosítási értéke. Ez alapján kiszámítható a zsírok és olajok teljes elszappanosításához szükséges lúg mennyisége. Mivel azonban a zsírok és olajok természetes termékek, ezek az értékek ingadoznak, ezért általában átlagértékként adják meg őket. Általában az átlagérték használata a helyes gyakorlat.

Biztonsági tényezőként, annak érdekében, hogy a szappanban ne legyen több szabad NaOH, mindig adjunk hozzá egy kicsit több zsírt és olajat. E megközelítés szerint a zsír és az olaj feleslegben van. Ezt régebben zsírfeleslegnek nevezték. A túlzsírozás tehát a zsírnak az a része, amelyik nem szappanosodott, a közkeletű vélemény szerint.

A zsírfeleslegről itt olvashat bővebben: Túlzsírosodó szappan

Túlzsírosodás? Nem létezik tényleges zsírok maradnak!

Egyértelmű, hogy a lúg a zsírokat és olajokat használja fel a szappanosításhoz. Mivel nem tudjuk ellenőrizni vagy megjósolni , hogy pontosan mit szappanosít a hozzáadott lúg, a „túlzsírosítás” kifejezés nem teljesen helytálló. A lúg ugyanis nem csak teljes zsírmolekulákat szappanosít. Néha félig vagy részben el nem szappanosított zsírmolekulák maradnak, amelyek kémiai szempontból már nem zsírok. Ez azt jelenti, hogy a végső szappanban nincs valódi „felesleges zsír”. Ezért beszélünk ma gyakran úgynevezett lúghiányról. Más szóval, a lúg mennyiségét kevesebbnek adják meg, mint a teljes receptben lévő zsír mennyiségét.

Akár lúgtöbbletről, akár zsírtöbbletről van szó: a lényeg az, hogy a zsírokat nem 100 %-ban elszappanosodott

Hogy pontosan mi szappanosodik, vagy hogy a kisebb számított lúgmennyiség miatt mekkora a tiszta zsírmolekulák aránya, az rejtély marad számunkra. Az azonban világos, hogy minél magasabb a zsírfelesleg mértéke, vagy egy újabb nézet szerint minél alacsonyabb a lúg mennyisége, annál jobban zsírosodik a szappan.

A zsírok és olajok összetételének természetes ingadozásai miatt amúgy sem tudunk pontos értéket számolni papíron. Ezért nem igazán lényeges, hogy túlzsírosodást vagy alulzsírosodást számolunk. Ez csupán egy megnevezés. Egyes kazánoknál fontos a helyes megnevezés, másoknál alárendelt szerepet játszik. A túlzsírozás és a lúghiány számítása ugyanígy történik.

Nem kell tehát semmit sem másképp csinálni, mint máskor.

A lúghiány és a túlzsírozás mint biztonsági tényező

A lényeg az, hogy a 100 %-ban megfelelő Lúgmennyiség a receptben szereplő összes zsír, olaj és viasz teljes elszappanosításához A receptben szereplő olajok és viaszok. Ehelyett mindig egy bizonyos mértékű túlzsírozást választunk vagy egy bizonyos mennyiségű lúghiányt. Így biztosak lehetünk abban, hogy a hogy a házi készítésű szappan nem lesz túl éles a túl magas lúgtartalom miatt, és hogy kompenzáljuk a kisebb számítási vagy mérési hibákat is.

A túlzsírozott olajok mítosza

A korábbi szakirodalomban gyakran esik szó a Olajok túlzsírozásáról. Kezdetben én is vakon elfogadtam ezt az elméletet és időről időre gyakoroltam is, bár nekem is gyanús volt ez az eljárás az első szappankísérleteket is kétkedve fogadtam. A feltételezés az volt, hogy a hidegen kevert szappanoknál hidegen kevert szappanoknál a gyártási folyamat végén ún. szuperzsírosító olajat lehet hozzáadni a gyártási folyamat végén adható hozzá. A nagyon jó minőségű hidratáló olajok túlnyomórészt a következők voltak használtak. Az eljárás a következő volt:

 1. A zsírokat és olajokat a lúggal a szokásos módon összekeverjük, és a masszát besűrítjük.
 2. A korábban kiválasztott szuperzsírosító olajat (amelyet a NaOH számításánál figyelembe vettek) csak a sűrítés után adták a szappanragasztóhoz.

Elméletileg úgy gondolták, hogy az utolsóként hozzáadott olaj Olajat nem szappanosítják, és hogy így hasznosítani lehet az értékes hasznosítani lehetne.

Természetesen ennek a gyakorlatnak kevés értelme van. Hiszen a szappanosítási folyamat még messze nem fejeződött be, miután a ragasztót összekeverték. A szappanosítás a keverést követő órákban is végbemegy. Végül is csak legalább 24 óra elteltével képezünk szilárd szappant. Ez azt jelenti, hogy a gyártási folyamat végén hozzáadott olaj is elszappanosodik.

Ezért nem lehet előre ellenőrizni vagy meghatározni, hogy a lúg mely összetevőit használják fel a szappanosításra. Ezért a célzott bőrápoláshoz esetleg nagyon jó minőségű, árintenzív növényi olajokat kell használni.

Az olajok túlzsírosítása a forró szappanosítás során

Überfettung Heißverseifung
Szuperzsírosító olaj és tej hozzáadása a forró szappanosítás során

A kiváló minőségű olajnak mint szuperzsírosító olajnak azonban tökéletes értelme van a forró szappanoknál. A forró eljárással előállított szappanok ugyanis a folyamat során ténylegesen szappanosítanak. A gyártási folyamat végén hozzáadott növényi olaj ezután arra szolgál, hogy a szappant egy kicsit folyékonyabbá tegye, és ezért valóban használható szuperzsírozásra. További szappanosításra nem kerül sor, és az olaj szappanosítatlanul marad a szappanban.

Forró szappanosítás szuperzsírosító olajjal

A forró szappanosítást forró eljárásnak (HP) is nevezik. Kevésbé elterjedt, mint a hideg eljárással történő szappanosítás (cold process CP), amely során a zsírokat és olajokat a lúggal együtt szappanragasztóvá emulgeáljuk, majd szappanformába öntjük.

Szigorúan véve a szappangyártás során nincs igazi hideg szappanosítás. Bár kezdetben lehűtött lúggal és lehűtött zsírokkal dolgozunk, a szappankészítés során mégis sok hő keletkezik. A szappan a szappanformában nagyon forróvá válik, különösen a gél fázisban. Ennek ellenére azt a módszert, amelynél a hőt szándékosan nem kívülről adagoljuk, hideg eljárásnak nevezzük.

Amint azt már kifejtettük, a hideg szappanosítás során nem adható szuperzsírosító olaj. Vagy inkább ennek az eljárásnak nincs értelme. A zsírok és olajok tényleges szappanosítása ugyanis csak akkor történik meg, ha már amúgy is minden olajat hozzáadtunk az alaphoz. Ez azt jelenti, hogy a gyakran drága „szuperzsírosító olajunk” is szappanosítva lenne.

Ha azonban nagyszerű szuperzsírosító olajjal szeretnénk dolgozni, akkor ezt forró szappanosítással is megtehetjük.

A forró eljárással történő szappankészítésnek több előnye is van:

 1. Olyan túlzsírozó olajat is beépíthet, amely valójában nem szappanosított. Ez azt jelenti, hogy az olaj hozzáadása valóban jótékony hatással van a bőrre.
 2. A forró eljárással készült szappanok nem igényelnek hosszú érlelési időt. Csak egy-két hétig kell száradniuk, de elvileg a gyártás után azonnal felhasználhatók.
 3. A forró szappanosítással olyan illóolajok is felhasználhatók, amelyek a hideg eljárással mindig problémát okoznak. Ilyenek lennének például az illatanyagok, amelyek miatt a szappanragasztó nagyon gyorsan besűrűsödik. A forró szappanosítással ez nem jelent problémát.

Forró szappanosítás receptje

Itt szeretnék bemutatni egy alapreceptet a forró szappanosításhoz. A recept természetesen némileg változhat, és igény szerint módosítható:

 • Kb. 30 % folyadék, pl. desztillált víz (a receptben lévő összes zsírmennyiség alapján).
 • 60 % szilárd zsiradék, amelyből 10-25 % habzó zsiradék, például kókuszolaj vagy babassuolaj.
 • 40 % tetszés szerinti növényi olajok.
 • Körülbelül 2 evőkanál savanyú tejtermék 500 ml összes zsiradékra.
 • 2 % illatanyag.

Ha szuperzsírosító olajat szeretne használni, vonja le a mennyiséget a teljes zsírmennyiségből. Az olajat csak a folyamat végén adjuk a szappanhoz.

Forró szappanosítás szuperzsírosítással

 1. Találjon ki egy szappanreceptet a fenti példarecepthez hasonló összetételű összetevőkkel.
 2. Készítse el a szappanragasztót a szokásos módon, a biztonsági szabályok betartásával.
 3. Tegye a fedelet a szappanragasztó edényére, majd tegye az edényt a sütőbe vagy a tűzhelyre.
 4. Egyszerűen hagyja az edényt a sütőben (kb. 100 °C-on), amíg a szappankeverék üvegessé nem válik, és nem hasonlít a vazelinhez.
 5. Ezután vegye le az edényt a tűzről. A savanyú tejterméket most már a szappanhoz adhatjuk, mint a túrót. A szuperzsírosító olajat most már szintén hozzáadhatjuk a fazékhoz.
 6. Illatoljuk és színezzük tetszés szerint.
 7. Öntse a kész szappant egy formába, szigetelje le, és hagyja pihenni 24 órán át.

Ennyi az egész. A szappankészítés forró szappanosítással tehát nagyon gyors és egyszerű. De természetesen vannak hátrányai is. A kész szappan elméletileg azonnal felhasználható, mivel a szappanosítás már megtörtént. Azonban még érlelődnie és száradnia kell egy kicsit. A szappan másnapi formázása után tehát jó két hétig kell száradnia. Ráadásul a szappan állaga nem olyan sima és szép, mint a hidegkeveréses eljárással készült szappané. A hidegkeveréses eljárással elérhető márványosodás nem lehetséges a forró szappanosítással.

Ezenkívül ez az előállítási módszer természetesen lényegesen több energiát fogyaszt, amiről természetesen nem szabad megfeledkezni.

A forró szappanosítással azonban szuperzsírosító olajat lehet beépíteni a szappanba. A szappannak pedig nem kell hetekig érnie, mielőtt felhasználható lenne.

Ha érdekli a forró eljárással történő szappankészítés, olvassa el a forró szappanosításról szóló cikket. Rengeteg tippet és trükköt, valamint képekkel ellátott utasításokat tartalmaz.

Következtetés a forró szappanosításról szuperzsírosító olajjal

Mint láthatja, a forró eljárásnak vannak előnyei és hátrányai is. A legtöbb szappanfőző továbbra is a hideg eljárásra hagyatkozik, már csak azért is, mert szebb márványosodást eredményez, és a szappan textúrája finomabb. Ha azonban kiváló minőségű szuperzsírosító olajat szeretne feldolgozni, akkor a forró eljárás mindenképpen előnyösebb, mint a hideg eljárás.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*