A szappangyártás biztonsági szabályai

Készítsd el a saját szappanod - amit tudnod kell

Készítsen saját szappant
Szerző: joulychee / 123RF Standard-Bild

Otthon szappant készíteni zsírokkal és lúggal nagyszerű dolog, mert a saját szappankészítés különösen változatos, hasznos és izgalmas hobbi. A biztonságnak azonban mindig az első helyen kell állnia. Ezért nagyon fontos, hogy tájékozódjon a szappankészítés során szükséges biztonsági szabályokról, különösen az elején. Ha ezeket a szabályokat egyszer belsővé tette, a saját természetes szappankészítés sokkal könnyebb lesz, és védve lesz a lúg és a lúgos szappankeverék okozta bőrkárosodástól.

A szappankészítés biztonsági szabályai – ne hagyja magát elrettenteni ne tántorodj el

A szappankészítéssel kapcsolatos kezdeti információk összegyűjtésekor valószínűleg mindenki megdöbben, hogy vajon tényleg jó ötlet-e otthon szappant készíteni. Hiszen a biztonsági előírások – különösen a lúg kezelésével kapcsolatban – elsőre ijesztőnek tűnhetnek. Azt azonban világosan le kell szögezni, hogy a természetes szappanokzsírokból, olajokból és vízből és NaOH-ból és/vagy KOH-ból álló lúgoldatból állnak. Ezek a lúgos szóda vagy kálium-hidroxid oldatok elengedhetetlenek a zsírok és olajok szappanosításához. Az egyetlen csapda az, hogy a lúgos oldatok maró hatásúak. Súlyos károkat okozhatnak a bőrön, a szemen és a nyálkahártyán. Ezzel a ténnyel mindenkinek tisztában kell lennie. Mivel azonban a lúg elengedhetetlen a természetes szappangyártáshoz, fontos tudni, hogyan kell helyesen kezelni a lúgot és a nyers szappant.

Az otthoni szappankészítést ezért mindig körültekintően kell végezni. Ez a szappankészítési technika semmiképpen sem alkalmas gyermekek számára, mivel a gyerekek könnyen kiönthetnek valamit, és a veszély ebben az esetben egyszerűen túl nagy. Én személy szerint azt is tanácsolnám, hogy ne hagyjuk, hogy a gyerekek nézzék a szappankészítést, vagy hogy bármilyen módon bevonjuk őket a szappankészítés folyamatába (hideg keverés).

A felnőtteknek mindig fel kell szerelniük magukat „védőfelszereléssel”, amely [amazon link=” B00R5XBPFY ” title=”**védőszemüveg” /] és [amazon link=” B00K82ETCK ” title=”**saválló kesztyű (nekem itt van ilyen)” /]. A munkaterületet, ami otthon általában a konyha, ideális esetben újságpapírral vagy hasonlóval kell kibélelni. Ez megvédi az érzékeny munkafelületeket, és azt is megakadályozza, hogy a lúg vagy szappanragasztó fröccsenései szétterüljenek a konyhában. A lúgot mindig a mosogatóban kell összekeverni, és kihűlés után azonnal fel kell használni. Soha ne tartsa otthon a lúgot, és ne tárolja a hűtőben. Ha ezeket és néhány más apró biztonsági óvintézkedést betart, semmi sem áll az otthoni szappankészítés útjába.

Saját szappankészítés – rövid áttekintés

Az otthoni szappankészítés mindig ugyanazon elv szerint működik Elv alapján, bár a zsírok, olajok és viaszok, illatanyagok, színezékek és egyéb szappanok Szappanösszetevők változhatnak. Az eljárás azonban mindig ugyanaz:

 • Tisztítsa meg a munkafelületeket, és esetleg bélelje ki őket kartonnal, újságpapírral vagy terítővel
 • Olvasszuk fel a zsírokat, adjunk hozzá növényi olajokat és szükség esetén érzékeny zsírokat vagy viaszokat
 • Vegyen fel védőkesztyűt és védőszemüveget, és nyissa ki az ablakokat a jó szellőzés érdekében
 • Készítse el a lúgot a mosogatóban, majd hagyja alaposan kihűlni
 • Adja a hideg lúgoldatot a zsírhoz, és keverje jól össze botmixerrel
 • Adja hozzá a parfümöt, az illóolajokat, a gyógynövényeket és a szappan egyéb összetevőit, és keverje össze
 • Óvatosan öntse a szappankeveréket vagy a szappanragasztót a várakozó szappanformába, és fedje le
 • Körülbelül 24 óra elteltével vegye ki a szappant a formából, és hagyja érlelődni további 4-8 hétig

A szappankészítés fontos biztonsági szabályai

Rövid áttekintés a szappankészítésről a kezdők már kaptak egy rövid betekintést a szappankészítés folyamatába A szappankészítés folyamatát. Mindazonáltal természetesen részletesebben is foglalkozni a témával. Rengeteg tippet és információt találhat a szappankészítés rengeteg tippet és információt. Ha szeretne részletesebben utánaolvasni a témának, letöltheti az egyik e-könyvünket is.

Biztonsági szabályok a szappankészítéshez – a lúg elkészítése

Seifenzutaten Naoh

Most pedig elérkeztünk az aktuális témához: a szappankészítés biztonsági szabályaihoz. Ön már utánaolvasott a természetes szappanok összetételének, és tudja, hogy a szappangyártáshoz nemcsak tápláló, természetes növényi olajokra, zsírokra és viaszokra van szükség, hanem lúgra is? Akkor valószínűleg azt is tudja, hogy a lúg nátrium-hidroxidból és vízből áll (szilárd szappanok esetében). A nátrium-hidroxid (NaOH ) fehér kristályos anyagként kerül forgalomba, és vízben oldódik. A NaOH (marónátron), amely általában por alakban vagy [amazon link=” B00HBSUH7U ” title=”**könnyen adagolható mikrogyöngyök formájában” /] kapható, vízben erősen lúgos oldattá válik. Ez a nátrium-hidroxid oldat maró hatású, és soha nem érintkezhet bőrrel, szemmel vagy nyálkahártyával. Ennek megelőzése érdekében mindig viseljen védőszemüveget, mielőtt a NaOH-t kezelné. A friss szappanragasztó kezelésénél is fontos védőszemüveget viselni. Ennek oka, hogy még a frissen kevert szappanragasztó is maró hatású, és károsíthatja a szem szaruhártyáját. Különösen fontos a védőszemüveg viselése a szappanragasztó keverése közben is. Miután a lúgot és a zsírokat összekevertük, a szappanragasztót általában botmixerrel dolgozzuk fel. Előfordulhat, hogy a szappanragasztó egy része felfröccsen. Ezért kérjük, soha ne tegye védőszemüveg nélkül.

A bőr védelme érdekében védőkesztyűt, lehetőleg vegyszeres védőkesztyűt kell viselni.

Hosszú ujjú ruházatot is érdemes viselni. A legjobb, ha a régi ruháit használja, vagy egy régi pólót vagy melegítőfelsőt vesz fel, hogy megvédje a ruháját. Az is jó ötlet, ha arcmaszkot visel, mivel a lúg keverésekor gőzök keletkeznek, amelyeket nem szabad belélegezni.

Gondoskodjon a jó szellőzésről is, és ha lehetséges, nyisson ki több ablakot, hogy enyhe huzatot teremtsen. A gőzök kialakulása megelőzhető vagy csökkenthető, ha a lúg elkészítéséhez hideg vizet használunk. A tiszta vizet készítés előtt tárolja hűtőszekrényben. Ideális esetben a víz legalább egy része fagyott legyen, mivel így a lúg nem melegszik fel annyira, és a káros gőzök kialakulása is megelőzhető. A lúg is elég hűvös ahhoz, hogy gyorsabban tovább lehessen dolgozni. És még egy különösen fontos pont a NaOH-val kapcsolatban: a nátrium-hidroxidot mindig nagyon óvatosan kell hozzáadni a hideg desztillált vízhez. Soha ne dolgozzunk fordítva, azaz soha ne adjunk vizet a NaOH-hoz. Ha először a vizet adnánk lassan a NaOH-hoz, akkor nagyon koncentrált szódabikarbóna oldatot kapnánk, amely felfröccsenhet és égési sérüléseket okozhat.

A lúgot mindig a konyhai mosogatóban keverjük össze. Itt nem egészen olyan vészes, ha a lúg véletlenül felborul, vagy NaOH-kristályok esnek ki. Mindent egyszerűen le lehet öblíteni bő hideg vízzel.

Sok szakirodalom ajánlja, hogy a lúgot a szabadban keverjük, hogy elkerüljük a gőzöket. Én ebben egyáltalán nem hiszek, és határozottan ellene tanácsolom. Végül is, ha a szappant később a konyhában készítjük el, a lúgot először a szabadból kell a házba szállítani. Nem hiszem, hogy van értelme maró hatású folyadékkal a kezünkben járkálni a házban és a kertben. A gőzképződést megakadályozhatja, ha a lúgot hideg, fagyott vízzel keveri össze. A legjobb, ha ezt közvetlenül a konyhai mosogatóban teszi, és ott hagyja a lúgos folyadékot, amíg elég hideg nem lesz a további feldolgozáshoz.

A legfontosabb Biztonsági szabály a szappankészítés során: Mindig viseljen védőszemüveget, Kesztyűt és arcmaszkot, ha bármilyen formában NaOH-t vagy maró szódát kezelünk Vagy marónátron bármilyen formában!

Egyéb tudnivalók, amikre figyelni kell a Marónátron (vagy kálium-hidroxid-oldat a lágyszappanok esetében) figyelemmel kell lenniük:

 • Fontos, hogy megérteni, hogyan kell kiszámítani a szükséges NaOH vagy KOH mennyiségét
 • Mindig koncentrációval dolgozzon és ne vonja el a figyelmét a televízió, rádió, gyerekek, telefon stb. figyelemelterelés
 • Mindig adjunk hozzá NaOH-kristályokat lassan és óvatosan a desztillált vízbe, hogy elkerüljük a felfröccsenést a vízből
 • A kész lúg és szappan összetevői (különösen a szódabikarbóna) soha ne legyenek gyermekek számára hozzáférhető helyen! gyermekek számára hozzáférhetően!
 • Ne vonja be a gyermekeket a Szappankészítés folyamatába. Vannak más lehetőségek is a gyermekek számára, kreatív szappanok készítésére: Gyermekszappanok csináld magad
 • Ha minden óvatosság ellenére Óvatosság, ha a lúg vagy a szappanragasztó egy cseppje a bőrre kerül, azonnal és alaposan öblítse le a területet tiszta vízzel
 • Ha előfordulna, hogy Lúg vagy nyers szappan fröccsenése a szembe kerül, azonnal öblítse ki Öblítse ki tiszta vízzel. Ebben az esetben azonnal forduljon orvoshoz menjen azonnal orvoshoz, és vizsgáltassa meg a szemet.

Biztonság a saját szappankészítés során – mire kell még figyelnie

Mindig tanácsos, hogy soha ne kezdjünk bele spontán és alapos előkészítés nélkül. A saját szappankészítéshez egyszerűen szükség van némi tudásra és előzetes információkra. Ezért elengedhetetlen, hogy részletesen megismerkedjen a szappankészítés folyamatával, és tudja, milyen alapanyagokat használnak fel. Döntse el előre a receptet, vagy használjon egy egyszerű alapreceptet, mint amilyet például az ebookban talál. Rendezze el a szappankészítéshez szükséges összes eszközt, és legyen kéznél. És ne feledje, hogy nemcsak a NaOH-ból vagy KOH-ból és vízből készült lúg maró hatású, hanem a nyers szappan is. Más szóval a friss „szappanragasztó”, a szappanmassza, amely közvetlenül a lúg és a zsírok egyesítése és összekeverése után keletkezik. A szappanosítás csak fokozatosan megy végbe, ezért az összekevert szappannak néhány hétig kell érnie. Miután a szappankeveréket a szappanformába töltötte, és kb. 24 órán át állni hagyta, a kész szappanhoz csak kesztyűben szabad hozzányúlni. Legalább 4 hét „érlelési idő” után a szappan készen van, és igazi bőrápoló csoda.

Mi a teendő, ha valami mégis elromlik

Lúg vagy szappanragasztó kerül a bőrreÖblítse le a lúgfröccsöket bő tiszta vízzel. Ezután az irritált, sérült bőrre kenje fel a sebkezelő krémet. Ha nyílt sebek keletkeznek, forduljon orvoshoz. Mossa le a szappanragasztót bő, tiszta, hideg vízzel. Még mindig csúszósnak érzi a bőrt? Akkor folytassa az öblítést, amíg a csúszós érzés el nem tűnik. Ezután kezelje a bőrt sebkezelő krémmel.
Lúg vagy szappanragasztó a szembe jutásaAzonnal öblítse ki a szemet bő, tiszta vízzel hosszan, majd forduljon orvoshoz.
Lúg kiömlött?Vegyen fel kesztyűt, védőszemüveget és védőruhát. Egyszer használatos ruhával itassa fel a lúgos folyadékot, és törölje le bő tiszta vízzel. Ezután törölje át újra nagyon nedves ruhával. Fontos: Mindig olyan helyen dolgozzon, ahol a fröccsenő vagy akár kiömlött lúg nem tud kárt tenni a felületekben. Ideális a csempével burkolt konyhában dolgozni. Ha lehetséges, mindig közvetlenül a mosogatóban keverje a lúgot.
A véletlen lenyelés elkerülése érdekében különösen a lúgfolyadékot soha ne tároljuk otthon. Egy szakirodalomban azt az ajánlást olvastam, hogy a kevert lúgot hagyjuk a hűtőben kihűlni. Ez a tipp veszélyes, és soha nem szabad követni. Túl nagy a kockázata annak, hogy a családtagok véletlenül megisszák. Ezért mindig frissen keverjük ki a lúgot, és azonnal használjuk fel, miután kihűlt.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Hallo Irmela,
  ja, das finde ich auch nicht gut, dass irgendwo Seifenrezepte veröffentlicht werden, als würde man lediglich einen einfachen Kuchen backen. NaOH ist eine nicht ungefährliche Substanz und da muss man auch drauf hinweisen. Leider kopieren aber auch viele Internetseiten einfach blind Rezepte und Ideen, ohne das sich der Verfasser wirklich mit dem Thema auskennt. Und so kommen eben auch Rezepte in Umlauf, in denen nicht explizit auf die Gefahren bestimmter Stoffe hingewiesen wird.
  Da hilt nur, gut zu recherchieren, eine übersichtliche Anleitung zu kaufen oder eben einen Kurs zu besuchen.

 2. Ich habe das erste Mal einen Kurs bei der VHS besucht und Rezeptbücher gekauft. Ich lese immer wieder mache dann die probe mit dem Seifenrechner. Vor jahren stand in einer TV-Zeitung ein Rezept für Lavendelseife. Es wurde nicht auf die Sicherheitvorkehrung,wenn mann mit NAOH arbeitet, hingewiesen. Unverantwortlich. Der Kurs, den ich damals belegt hatte hat mir sehr viel Sicherheit gegeben. Oder man sollte bei den ersten zwei drei malen jemanden erfahrenen zur Seite nehmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*