Körömvirágolaj Körömvirágolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Körömvirág mint szappanadalék

Kosmetik mit Ringelblume

A körömvirágolaj, más néven körömvirágolaj sebgyógyító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Csodálatosan használható tápláló olajkeverékekben, krémekben és szappanokban is.

INCI: Calendula officinalis olaj

A körömvirágolaj a kerti körömvirág olaja, ezért gyakran körömvirágolajként is emlegetik. A körömvirág a vegyesvirágúak családjába tartozik, és egynyári, ritkán kétnyári növény. Széles körben elterjedt, és vadvirágként is terem egész Európában. Az olajat a virágokból nyerik ki. Ehhez más olajokban áztatják őket, amíg az összetevők fel nem oldódnak. Ez az egyszerű gyártási folyamat különösen egyszerűvé teszi , hogy a körömvirágolajat saját magunk is elkészíthessük. A szárított körömvirágszirmok egyébként házi szappanhoz is remekül használhatóak. Nagyon tartósak, és nem barnulnak meg (mint sok más virág esetében).

A körömvirágolaj legfontosabb összetevői

A körömvirágolajnak alig van saját szaga. A benne lévő béta-karotinnak köszönhetően vöröses-narancsos színű. A karotinok erősítik a bőr ellenálló képességét. A kivonatban lévő illóolajok serkentik a keringést. A körömvirág összetevői gyógyító és gyulladáscsökkentő hatásúak, nemcsak tea vagy borogatás formájában, hanem olajként is. Egyébként gyakran használnak E-vitamint, hogy stabilizálják az aktív olajat és megvédjék az idő előtti oxidációtól. Ezt tokoferol néven vagy a tokoferil-acetát származékaként találhatjuk meg. A körömvirágolajat ezzel az adalékanyaggal tartósabbá teszik. Az E-vitamin gyógyító, regeneráló és tápláló hatással is rendelkezik.

Felhasználás kozmetikumokban

Mivel a körömvirág virágait először egy másik olajba kell áztatni, a körömvirágolaj nem alapolaj. Ehhez túl drága is lenne. Pozitív tulajdonságai azonban javítják más olajok hatását. A körömvirágolaj különösen jó az irritált, fájó bőrre. Elősegíti a sebgyógyulást, és fájdalomcsillapító hatása is van. A napégés utáni bőrregenerációra is jótékonyan hat. A körömvirágolaj kenőcsökben is nagyon népszerű. A körömvirág regeneráló tulajdonságait itt is hasznosítják.

A körömvirágolaj használható a hibás, pattanásos bőrre, valamint a különösen érzékeny és száraz bőrre. Mindkét esetben tápláló, védő és támogató hatással bírnak az összetevők.

A körömvirágolaj mellékhatásai

Aki allergiás az összetett növényekre, kerülje a körömvirágolajat, amely egyébként jól tolerálható.

Készítsen saját szappant körömvirágolajjal

Szappankészítéskor a körömvirágolajat csak szuperzsírozóként adjuk hozzá. Ez azt jelenti, hogy mindig a szappanosítási folyamat végén, a forró szappanosítás során. Ideális esetben közvetlenül azelőtt, hogy a szappanragasztót a szappanformába öntené. Ennek az az előnye is megvan, hogy a szappanmassza ismét folyékonyabbá válik, és könnyebben tölthető a szappanformába.

Ha körömvirágolajat vagy szárított körömvirágszirmot szeretne vásárolni, a Dragonspice-nál jó minőségű termékekből talál jó választékot.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API