A saját vajszappan készítése mindig jó ötlet, különösen, ha a bőröd érdes és száraz. Itt megtudhatod, mi az a vajszappan, és hogyan készítheted el könnyedén magad.
Készítsen saját vajszappant
Különösen a hidegebb hónapokban a hideg és a fűtő levegő miatt a bőr gyorsan kiszárad. Mivel lassan közeledik a tél, a legjobb, ha már most elkezdesz vajszappant főzni.
Ez a fajta természetes szappan a szokásos összetevőkön kívül tartalmaz bizonyos mennyiségű növényi vajat, például sheavajat, avokádóvajat vagy mangóvajat. Ez a mennyiség azonban nem szappanosodik, így nem kell figyelembe vennie a NaOH mennyiségének kiszámításakor. Bár a természetes szappan nem tart olyan sokáig, mint egy hagyományos szappan, nagyon tápláló és gazdag lesz. Ezért ideális, ha a bőréből hiányzik az olaj, és száraz bőrfoltok és feszülő érzés gyötri.
Készítsen saját hidratáló szappant – amit figyelembe kell vennie
- Bármilyen szappanrecept felhasználható vajszappan készítéséhez. Így nem számít, hogy gazdag tejszappant vagy más természetes szappant szeretnél készíteni. Egyszerűen csak válaszd ki a szappanhoz hozzáadni kívánt vajat (különböző típusokat használhatsz), majd vágd a vajat nagyon apró darabokra. Most készítse el a természetes szappant a kívánt recept szerint. Amikor elérte azt a pontot, amikor a szappanragasztó besűrűsödött, hajtsa bele a vajdarabokat, és óvatosan keverje bele. Most már ne keverje túl erőteljesen, és hagyja ki a botmixert a serpenyőből. A vajdarabokat tényleg csak úgy kell belehajtogatni, hogy még felismerhetőek legyenek.
- Ha a szappankeverék a szappanformába került, a szokásos módon lehet szigetelni. Lehetséges, hogy a natúr szappan másnap még túl puha lesz ahhoz, hogy kivegyük a formából. Ebben az esetben egyszerűen hagyja még egy-két napig a szappanformában. Miután a természetes szappant megformáztuk és kivágtuk, legalább 8 hétig hagyni kell érni és száradni. Minél tovább, annál jobb! Ennél a szappannál ügyeljen arra, hogy minden egyes rúd elegendő levegőt kapjon, tehát a szappanrudak ne legyenek túl közel egymáshoz. A vajszappant sem szabad túl melegen tárolni. Egy hűvös pincében ideális lenne.
- És az utolsó pont, amit szem előtt kell tartania, hogy a természetes vajszappannak korlátozott az eltarthatósága. Tapasztalataim szerint 8 hónapnál tovább nem tárolható. Szerintem ez nem jelent problémát, hiszen én amúgy is csak a téli hónapokban használom a natúr szappant vajdarabkákkal. Ezért a legjobb, ha csak kis mennyiséget készítünk, és aztán gyorsan elhasználjuk.
Mennyi vajat adjak a natúr szappanhoz?
Hogy őszinte legyek, ezt még soha nem egyensúlyoztam ki. Én kb. egy kis csésze vajpelyhet adok a szappanragasztóhoz, 1 kg zsírra számítva.
Hallo Traudi,
das eine hat ja mit dem anderen nichts zu tun 😉 Die Butterseife ist eine spezielle Seife mit sehr hoher Überfettung, die eben für sehr trockene Haut geeignet sein soll. Ob die Überfettung nun letztendlich 15% oder 20% beträgt, ist hierfür ja egal, es geht eben darum, dass die Seife mit dem extrem hohen Fettanteil die Haut gut fettet und pflegt. Sie können die zusätzliche Fettmenge natürlich auch gerne berechnen und dann eine Überfettung von 15% oder mehr ansetzen. Das bleibt ja Ihnen überlassen. Ich persönlich spare mir die Mühe, weil es mir in diesem Fall einfach egal ist. Hauptsache ist doch, dass niemals zu viel Lauge zum Einsatz kommt.
mfg Stefanie
Habe ich das richtig verstanden das ich die Butterstückchen nicht beim NaOH berrechnen und berücksichtigen muß? Ich habe schon 2 dreitägige Seifensiederkurse besucht aber uns wurde immer erklärt das man alles aufs Gramm genau abwiegen muß und dann nach dem Überfettungsgrad die Lauge ausrechnen muß. Man kann zwar eine kleine Menge an Überfettungsöl dazugeben aber wie gesagt nur kleine Mengen und nicht eine Tasse voll.
War das nicht richtig?
Lg.Schlager Traudi