Mangóvaj, mint állagjavító a natúrkozmetikumokban és szappanokban

Mangóvaj krémekben és egyéb barkácskozmetikumokban

Mangóvaj szappanokban

A mangóvaj egy egzotikus zsír, amelynek neve arra késztet, hogy használd. A mangó magjából kinyert zsír remek adalékanyag krémekhez, masszázskrémekhez, testvajakhoz és házi szappanokhoz is.

Mangóvaj

A mangó már nem egzotikus, ismeretlen gyümölcs, hanem minden szupermarketben kapható, és a közép-európaiak egyik kedvenc gyümölcse. A mangófa a szumákfélék családjába tartozik, és eredetileg Indiából származik. Ott a mangófának sok ezer éves hagyománya van. A vajat, amelyet a házi szappanokhoz és más barkácskozmetikumokhoz szeretünk, a mangó gyümölcs magjából nyerik ki összetett módszerekkel.

A mangóvaj összetevői

A mangóvajat a húsos gyümölcs zsíros, nagyméretű magvaiból nyerik. Ezek nagyon kevés zsírt tartalmaznak, körülbelül 9-13%-ot, és nagyon kemény állagúak, ami miatt a mangóvaj kinyerése időigényes. A gyümölcsmagokat átszitálják és feltörik. A magdarabokat ezután hengerlik. Az összezúzott magok nedvességtartalmát hő segítségével kb. 12%-ra csökkentik. A most már olajos pelyheket ezután kivonják és finomítják.

A mangóvajat gyakran hasonlítják a népszerű sheavajhoz , bár ez utóbbi kozmetikai szempontból értékes összetevőkben még gazdagabb. Mindazonáltal a mangóvaj kiváló zsír a kozmetikumok számára. A mangóvaj tartalmaz palmitinsavat, bár az összetevők a felhasznált mangógyümölcs fajtájától függően változnak. A mangómagból nyert vaj főleg sztearinsavból és olajsavból áll (kb. 40%, illetve 45%). Körülbelül 12 hónapig eltartható.

Felhasználás és hatás

A finomított mangóvaj főként a piacon található, és elsősorban nem irritáló lipidként használják mindenféle alkalmazáshoz. A mangóvaj könnyű állagot adó és hidratáló hatású, és csak alacsony (0,5-1%) szappanosíthatatlan anyagtartalommal rendelkezik. Ezért könnyedebb tapintású, mint például a sheavaj. Ugyanakkor valamivel szilárdabb, mint az általánosan használt sheavaj, és olvadáspontja is magasabb. Mindazonáltal a kakaóhoz és a sheavajhoz hasonlóan a mangóvajat is csak alacsony hőfokon szabad megolvasztani, mivel túl nagy hőfokon „repedezetté” válik.

Ha a sheavajat a krémekben és hasonlókban túl zsírosnak és nehéznek találja, könnyen áttérhet a mangóvajra. Csak azt kell megjegyezni, hogy a mangóvaj keményebb, mint a sheavaj, és mint már említettük, kisebb arányban tartalmaz kozmetikai szempontból értékes összetevőket.

Gyakran használják állagjavítóként emulziókban, fürdőcsokoládékban, masszázsrudakban, hajpakolásokban vagy ajak(ápoló)rudakban. Aránya 5-10% körül lehet. A mangóvaj aránya a masszázsszeletekben és más szilárd kozmetikai termékekben azonban lényegesen magasabb is lehet. A vaj a szappanok kedvelt adalékanyaga is, mivel a szappanokat nagyon szilárddá teszi, és biztosítja, hogy a szappanrudak mosás után is megtartják formájukat.

A mangóvaj elvileg minden bőrtípusra alkalmas, és kevésbé ragad, mint a sheavaj. Ezért a könnyebb krémek és testápolók jó adalékanyaga is.

INCI: Mangifera Indica (Mangifera Indica) magvaj

Kenő tulajdonságok
  • nem szárít
  • Kiterjedési érték: alacsony terjeszkedés

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API