Kakaóvaj a természetes szappanokban és kozmetikumokban

Die vielfältige Wirkung von Kakaobutter

Kakaobutter in Naturseife und Kosmetik

Már az aztékok és a maják is az istenek ajándékának tekintették a kakaónövényt. Babjaiból sokoldalúan felhasználható kakaópor készíthető, amelyet mi finom forró italként ismerünk. Vagy szeretett, pótolhatatlan csokoládénk formájában. A bab magas olajtartalmát az úgynevezett kakaóvajjal dolgozzák fel. Egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a kakaónövény a kozmetikumokban is helyet kapott. A kakaóvajat számos különböző kozmetikai termékben megtaláljuk, és a kakaóvajat természetes szappanokban és kozmetikumokban is felhasználhatjuk.

INCI: Theobroma Cacao (kakaó) magvaj

A kakaóvaj előállítása

A kakaóbabot leszedik a növényről, megszárítják és megpörkölik. Ezután leválaszthatók a héjukról és homogén masszává zúzhatók. Ez a massza a kiindulópontja minden gyártási folyamatnak, a kakaóportól a csokoládéig és a kakaóvajig.

A masszát préselik, és a zsír nagy részét kipréselik belőle. Ez a mi kakaóvajunk. Halványsárga színű, és halványan, de kellemesen kakaóillatú.

A kakaóvaj összetevői

A kakaóvaj különleges tulajdonságai a különböző zsírsavak összetételéből adódnak: a fő összetevők a palmitinsav, a sztearinsav és az olajsav. A telített zsírsavak magas aránya miatt nagyon stabil, ezért hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik.

A zsiradékon kívül a kakaóbabban – és a belőle készült termékekben – számos egészségvédő anyag található. A teobromin és a koffein például hangulatjavító hatású (tehát csokoládét enni szerelmi bánat esetén teljesen logikus!). Más hatóanyagok, mint például a kakaóheal, támogatják a sebgyógyulást, növekedésserkentő hatással vannak a bőrsejtjeinkre, és segítenek megelőznia ráncokat.

Fedezze fel a megfelelő termékeket**:

[amazon box=”B004SBCAZU,B008KHKWA8,B005QW1K6U” grid=”3″]

Kakaóvaj a természetes szappanokban és kozmetikumokban

A kiváló minőségű összetevők mellett a kakaóbab zsírjának van egy jellegzetes tulajdonsága: nincs olvadáspontja, de olvadási tartománya 32-36°Celsiuskörüli, ami megfelel a testhőmérsékletünknek. Ezért használják a vajat adalékanyagként számos termékben, például testápolókban, krémekben, fürdőtermékekben és rúzsokban. A testtel érintkezve elolvad, és ezért ellenállhatatlanul puha érzést hagy a bőrön (ez az oka annak is, hogy egy darab csokoládé valójában elolvad a szájban). Ezért használják gyakran a kakaóvajat a manapság oly elterjedt masszázsszeletekben és szilárd testvajakban. Ezeket a termékeket egyébként nagyon könnyen elkészítheted magad is 😉 A kakaóvaj megszilárdítja a masszázsszeleteket és a testvajakat, és egyszerűen elolvad, ahogy a bőrön siklik. Igazán nagyszerű hatás, amit a kakaóvajjal gyakran hasznosítanak a természetes szappanokban és kozmetikumokban.

Ránctalanító összetevőinek köszönhetően a vajat ránctalanító krémekben is használják, sőt állítólag még a striák megelőzésében is segít. Ideális gazdag balzsamok, kenőcsök és hidratáló krémek készítéséhez is. A kakaóvajat számos más kozmetikai termékben is használják, például fürdőbombákban, ajakápolási termékekben és más termékekben. A kakaóvajat természetes szappanokban is használják, és különösen alkalmas a nagyon száraz bőrű emberek számára. Az ápolószerekben lévő vaj arányától függően az illat könnyű, csábító kakaós jegyeket hordoz.

Akakaóvaj kétféle minőségben kapható: finomított és finomítatlan. A finomítatlan kakaóvaj enyhén sárga színű és jellegzetes illatú: csokoládés és enyhén vaníliás. A finomított kakaóvaj ezzel szemben fehér színű, és alig van illata. Szagtalanított formában is kapható, ebben az esetben a kakaóvajnak már egyáltalán nincs illata. A vajat vásárolhatjuk chipsben, darabokban, tömb formájában és akár porítva is.

Kakaóvaj a természetes szappanokban és kozmetikumokban – feldolgozás

Ha a kakaóvajat természetes szappanokban és kozmetikumokban szeretnénk felhasználni, akkor egy fontos dologra kell figyelnünk: A kakaóvaj érzékeny a hőre, és „repedezetté” válik, ha túlságosan felmelegítik. Ezért célszerű először a receptben szereplő többi zsiradékot felolvasztani, majd levenni a tűzről, és hagyni, hogy a kakaóvaj lassan felolvadjon a forró összetevőkben.

Ha a kakaóvajat krémek készítéséhez használják, a következőket kell szem előtt tartani: a kakaóvajat tartalmazó krémek és testápolók csak körülbelül két nap múlva érik el tényleges szilárdságukat.

Mellékhatások, amelyekre figyelni kell

A kakaóvajat tartalmazó ápolószerek nagyon zsírosak. A telített zsírsavak, mint például a sztearinsav vagy a palmitinsav, amelyek a kakaóvaj összetételének több mint felét teszik ki, elősegítik a mitesszerek és pattanások kialakulását. Ha tehát zsíros a bőröd, és hajlamos vagy erre, kerüld a kakaóvajat, legalábbis az arckrémekben.

Kakaóvaj a természetes szappanban

A kakaóvaj nagyszerű a házi készítésű szappanban! Erősíti a natúr szappant, és nagyszerű érzetet ad neki. A természetes szappan egyszerűen nem veszíti el olyan gyorsan a formáját mosás közben. Más olajokhoz vagy zsírokhoz képest azonban a kakaóvaj drága is, ezért általában takarékosan használják a természetes szappanokban. Haptikai szempontból sem használnék 10%-náltöbb kakaóvajat a házi szappanban a teljes zsírtartalomhozképest.

Tiszta kakaóvajas szappan

Bármennyire is szép a kakaóvaj a házi szappanokban, a tiszta kakaóvajas szappan nem ajánlott. A kizárólag kakaóvajjal és lúggal készült természetes szappanok nagyon kemények, és alig képeznek habot. Természetesen az ilyen természetes szappan állaga sima, és intenzív mosás után is az marad. Azonban gyorsan repedezetté válhat. A kakaóvaj jellegzetes szaga is eltűnik a természetes szappanból néhány nap után. Ráadásul sokan szárítónak találják az ilyen szappanokat. A saját kakaóvajas szappankészítés erősen ajánlott, de nem ilyen nagy mennyiségben 😉 A kakaóvaj tökéletesen illik a csokoládészappanokhoz és az édes illatú természetes szappanokhoz. Legfeljebb 10%-os arányban használva a kakaóvaj pozitív tulajdonságait kihasználhatja a saját szappankészítés során.

Bővebben a témáról: 1 olajos szappanok

Zsíros tulajdonság

nem száradó

Vásároljon kakaóvajat

Nagyon jó minőségű kakaóvajat talál a
Dragonspice Naturwaren
oldalon, ahol bio kakaóvajat is árulnak.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API