Káros összetevők a kozmetikumokban és ápolószerekben

Milyen összetevőket nem szabad használni a natúrkozmetikumokban?

Készítsen saját krémemulziót
Készíts saját krémet - emulziók keverése

A csomagolás leghátsó részén találhatók, a hatalmas termékcímekkel szemben meglehetősen feltűnésmentesen, és a legkalandosabb kémiai nevekkel: a kozmetikai termékek összetevői. Az időhiány miatt, és mert egyszerűen nem tűnik fontosnak, a legtöbb ember nem is gondolkodik azon, hogy valójában mit is ken a bőrére, és mit enged be a saját testébe és sejtjeibe. A kozmetikumokban számos megkérdőjelezhető összetevő van. De melyek azok, amelyek különösen rosszak?

Németországban több mint 8000 összetevő engedélyezett a kozmetikumok számára – de csak azért, mert egy anyag engedélyezett, nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen ártalmatlan. Számos anyagról feltételezhető, hogy rákkeltő, allergén, terméketlen vagy mérgező.

Káros összetevők a kozmetikumokban

Benzofenon (kémiai UV-szűrő): Többek között ismét megtalálható a csomagolás védelmeként az iparban, de általában „Benzophenone-3” felirattal jelölik, naptejekben is megtalálható.

Szilikonok – A szilikonok eltömítik a bőr pórusait, ezért előbb-utóbb súlyosan károsíthatják a bőrlégzést. Azt is mondják róluk, hogy filmszerűen bevonják a hajat és a bőrt, ami hosszú távon szalmaszerű, fénytelen hajat eredményez. Samponvásárláskor ezért fontos, hogy ezt szem előtt tartsuk: Tartsd magad távol a szilikonoktól!

Ftalátok (más néven lágyítószerek) – mindennap találkozunk velük, megtalálhatóak a gyermekjátékokban, műanyag zacskókban, csomagolásokban és még a kozmetikumokban is. Számos kémiai vegyületváltozat létezik, de a legtöbbjüket felismerhetjük arról, hogy szerepel bennük a „ftalátok” szó.

Paraffin/petroléter/ásványolaj – jól hangzik? A nevével ellentétben nem tartalmaz semmilyen ásványi anyagot vagy tápanyagot. A petróleumnak lehet helye a benzinben vagy az iparban is, de semmiképpen sem a dekoratív kozmetikumokban vagy ápolószerekben. Hosszú távú következményei a bőr maradandó károsodása és az eltömődött pórusok miatt károsodott bőrlégzés.

PEG/PPG- Polietilénglikol és polipropilénglikol, ezeket a vegyületeket parfümök, ajakbalzsamok, krémek és testápolók tartalmazzák. Ezek biztosítják, hogy a bőr áteresztőképesebbé váljon, így a toxinok könnyebben bejutnak a bőrbe, ami viszont allergiához, genetikai változásokhoz vagy bőrkárosodáshoz vezethet.

Következtetés: A természetes kozmetikumok mint alternatíva

Tartsa nyitva a szemét, amikor kozmetikumokat vásárol! Szinte lehetetlen felsorolni az összes megkérdőjelezhető összetevőt, ráadásul nap mint nap találkozunk velük. Ahhoz azonban, hogy ezek ne fajuljanak el, érdemes tudatosan vásárolni, vagy saját kozmetikumokat/ápolási termékeket készíteni. Jó alternatíva lehet a natúrkozmetikumok vásárlása, például a lavera márka által kínáltaké. Az ilyen termékek gyártóinak ugyanis tartózkodniuk kell a fent említett és egyéb megkérdőjelezhető összetevők használatától.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API